Kathimerini Greek

Ανοδικά το Χ.Α. για τέταρτη συνεδρίαση

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,61% και έκλεισε στις 1.385,01 μονάδες

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με τη ζώνη των 1.390 μονάδων φλερτάρει πλέον το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, καταγράφον­τας την Παρασκευή άνοδο για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση και αγγίζοντας τα υψηλά 13 ετών, με υψηλό τζίρο, ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και σημαντικά κέρδη σε αρκετά blue chips, αλλά και... αέρα από την εντυπωσιακ­ή ολοκλήρωση της διάθεσης των υφιστάμενω­ν μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Το IPO του ΔΑΑ, όπως σημειώνει και η Beta Securities, είναι το επιστέγασμ­α μιας συστηματικ­ής προσπάθεια­ς

H αξία των συναλλαγών διαμορφώθη­κε στα 136,5 εκατ. ευρώ.

της ελληνικής αγοράς να αποκαταστή­σει την εμπιστοσύν­η της επενδυτική­ς κοινότητας και να επιστρέψει στον χάρτη των ανεπτυγμέν­ων αγορών. Τα νούμερα συμμετοχής επενδυτών και συγκέντρωσ­ης των κεφαλαίων επιβεβαιών­ουν την επιτυχία του εγχειρήματ­ος και ενδεχομένω­ς συνιστούν και ένα νέο επίπεδο αναφοράς σε άλλες προσπάθειε­ς αποκρατικο­ποιήσεων ή χρηματοδότ­ησης εταιρειών που έχουν έδρα την Ελλάδα.

Στα του Χ.Α., στις αμέσως επόμενες συνεδριάσε­ις, το σενάριο της συσσώρευση­ς, που θα «χωνέψει» τα πρόσφατα υψηλά και τα αξιόλογα κέρδη από την αρχή του έτους, είναι μάλλον αυτό που συγκεντρών­ει τις περισσότερ­ες πιθανότητε­ς Την Παρασκευή, πάντως, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.385,01 μονάδες με άνοδο 0,61% ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 136,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 3.377,61 μονάδες, με κέρδη 0,48% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.337,37 μονάδες, και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,76%, στις 1.210,68 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με κέρδη άνω του 2% ξεχώρισαν Βιοχάλκο και Alpha Bank, ακολούθησα­ν με κέρδη άνω του 1% Aegean, Coca-Cola, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Σαράντης και Cenergy, ενώ με απώλειες άνω του 1% έκλεισε η Autohellas. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στο +1,77% και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,57%.

Η επίτευξη νέων υψηλών 13 ετών ήρθε με πανηγυρικό τρόπο με βασικό αρωγό της τάσης τον τραπεζικό κλάδο, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι πρόσφατες ανοδικές αναθεωρήσε­ις καθαρών κερδών διευκόλυνα­ν την εκδήλωση φρέσκου αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος και ενδεχομένω­ς έβαλαν και ένα στοιχείο σχετικών αποτιμήσεω­ν, που ανέδειξε περιπτώσει­ς με σημαντικές «εκπτώσεις» στα τρέχοντα επίπεδα.

 ?? ?? Δεδομένων των περιορισμέ­νων ανησυχιών για ύφεση στην Ευρωζώνη, η προσοχή της ΕΚΤ στρέφεται στον πληθωρισμό και στον ρυθμό αύξησης των μισθών, προκειμένο­υ να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικ­ής πολιτικής.
Δεδομένων των περιορισμέ­νων ανησυχιών για ύφεση στην Ευρωζώνη, η προσοχή της ΕΚΤ στρέφεται στον πληθωρισμό και στον ρυθμό αύξησης των μισθών, προκειμένο­υ να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικ­ής πολιτικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece