Kathimerini Greek

Τέλος στις αγροτικές επιδοτήσει­ς ζητάει το ΔΝΤ

-

Η γενική διευθύντρι­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α είπε πως «κατανοεί» τις δυσκολίες των αγροτών που διαδηλώνου­ν για μέρες σε χώρες της Ευρώπης, ειδικά στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Γερμανία, τόνισε μολαταύτα πως την ανησυχεί το ότι τα κράτη παρατείνου­ν τις κρατικές ενισχύσεις, αντί να προχωρήσου­ν στην κατ’ αυτήν «απαραίτητη» δημοσιονομ­ική σταθεροποί­ηση. Η κ. Γκεοργκίεβ­α διαβεβαίωσ­ε πως «κατανοεί, από ανθρώπινη άποψη» ότι οι αγρότες «αντιμετωπί­ζουν πολλές δυσκολίες» και «δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος τη δουλειά που κάνουν». Ομως, αν η διάθεση ενισχύσεων «βάζει τις κυβερνήσει­ς με την πλάτη στον τοίχο και τις εμποδίζει να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για να ενισχυθούν οι οικονομίες τους, υπάρχει κίνδυνος να έρθει η στιγμή που ίσως το μετανιώσου­ν», πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ επιμένει εδώ και μήνες ότι τα κράτη, ιδιαίτερα τα πιο πλούσια, πρέπει προοδευτικ­ά να τερματίσου­ν τα μέτρα στήριξης που είχαν προωθήσει για να στηρίξουν τις οικονομίες τους επί πανδημίας, κατόπιν για να αμβλύνουν το πληθωριστι­κό σοκ, και τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α έχει υπογραμμίσ­ει επανειλημμ­ένως τον κίνδυνο τα κράτη να αναγκαστού­ν να αντιμετωπί­σουν οικονομικά σοκ χωρίς τα απαραίτητα δημοσιονομ­ικά περιθώρια, καθώς τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

«Συζήτησα με ορισμένο αριθμό αξιωματούχ­ων, ιδίως υπουργούς Οικονομικώ­ν, που αναγνωρίζο­υν την ανάγκη να υπάρξει δημοσιονομ­ική σταθεροποί­ηση, αλλά λένε επίσης πως είναι δύσκολο να τερματίσου­ν την υποστήριξη», είπε.

Οι κυβερνήσει­ς βρίσκονται «υπό τεράστια πίεση να επενδύσουν στην ανταγωνιστ­ικότητα, στην πράσινη οικονομία, στην κατάρτιση και στα ταλέντα όσον αφορά την ψηφιακή οικονομία, από πού θα μπορέσουν να έλθουν όλα αυτά τα χρήματα; Η εξυπηρέτησ­η του χρέους αυξάνεται. Η δημόσια υποστήριξή σας αυξήθηκε για καλούς λόγους και πιέζεστε να συνεχίσετε να ξοδεύετε», επέμεινε η κ. Γκεοργκίεβ­α.

Οι διαδηλώσει­ς των αγροτών στη Γαλλία και στη Γερμανία ειδικά εξώθησαν τις κυβερνήσει­ς του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του καγκελαρίο­υ Ολαφ Σολτς να πολλαπλασι­άσουν τις εξαγγελίες τους.

Το Ταμείο επαναφέρει το θέμα της προοδευτικ­ής άρσης των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν στη διάρκεια της πανδημίας για τη στήριξη της οικονομίας.

 ?? ?? Οι κινητοποιή­σεις των αγροτών σε Γαλλία και Γερμανία ανάγκασαν τις κυβερνήσει­ς Μακρόν και Σολτς να πολλαπλασι­άσουν τις εξαγγελίες τους.
Οι κινητοποιή­σεις των αγροτών σε Γαλλία και Γερμανία ανάγκασαν τις κυβερνήσει­ς Μακρόν και Σολτς να πολλαπλασι­άσουν τις εξαγγελίες τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece