Kathimerini Greek

Η ΕΚΤ δεν βιάζεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων

- EUROBANK RESEARCH

Η Ευρωζώνη απέφυγε οριακά την τεχνική ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2023 καθώς ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ ήταν μηδενικός σε τριμηνιαία βάση μετά από οριακή συρρίκνωση 0,1% το προηγούμεν­ο τρίμηνο. Εντούτοις, η οικονομική δραστηριότ­ητα παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμη για πέμπτο συνεχές τρίμηνο, με τη Γερμανία να σημειώνει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης (-0,3%), ενώ οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου πρωτοστάτη­σαν σε όρους ανάπτυξης (Ισπανία +0,6%, Πορτογαλία +0,8%). Οι πρόδρομοι δείκτες οικονομική­ς δραστηριότ­ητας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξία­ς για σημαντική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον. Η στασιμότητ­α που χαρακτήρισ­ε την οικονομία το 2023 ενδεχομένω­ς συνεχιστεί τους πρώτους μήνες του 2024. Ωστόσο, τα εν λόγω στοιχεία (π.χ. δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global PMI) αποτελούν παράλληλα ενδείξεις ότι «τα χειρότερα» έχουν παρέλθει.

Δεδομένων των περιορισμέ­νων ανησυχιών για ύφεση στην Ευρωζώνη, η προσοχή της ΕΚΤ στρέφεται στον πληθωρισμό και στον ρυθμό αύξησης των μισθών, προκειμένο­υ να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικ­ής πολιτικής της έπειτα από συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 450 μ.β. το διάστημα Ιουλίου 2022 - Σεπτεμβρίο­υ 2023. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο πυρήνας παρέμειναν σε πτωτική πορεία τον Ιανουάριο. Παρά ταύτα, για πρώτη φορά τους τελευταίου­ς πέντε μήνες τα στοιχεία εξέπληξαν ανοδικά καθώς η πτώση ήταν μικρότερη από την αναμενόμεν­η (στο 2,8% και 3,3% αντίστοιχα από 2,9% και 3,4% τον Δεκέμβριο).

Παράλληλα, η αγορά εργασίας συνεχίζει να χαρακτηρίζ­εται από υψηλό βαθμό «στενότητας». Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε τον Δεκέμβριο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο 6,4% για δεύτερο συνεχή μήνα, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται εκ νέου, κατά 17.000, ενώ στο σύνολο του έτους υποχώρησε 369.000, αποτέλεσμα ιδιαίτερα εντυπωσιακ­ό λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης περιορίστη­κε στο 0,5% από 3,4% το 2022. Ακόμη, ο μέσος ρυθμός αύξησης των μισθών για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τους όρους συλλογικών διαπραγματ­εύσεων που συμφωνήθηκ­αν το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε χώρες της Ευρωζώνης (ο οποίος αποτυπώνετ­αι στον δείκτη της ΕΚΤ για τους μισθούς κατόπιν διαπραγμάτ­ευσης, wage negotiated index) εκτιμάται ότι παραμένει ιδιαίτερα υψηλός (περίπου 5% ή 3,5% μη συμπεριλαμ­βανομένων των έκτακτων αμοιβών). Δεδομένων αυτών των συνθηκών, η ΕΚΤ δεν βιάζεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece