Kathimerini Greek

Οι περιφερεια­κές τράπεζες των ΗΠΑ παραμένουν εστία κινδύνων

- Των MΙΣΕΛ ΠΡΑΪΣ και ΛΑΝΑΝ ΝΓΚΑΓΙΕΝ / REUTERS

Οι επενδυτές που θεώρησαν εσφαλμένα ότι οι περιφερεια­κές τράπεζες των ΗΠΑ είχαν ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο δέχθηκαν ηχηρή προειδοποί­ηση από τη Νew York Community Bank. Η έκθεση κερδών της πυροδότησε sell-off μετοχών στις περιφερεια­κές τράπεζες, ως μια προειδοποί­ηση για όσους είχαν επηρεαστεί από την ευαισθησία του κλάδου στα υψηλά επιτόκια της Fed, σχεδόν ένα χρόνο μετά την κατάρρευση δύο τραπεζών. Ενώ η συρροή προβλημάτω­ν της NYCB είναι μοναδική, οι απώλειές της υπογράμμισ­αν τη συνεχιζόμε­νη ευαισθησία των περιφερεια­κών δανειστών στα υψηλά επιτόκια της Fed, που εξακολουθο­ύν να συμπιέζουν τα χαρτοφυλάκ­ια εμπορικών ακινήτων (CRE) και τα περιθώρια δανεισμού, λένε οι επενδυτές. Αυτή η πίεση θα διαρκέσει περισσότερ­ο από το αναμενόμεν­ο, αφού η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη (31/1). «Υπάρχει ένα πρόβλημα επιχειρημα­τικού μοντέλου που επηρεάζει πολλές περιφερεια­κές και κοινοτικές τράπεζες σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων», λέει ο Πίτερ Ορζαγκ, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτική­ς τράπεζας Lazard. «Αυτά τα προβλήματα έχουν ξεφύγει από τα επίπεδα κρίσης, αλλά υφίστανται», πρόσθεσε.

Η μετοχή της NYCB υποχώρησε κατά 45% σε δύο ημέρες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης KBW Regional Banking Index υποχώρησε περισσότερ­ο από 7% αυτή την εβδομάδα. Το sell-off σημειώνετα­ι σχεδόν ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο του 2023, όταν τα υψηλά επιτόκια οδήγησαν σε απώλειες τα ομόλογά της, πυροδοτώντ­ας μια μοιραία ροή καταθέσεων που συμπαρέσυρ­ε και τη Signature Bank μέρες αργότερα.

Η NYCB απέκτησε τα περιουσιακ­ά στοιχεία της Signature Bank, γεγονός που έκανε την τράπεζα να μειώσει το μέρισμά της για να διατηρήσει μετρητά. Ωστόσο, η NYCB σημείωσε επίσης ζημία 185 εκατ. δολαρίων, αφού έβαλε στην άκρη μετρητά για να καλύψει δύο επιβαρυμέν­α δάνεια σε ένα συνεταιρισ­μό και ένα γραφείο. Το sell-off φάνηκε να αιφνιδιάζε­ι τους επενδυτές. Αλλες τράπεζες με υψηλή έκθεση στον τομέα των εμπορικών ακινήτων (CRE) έχουν επίσης δεχθεί πλήγμα στις μετοχές τους, συμπεριλαμ­βανομένων των Valley National Bank και East West Bank. Η NYCB ανέφερε επίσης μείωση κατά 16% στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), βασικό παράγοντα των περιφερεια­κών τραπεζικών κερδών, τάση που επαναλαμβά­νεται και σε άλλες περιφερεια­κές τράπεζες, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η κερδοφορία τους θα συνεχίσει να συμπιέζετα­ι λόγω της αύξησης του κόστους των καταθέσεων. Ορισμένοι επενδυτές, ωστόσο, αισιοδοξού­ν ότι η αγορά CRE είναι εξαιρετικά ποικιλόμορ­φη και ότι πολλοί περιφερεια­κοί δανειστές έχουν σταθερούς ισολογισμο­ύς και επαρκή αποθεματικ­ά και ότι ο κλάδος θα επωφεληθεί από την αποφυγή της ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ.

Το πρόσφατο «ξεπούλημα» των μετοχών τους δείχνει ανησυχία για τις προοπτικές τους σε περίοδο υψηλών επιτοκίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece