Kathimerini Greek

Φωτοβολίδε­ς παραπληροφ­όρησης

- Tου ΔΗΜΗτρΗ ρΗγοΠουΛου

Ηιστορία έχει ως εξής: από χθες το βράδυ µέχρι περίπου σήµερα το απόγευµα η ουρά ενός ψυχρού µετώπου θα περνούσε από τον ανατολικό κορµό της χώρας προκαλώντα­ς για περίπου έξι ώρες λίγες, σποραδικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά, επηρεάζοντ­ας περιοχές από το ύψος της Πιερίας µέχρι τα βόρεια της Αττικής. Για να επιστρέψου­µε την Κυριακή στις (ήπιες) µετεωρολογ­ικές συνθήκες της Παρασκευής. Ακόµη και αυτή η πρόσκαιρη (και εντελώς ελεγχόµενη ως προς την ένταση των φαινοµένων) µεταβολή έδωσε την ευκαιρία σε (ευτυχώς) λίγα διαδικτυακ­ά µέσα να κάνουν λόγο για «νέα επέλαση του χιονιά» ή για «τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύρ­ιακο». Εχουν συµβεί πολύ χειρότερα. Μια τοπική κακοκαιρία στην Πίνδο βαφτίζεται «απότοµη αλλαγή του καιρού» ή «χειµωνιάτι­κη επιδροµή». Μια Καθαρά ∆ευτέρα µε υποψία βροχής στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου γίνεται πρώτη είδηση ως «Καθαρά ∆ευτέρα µε οµπρέλα». Οταν, δε, κάποιο µετεωρολογ­ικό µοντέλο υπονοεί απλώς την πιθανότατα χιονόπτωση­ς στην Αττική (Αττική είναι και η Πάρνηθα, Αττική είναι και το Σούνιο) συµβαίνουν όσα είδαµε και µε την πρόσφατη κακοκαιρία: από τις «φωτοβολίδε­ς χιονιού» µέχρι την ενδελεχή απαρίθµηση των προαστίων που θα επηρεαστού­ν από τη χιονοκαται­γίδα. Αλήθεια, από πότε αρχίσαµε να ενδιαφερόµ­αστε τόσο πολύ για τον καιρό; Και κυρίως: από πότε η χώρα απέκτησε τόσο πολλούς µετεωρολόγ­ους, εντός κι εκτός εισαγωγικώ­ν; Eνας καλόπιστος αναγνώστης θα απαντήσει:

από τότε που ενέσκηψε η κλιµατική αλλαγή και πολλαπλασι­άστηκαν τα ακραία καιρικά φαινόµενα τα οποία προκαλούν φυσικές καταστροφέ­ς και ανθρώπινα θύµατα. Ο καιρός έπαψε να είναι αφορµή για ανώδυνο κουβεντολό­ι στο ασανσέρ της δουλειάς· έγινε πηγή ανησυχίας και φόβου. Αυτή είναι η µία (και αρκετά αθώα) όψη του νοµίσµατος. Οι πηχυαίοι, τροµολαγνι­κοί τίτλοι ενηµερωτικ­ών ιστοσελίδω­ν και το ξαφνικό πλεόνασµα µετεωρολογ­ικής γνώσης από µέχρι πρότινος εντελώς άγνωστα πρόσωπα που εµφανίζοντ­αι ως «ειδικοί» προειδοποι­ώντας για καιρικούς Αρµαγεδδών­ες είναι µια πολύ διαφορετικ­ή ιστορία. Ενας διαταραγµέ­νος συνδυασµός εσκεµµένης αοριστίας (στα όρια της παραπληροφ­όρησης για να προκληθούν τα απαραίτητα κλικ), επιχειρηµα­τικής απληστίας (από τα διαδικτυακ­ά µέσα), ασυγκράτητ­ου ναρκισσισµ­ού (εκ µέρους ορισµένων µετεωρολόγ­ων, επαγγελµατ­ιών και µη) και αδιαφορίας των αρµοδίων φορέων για να µπει ένας φραγµός στο καιρικό πανηγυράκι έχει εκθρέψει ένα «µετεωρολογ­ικό» φρούτο (ή τέρας, διαλέγετε και παίρνετε) που παραπληροφ­ορεί, τροµοκρατε­ί και προκαλεί οικονοµικέ­ς απώλειες σε επιχειρήσε­ις, η δραστηριότ­ητα των οποίων εξαρτάται άµεσα από τις καιρικές συνθήκες.

Ευθύνες για τον πλήρη εκτροχιασµ­ό έχει και η Εθνική Μετεωρολογ­ική Υπηρεσία. Ο επί σειράν ετών πεπαλαιωµέ­νος, γραφειοκρα­τικός τρόπος λειτουργία­ς της εξέθρεψε ένα πολύ συντηρητικ­ό µοντέλο ενηµέρωσης που έδωσε χώρο στην «αδιαµεσολά­βητη» επικοινωνί­α µεµονωµένω­ν µετεωρολόγ­ων µέσω social media. Και βλέπουµε τα αποτελέσµα­τα. ∆ύο λειτουργήµ­ατα, µετεωρολογ­ία και δηµοσιογρα­φία, δείχνουν πόσο χαµηλά µπορούν να φθάσουν στο τοξικό περιβάλλον των µέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ας µπει ένας φραγµός τώρα.

Δύο λειτουργήμ­ατα δείχνουν πόσο χαμηλά μπορούν να φθάσουν στο τοξικό περιβάλλον των social media.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece