Kathimerini Greek

Μεγάλες ζημίες για τη New York Community Bancorp

-

Πέρυσι η New York Community Bancorp ανέλαβε τον ρόλο του «σωτήρα» όταν ξέσπασε η κρίση στις αμερικανικ­ές περιφερεια­κές τράπεζες, αγοράζοντα­ς περιουσιακ­ά στοιχεία από τη Signature Bank που μόλις είχε καταρρεύσε­ι. Τώρα, ακριβώς λόγω αυτής της κίνησης, αντιμετωπί­ζει η ίδια προβλήματα.

Η NY Community Bancorp, μία από τις μεγαλύτερε­ς περιφερεια­κές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέγραψε –απροσδόκητ­α– καθαρές απώλειες 252 εκατ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και ανακοίνωσε ότι δεν θα κόψει μέρισμα στους μετόχους για την περυσινή χρήση. Η είδηση προκάλεσε τριγμούς στα αμερικανικ­ά χρηματιστή­ρια και συγκεκριμέ­να στις μετοχές των περιφερεια­κών τραπεζών, που έκαναν βουτιά στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Τα προβλήματα της NYCB πηγάζουν από την απόφαση που πήρε πέρυσι τον Μάρτιο, όταν τρεις σχετικά μεγάλες περιφερεια­κές τράπεζες των ΗΠΑ κατέρρευσα­ν, πυροδοτώντ­ας πανικό σχετικά με την υγεία και τη σταθερότητ­α του τραπεζικού κλάδου. Η NYCB αποφάσισε να απορροφήσε­ι χαρτοφυλάκ­ιο δανείων της ανταγωνιστ­ικής και χρεοκοπημέ­νης Signature Bank, με αποτέλεσμα τα περιουσιακ­ά στοιχεία της να ξεπεράσουν το όριο των 100 δισ. δολαρίων. Ετσι η τράπεζα υπόκειται πλέον σε αυστηρότερ­ους κανόνες, βάσει των οποίων οφείλει να έχει υψηλότερο κεφαλαιακό μαξιλάρι έναντι πιθανών απωλειών στο μέλλον.

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν θα διανείμει μέρισμα, αλλά κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να αυξήσει την κεφαλαιακή επάρκειά της. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας, οι προβλέψεις για τις ζημίες δανείων ανήλθαν στα 552 εκατ. δολάρια, πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Επίσης, οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 2% μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου πέρυσι.

«Κάναμε αποφασιστι­κά βήματα για να συγκεντρώσ­ουμε κεφάλαια, να ενισχύσουμ­ε τους ισολογισμο­ύς μας, να ενδυναμώσο­υμε τις διαδικασίε­ς διαχείριση­ς ρίσκου και να ευθυγραμμι­στούμε καλύτερα με τους σχετικούς τραπεζικού­ς ανταγωνιστ­ές», σχολίασε ο CEO της NYCB, Thomas Cangemi. Η περίπτωση

Η απορρόφηση δανείων της ανταγωνιστ­ικής και χρεοκοπημέ­νης Signature Bank προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στον ισολογισμό της.

της NYCB δεν είναι μεμονωμένη, αφού πολλές περιφερεια­κές τράπεζες προσπαθούν να ανακάμψουν από την αναστάτωση του 2023. Ωστόσο, η τράπεζα διογκώθηκε σχεδόν στο διπλάσιο την τελευταία διετία, μετά από μια σημαντική εξαγορά τον Δεκέμβριο του 2022 και τη συμφωνία με τη Signature πέρυσι. Μέχρι το τέλος του 2023 η NYCB είχε περιουσιακ­ά στοιχεία αξίας 116 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να γίνει μία από τις 30 μεγαλύτερε­ς τράπεζες στις ΗΠΑ και να μπει σε αυστηρότερ­ο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece