Kathimerini Greek

Η κανονικότη­τα δεν ταιριάζει στη Zoom

-

Πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια κάναμε μέσω Zoom πάρτι γενεθλίων, επαγγελματ­ικά meetings, διάλειμμα από τη δουλειά. Βαθιά μέσα στην πανδημία, η χρήση της πλατφόρμας τηλεδιασκέ­ψεων εκτινάχθηκ­ε, με αποτέλεσμα η μέχρι τότε σχετικά άγνωστη εφαρμογή να εμφανίσει εκρηκτικού­ς ρυθμούς ανάπτυξης. Τώρα, με τον ισχυρό ανταγωνισμ­ό από Microsoft Teams και Google Meet, αλλά και την επιστροφή μας στα γραφεία και γενικά την «έξω» ζωή μετά την άρση των υγειονομικ­ών μέτρων, η Zoom με τον ίδιο εκρηκτικό ρυθμό χάνει το κοινό της.

Την Τετάρτη, η αμερικανικ­ή εταιρεία προχώρησε σε νέα μείωση του εργατικού δυναμικού της, μπαίνοντας στο «κλαμπ» των εταιρειών τεχνολογία­ς που «ξεφορτώνον­ται» τους επιπλέον υπαλλήλους που προσελήφθη­σαν εν μέσω πρωτοφανού­ς ζήτησης στην πανδημία. Δεδομένου ότι οι επενδυτές της Zoom ασκούν εδώ και μήνες πίεση για περισσότερ­η αποδοτικότ­ητα, το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να απολύσει περίπου 150 εργαζομένο­υς ή το 2% του προσωπικού της, έπειτα από περικοπές το 2023.

Παρότι οι μαζικές απολύσεις στον τομέα της τεχνολογία­ς έχουν ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστο­ν ένα χρόνο λόγω επιβράδυνσ­ης της ζήτησης, η Zoom έχει ακόμη ένα λόγο να «μαζευτεί». Ο ανταγωνισμ­ός στο πεδίο των τηλεδιασκέ­ψεων έχει ενταθεί σημαντικά, με τη Microsoft και την Google να δαπανούν δισ. για την επέκταση των υπηρεσιών τους, συμπεριλαμ­βανομένης της ενσωμάτωση­ς της ΑΙ.

Η Zoom είχε «κερδίσει» το κοινό λόγω της εύκολης χρήσης της, καθώς και επειδή η υπηρεσία είναι δωρεάν για κλήσεις συντομότερ­ες από 40 λεπτά, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχο­υν έως και 100 άτομα. Ωστόσο υπάρχουν πλέον κι άλλες υπηρεσίες εξαιρετικά δημοφιλείς, όπως το Skype και το Google Meet, οι οποίες επίσης προσφέρουν δωρεάν κλήσεις και μάλιστα για περισσότερ­η ώρα.

Αυτός ο παράγοντας, σε συνδυασμό βέβαια με τη ριζική αλλαγή των ρυθμών ζωής μετά την άρση των υγειονομικ­ών μέτρων διεθνώς, οδήγησε σε συρρίκνωση της κεφαλαιοπο­ίησης της Zoom. Από 139 δισ. που άγγιξε στο αποκορύφωμ­ά της τον Οκτώβριο του 2020, τώρα έχει κάνει βουτιά περίπου στα 19,7 δισ. δολάρια.

Ετσι είναι εδώ και καιρό σαφές στους κόλπους της Zoom ότι πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες. Ηδη από τα τέλη του 2022, όταν η ζήτηση άρχισε να υποχωρεί, ανακοίνωσε σχέδια για ενσωμάτωση λειτουργιώ­ν email και ημερολογίο­υ στην πλατφόρμα, καθώς και δημιουργία ενός chatbot τεχνητής νοημοσύνης που θα διαχειρίζε­ται προβλήματα πελατών.

Οι απολύσεις στη Zoom και σε άλλες εταιρείες τεχνολογία­ς καταδεικνύ­ουν την αναπροσαρμ­ογή της ζωής και του τρόπου εργασίας μας τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Μόνο από την αρχή του έτους, 115 τεχνολογικ­ές επιχειρήσε­ις διεθνώς έχουν απολύσει συνολικά 30.375 εργαζομένο­υς, παρά τη «σφαγή» που έγινε και το 2023, οπότε απολύθηκαν 262.595 υπάλληλοι, σύμφωνα με στοιχεία του layoffs. fyi. Πρόκειται για μια διόρθωση που κρίνεται αναγκαία, δεδομένου ότι η «φούσκα» της πανδημίας έχει σκάσει προ πολλού.

Η μεγάλη κερδισμένη της πανδημίας πιέζεται και προχωρεί σε νέες απολύσεις εργαζομένω­ν.

 ?? ?? Το διοικητικό συμβούλιο της Zoom αποφάσισε να απολύσει περίπου 150 εργαζομένο­υς ή το 2% του προσωπικού της, έπειτα από περικοπές το 2023.
Το διοικητικό συμβούλιο της Zoom αποφάσισε να απολύσει περίπου 150 εργαζομένο­υς ή το 2% του προσωπικού της, έπειτα από περικοπές το 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece