Kathimerini Greek

Διανέμει μέρισμα για πρώτη φορά στην ιστορία της η Meta

Στα 14 δισ. δολ. τα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου για την εταιρεία του Ζούκερμπερ­γκ

-

Η αμηχανία του Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ και η δημόσια απολογία του από το βήμα της Γερουσίας σε γονείς που έχασαν παιδιά λόγω των social media δεν κράτησε πάνω από 24 ώρες. Την επομένη της φορτισμένη­ς κατάθεσης που έκανε τον γύρο του κόσμου, η Μeta, η μητρική των Facebook και Instagram, ανακοίνωνε τεράστια αύξηση κερδών και εσόδων, «γυρίζοντας» το παιχνίδι έπειτα από μια δύσκολη περίοδο.

Ο κολοσσός θα ανταμείψει τους μετόχους με το πρώτο μέρισμα στην ιστορία τoυ και επιπλέον 50 δισ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών, καθώς τα αποτελέσμα­τα του τέταρτου τριμήνου του 2023 οδήγησαν τις μετοχές του σε άνοδο πάνω από 17% στις προσυνεδρι­ακές συναλλαγές της Wall Street. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 25% το τέταρτο τρίμηνο για τη Meta, από 32,2 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτός είναι ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης για οποιαδήποτ­ε περίοδο από τα μέσα του 2021 και έρχεται εν μέσω ανάκαμψης στην αγορά των διαφημίσεω­ν στο Διαδίκτυο. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υπερτριπλα­σιάστηκαν, στα 14 δισ. δολάρια από 4,65 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι επενδυτές επαίνεσαν την απόφαση της Meta να εκδώσει μέρισμα, σπάνιο βήμα για μια εταιρεία τεχνολογία­ς υψηλής ανάπτυξης. Η κίνηση αυτή αντιπροσωπ­εύει μία «συμβολική στιγμή και υποδηλώνει την ιστορία ανατροπής της Meta μετά τις δυσκολίες το 2022. Ο Ζούκερμπερ­γκ δείχνει ότι θέλει να έχει στο πλευρό του τους μετόχους και τονίζει ότι η Meta είναι πλέον μια ώριμη, ανθεκτική επιχείρηση», τονίζει ο Μπεν Μπάρινγκερ, αναλυτής τεχνολογία­ς στην Quilter Cheviot.

Οι επενδυτές έχουν επίσης επικεντρωθ­εί στις κινήσεις της Meta στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία έχει μερίδιο στην τεχνητή νοημοσύνη με το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο LLaMA, ανταγωνιστ­ικό του GPT-4 της OpenAI που υποστηρίζε­ται από τη Microsoft. Ο Μπάρινγκερ αποκάλεσε τη Meta «κρυφό νικητή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης» και είπε ότι η ΑΙ της εταιρείας αν και δεν είναι εμφανής, «θα εξυπηρετεί καλύτερα τους διαφημιστέ­ς και θα κάνει τις ίδιες τις διαφημίσει­ς πιο σχετικές με τους χρήστες». Οι πωλήσεις στη μονάδα Reality Labs της Meta ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, ανέφερε η Meta, αν και η μονάδα εικονικής πραγματικό­τητας κατέγραψε ζημίες 4,65 δισ. δολαρίων.

Τα μερίσματα σε μετρητά είναι σπάνιο βήμα για τις εταιρείες τεχνολογία­ς, οι οποίες τείνουν να αποτιμώντα­ι από τους επενδυτές λόγω της ικανότητάς τους να επιτυγχάνο­υν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που απαιτούν επενδύσεις μετρητών πίσω στην επιχείρηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ ωστόσο, είχε ήδη εξαγγείλει ότι το 2023 θα είναι «έτος αποτελεσμα­τικότητας» για την εταιρεία, παρά το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές είχαν αμφισβητήσ­ει το 2022 τα εγχειρήματ­ά της σε τομείς όπως η εικονική πραγματικό­τητα και το metaverse, το οποίο αποδείχθηκ­ε μια απίστευτα δαπανηρή πρωτοβουλί­α χωρίς κόστος. Η Meta βρισκόταν σε κατάσταση περικοπής δαπανών τον τελευταίο περίπου χρόνο, ως απάντηση στο μεταβαλλόμ­ενο κλίμα γύρω από τις αγαπημένες κάποτε μετοχές τεχνολογία­ς. Τα βήματα μείωσης του κόστους φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς. Η Meta ανέφερε διπλασιασμ­ό του λειτουργικ­ού της περιθωρίου, στο 41%.

Τα έξοδα της εταιρείας μειώθηκαν επίσης κατά 8% σε ετήσια βάση στα 23,73 δισ. δολάρια. Αυτό συνέβη και επειδή μείωσε δραματικά τον αριθμό των εργαζομένω­ν, απολύοντας 20.000 άτομα το 2023. Η Meta όπως και η Amazon δεσμεύθηκα­ν εξίσου σε μία επιθετική περικοπή κόστους, με τους τεχνολογικ­ούς γίγαντες να απολύουν από κοινού περίπου 48.000 υπαλλήλους από το 2022.

Οι επενδυτές επαίνεσαν την απόφαση της Meta να εκδώσει μέρισμα, σπάνιο βήμα για μια εταιρεία τεχνολογία­ς υψηλής ανάπτυξης.

 ?? ?? Μετά τη δημόσια απολογία του Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ από το βήμα της Γερουσίας σε γονείς που έχασαν παιδιά λόγω των social media, το κλίμα ήταν βαρύ για τον ίδιο και τη Meta. Τα εντυπωσιακ­ά αποτελέσμα­τα δ΄ τριμήνου της μητρικής των Facebook και WhatsApp άλλαξαν άρδην τα δεδομένα.
Μετά τη δημόσια απολογία του Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ από το βήμα της Γερουσίας σε γονείς που έχασαν παιδιά λόγω των social media, το κλίμα ήταν βαρύ για τον ίδιο και τη Meta. Τα εντυπωσιακ­ά αποτελέσμα­τα δ΄ τριμήνου της μητρικής των Facebook και WhatsApp άλλαξαν άρδην τα δεδομένα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece