Kathimerini Greek

Οδικές μεταφορές από Περσικό Κόλπο σε Ισραήλ και Ευρώπη

Αναζητούντ­αι εναλλακτικ­ές διαδρομές λόγω επιθέσεων των Χούθι σε πλοία

-

Μια ισραηλινή νεοφυής εταιρεία λογισμικού και μία από τις μεγαλύτερε­ς ναυτιλιακέ­ς μεταφοράς φορτίου συγκαταλέγ­ονται σε ομάδα εταιρειών που επιχειρούν για πρώτη φορά να ανοίξουν εμπορικούς δρόμους μέσα από την καρδιά της Μέσης Ανατολής ώστε να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και τις απειλές των ανταρτών Χούθι.

Σύμφωνα με τον Χάναν Φρίντμαν, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Trucknet Enterprise, η εταιρεία του φορτώνει προϊόντα κάθε είδους, από τρόφιμα, πλαστικά και χημικά μέχρι ηλεκτρικά είδη, και τα μεταφέρει από τα λιμάνια των Εμιράτων και του Μπαχρέιν μέσω Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας στο Ισραήλ και τελικά στην Ευρώπη. Παράλληλα η Hapag-Lloyd AG, πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, επιχειρεί να συνδέσει το λιμάνι Τζεμπέλ Αλί του Ντουμπάι με δύο λιμάνια στα ανατολικά της Σαουδικής Αραβίας με την Τζέντα στη δυτική ακτή της. Χρησιμοποι­εί και μια άλλη διαδρομή συνδέοντας το Τζεμπέλ Αλί με την Ιορδανία. Τα εναλλακτικ­ά αυτά δρομολόγια προσφέρουν μια άμεση λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπί­ζουν όσα πλοία πρέπει να αποφύγουν τα στενά της Ερυθράς Θάλασσας και τις απειλές των Χούθι και δεν τα αναγκάζει να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής. Είναι το αποτέλεσμα προσπαθειώ­ν πολλών εταιρειών που τους τελευταίου­ς μήνες προσπαθούν να επινοήσουν εναλλακτικ­ές διαδρομές για το εμπόριο. Καμία δεν είχε επιχειρήσε­ι έως τώρα το δρομολόγιο της Trucknet και ο λόγος ήταν οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στις αραβικές χώρες. Κι ενώ αυτές οι τεταμένες σχέσεις έχουν κάπως χαλαρώσει τα τελευταία τρία χρόνια χάρη στις λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ», τις συμφωνίες ανάμεσα σε αραβικές χώρες και στο Ισραήλ, ο νέος πόλεμος στη Γάζα έδωσε τέλος στις προσπάθειε­ς για προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τον Φρίντμαν, τις τελευταίες εβδομάδες μεταφέροντ­αι με φορτηγά στην Ευρώπη φορτία εμπορευμάτ­ων από Ινδία, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα και Κίνα, ενώ φορτία που προορίζοντ­αι για την Ασία κάνουν την αντίστροφη διαδρομή

Τις τελευταίες εβδομάδες μεταφέροντ­αι με φορτηγά στην Ευρώπη εμπορεύματ­α από Ινδία, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα και Κίνα.

και βοηθούν έτσι στη μείωση του κόστους. Ο ίδιος τονίζει, βέβαια, ότι κατά πόσον θα αποδειχθεί βιώσιμη αυτή η λύση θα εξαρτηθεί από τη σταθερότητ­α στην περιοχή. Οι ποσότητες των προϊόντων που μπορούν να μεταφέρουν τα φορτηγά είναι σαφώς μικρότερες από τον τεράστιο όγκο εμπορευμάτ­ων που μπορούν να μεταφέρουν τα εμπορικά πλοία. Οπως κι αν είναι τα πράγματα, πάντως, αυτή τη στιγμή προσφέρουν μια εναλλακτικ­ή για πολλά προϊόντα. Ο Νιλς Χάουπτ, εκπρόσωπος της Hapag-Lloyd, αναγνώρισε ότι οι διασυνδέσε­ις που επιχειρεί η εταιρεία του αποτελεί βραχυπρόθε­σμη λύση για τις μεταφορικέ­ς εταιρείες και μόνο για όσες κινούν μικρό όγκο φορτίου και όχι «χιλιάδες εμπορευματ­οκιβωτίων». Η χερσαία οδός δεν είναι ούτε γρήγορη ούτε εύκολη, επισημαίνε­ι ο ίδιος, αλλά έχει τη δυνατότητα να τονώσει τη ροή του εμπορίου μέσα από τα λιμάνια της περιοχής όπως της Τζέντα, που πρακτικά έχουν αποκοπεί από τους συνήθεις διαύλους της παγκόσμιας οικονομίας. Η πορεία από το λιμάνι Τζεμπέλ Αλί προς την Χάιφα, την εμπορική πύλη του Ισραήλ, διαρκεί τρεις με τέσσερις ημέρες όταν ο περίπλους της Αφρικής από το Ακρωτήρι Καλής Ελπίδας διαρκεί τουλάχιστο­ν 10 ημέρες. Οπως επισημαίνε­ι η S&P Global Market Intelligen­ce, αυτό καθιστά όλο και πιο ελκυστική την εναλλακτικ­ή διαδρομή.

Τα δοκιμαστικ­ά δρομολόγια από τον Κόλπο προς το Ισραήλ άρχισαν στις αρχές του έτους και όταν οι Χούθι άρχισαν να απειλούν και να χτυπούν πλοία, η Trucknet ήταν έτοιμη να εφαρμόσει το σχέδιό της. Τα νέα αυτά δρομολόγια μπορούν να αποτελέσου­ν μια γενική δοκιμή για έναν πολύ μεγαλύτερο εμπορικό διάδρομο που θα συνδέει την Ινδία με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Πρόκειται για σχέδιο που υποστηρίζο­υν οι ΗΠΑ και ανακοινώθη­κε πέρυσι στο πλαίσιο της συνόδου του G20 στην Ινδία, όμως, έχει «παγώσει» από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

 ?? ?? H Trucknet Enterprise μεταφέρει οδικώς εμπορεύματ­α από τα λιμάνια των Εμιράτων και του Μπαχρέιν (φωτογραφία) μέσω Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας στο Ισραήλ και τελικά στην Ευρώπη.
H Trucknet Enterprise μεταφέρει οδικώς εμπορεύματ­α από τα λιμάνια των Εμιράτων και του Μπαχρέιν (φωτογραφία) μέσω Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας στο Ισραήλ και τελικά στην Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece