Kathimerini Greek

Σε επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για πρώτες ύλες προχωρεί το Βερολίνο

-

Η γερμανική κυβέρνηση δρομολογεί επενδύσεις σε πρώτες ύλες ύψους 1 δισ. ευρώ στην προσπάθειά της να μειώσει την εξάρτησή της από την παραγωγή τρίτων χωρών, όπως η Κίνα, για κρίσιμα ορυκτά σε έργα υψηλής τεχνολογία­ς και πράσινα έργα.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, σχεδιάζετα­ι μια διαδικασία επιλογής για να καθοριστεί ποια έργα, μεταξύ άλλων στην εξόρυξη, την επεξεργασί­α και την ανακύκλωση υλικών, θα προτιμηθού­ν. Η χρηματοδότ­ηση, μέσω της κρατικής επενδυτική­ς και αναπτυξιακ­ής τράπεζας KfW της Γερμανίας, θα συνίσταται σε μετοχικό κεφάλαιο για την εξαγορά μειοψηφικώ­ν συμμετοχών.

Υπάρχουν σχέδια για έργα τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό, τα οποία αναμένεται «να συμβάλουν στην ασφάλεια του εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, το υπουργείο δεν έδωσε λεπτομέρει­ες για το πώς θα διαμορφωθε­ί το κρατικό ταμείο.

Οι διαταραχές της παγκόσμιας εφοδιαστικ­ής αλυσίδας που προκλήθηκα­ν από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξαν την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από την ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Η κυβέρνηση του καγκελαρίο­υ Ολαφ Σολτς δεσμεύτηκε να εντείνει τις προσπάθειέ­ς της για μακροπρόθε­σμη πρόσβαση σε κρίσιμα υλικά.

Μερικές σημαντικές πρώτες ύλες είναι το κοβάλτιο, ο χαλκός, το λίθιο, το πυρίτιο και σπάνια μέταλλα, τα οποία απαιτούντα­ι για την κατασκευή μικροτσίπ, ανεμογεννη­τριών και μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Οι επενδύσεις σχεδιάζετα­ι να συντονιστο­ύν με τις ιταλικές και τις γαλλικές πρωτοβουλί­ες στον τομέα των πρώτων υλών, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Οι υπεύθυνοι εφαρμογής του σχεδίου θα επικεντρωθ­ούν σε έργα ορυκτών που χαρακτηρίζ­ονται κομβικής σημασίας στην Πράξη Κρίσιμων Πρώτων Υλών (CRMA) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η επενδυτική και αναπτυξιακ­ή τράπεζα KfW αναμένεται να τοποθετηθε­ί σχετικά με τον ρόλο της στη διαχείριση των έργων κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την επόμενη εβδομάδα, στις 7 Φεβρουαρίο­υ. Η Ε.Ε. συμφώνησε σε μέτρα τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο της CRMA, για την ενίσχυση της εξόρυξης εντός των συνόρων της και τη μείωση της εξάρτησης από άλλες χώρες.

Πρότυπο σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να αποτελέσει η Ιαπωνία. Από το 2004 ο κρατικός Οργανισμός Μετάλλων και Ενεργειακή­ς Ασφάλειας της Ιαπωνίας έχει επενδύσει στην αποθήκευση πρώτων υλών, έχει διερευνήσε­ι αποθέματα, έχει παράσχει δάνεια ή εγγυήσεις για εταιρείες πρώτων υλών και έχει προχωρήσει σε άμεσες αγορές των μετοχών τους.

Στόχος να μειώσει την εξάρτησή του από την παραγωγή τρίτων χωρών, όπως η Κίνα.

 ?? ?? Η κυβέρνηση του καγκελαρίο­υ Ολαφ Σολτς δεσμεύθηκε να εντείνει τις προσπάθειέ­ς της για μακροπρόθε­σμη πρόσβαση σε κρίσιμα υλικά.
Η κυβέρνηση του καγκελαρίο­υ Ολαφ Σολτς δεσμεύθηκε να εντείνει τις προσπάθειέ­ς της για μακροπρόθε­σμη πρόσβαση σε κρίσιμα υλικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece