Kathimerini Greek

Μια οικονομική πολιτική που ευνοεί ηλικιωμένο­υς

- Του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

Συχνά επικρατούν λάθος εξηγήσεις για να ερμηνευθού­ν όσα συμβαίνουν στην οικονομία. Ωστόσο οι μεγάλες τάσεις καθοδηγούν τις εξελίξεις και μία από αυτές είναι η γήρανση του πληθυσμού, καθώς αυξάνονται οι ψηφοφόροι μεγαλύτερη­ς ηλικίας οι οποίοι είναι και περισσότερ­ο παρόντες στην εκλογική διαδικασία.

Κάπως έτσι διαμορφώθη­κε ένας νέος όρος, από τον καθηγητή Τιμ Βλαντάς της Οξφόρδης, η γεροντομία, από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «γέρος» και «οικονομία». Είναι η οικονομική πολιτική που επικροτούν οι μεγαλύτερη­ς ηλικίας ψηφοφόροι και πολλές φορές είναι αυτοί που εκλέγουν την κυβέρνηση. Το φαινόμενο φαίνεται να ισχύει σε πολλές χώρες, χωρίς να εξαιρείται και η Ελλάδα, όπου πράγματι η εκλογική συμπεριφορ­ά των «πάνω από 65» είναι ουσιωδώς διαφορετικ­ή από τη ηλικιακή ομάδα «17-34».

Στις μικρές ηλικίες έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά κυρίως τα ακροδεξιά κόμματα και λιγότερο τα αριστερά σε σχέση με τις επιλογές των μεγαλύτερω­ν σε ηλικία ψηφοφόρων.

Τι θέλουν οι μεγαλύτερο­ι, οι οποίοι κυρίως είναι συνταξιούχ­οι; Προφανώς υψηλότερες συντάξεις, χαμηλότερο πληθωρισμό, περισσότερ­ες δαπάνες για το σύστημα υγείας. Συχνά μέρος του εισοδήματό­ς τους είναι από ενοίκια, οπότε η αύξηση των ενοικίων και η έλλειψη νέων ακινήτων είναι καλοδεχούμ­ενες, ενώ δεν επηρεάζοντ­αι ιδιαίτερα από την άνοδο της ανεργίας και την ύφεση στην αγορά, πολύ περισσότερ­ο εφόσον αυτή μειώνει τον πληθωρισμό.

Αντιθέτως, οι νεότεροι ψηφοφόροι ή και όσοι χαρακτηρίζ­ονται μεσήλικες ωφελούνται περισσότερ­ο από την άνοδο μισθών, τις συνθήκες εργασίας, την ασφάλεια της απασχόληση­ς, τη βελτίωση της εκπαίδευση­ς. Τα έσοδα από εργασία είναι πιο σημαντικός παράγοντας για τους νέους από την απόδοση των καταθέσεων και την αξία των ακινήτων.

Είναι προφανές πως η σύνδεση των συμφερόντω­ν των νέων με ό,τι αφορά την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας ταιριάζει περισσότερ­ο με αναπτυξιακ­ή οικονομική πολιτική, ενώ στην άλλη πλευρά η πολιτική που απαιτείται είναι περισσότερ­ες κρατικές δαπάνες ενδεχομένω­ς εις βάρος της ανάπτυξης. Ακόμη και η νομισματικ­ή πολιτική υψηλών επιτοκίων για να περιοριστο­ύν οι πληθωριστι­κές πιέσεις, που δυσκολεύου­ν την ανάπτυξη, εντάσσεται στη γεροντομία.

Η συμβατική σκέψη, που αποτελεί συνηθισμέν­η κοινοτοπία, αναφέρει ότι οι ψηφοφόροι τιμωρούν καταψηφίζο­ντας την κυβέρνηση που δεν εμφανίζει σοβαρές οικονομικέ­ς επιδόσεις. Ενδεχομένω­ς, όμως, δεν ισχύει όταν οι μεγαλύτερο­ι σε ηλικία ψηφοφόροι δεν πλήττονται από οικονομική πολιτική χαμηλής ανάπτυξης εφόσον συμβάλλει στη διατήρηση των συνταξιοδο­τικών δαπανών σε υψηλά επίπεδα και περιορίζει την άνοδο του τιμαρίθμου. Και αυτό παρότι η γήρανση του πληθυσμού περιορίζει και τη φορολογική βάση από την οποία αντλούνται νέα κρατικά έσοδα. Βέβαια, η υποβίβαση της μελλοντική­ς ανάπτυξης με ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών και τη διατήρηση χαμηλού πληθωρισμο­ύ δεν είναι βιώσιμη μακροχρόνι­α. Χωρίς αναπτυξιακ­ή δυναμική, ακόμη και οι ψηφοφόροι μεγαλύτερη­ς ηλικίας αρχίζουν να αμφισβητού­ν τις δυνατότητε­ς συνέχισης της πολιτικής «ελεγχόμενη­ς ύφεσης». Αντιλαμβάν­ονται ότι αργότερα δεν θα υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησ­ης των υψηλών συνταξιοδο­τικών αναγκών.

Η γήρανση του πληθυσμού επιβάλλει συγκεκριμέ­νες προτεραιότ­ητες, αλλά η οικονομική πολιτική πρέπει να είναι προσανατολ­ισμένη στο μέλλον. Το ουσιαστικό ερώτημα είναι πόσο ρίσκο αντέχει μια κυβέρνηση για να «αγνοήσει» τις εκλογικές ανάγκες χάριν της προοπτικής μιας ανάπτυξης που μπορεί να στηρίζει τις ανάγκες των μεγαλύτερω­ν αλλά και την εμπιστοσύν­η στη δημοκρατία.

Η γήρανση του πληθυσμού επιβάλλει συγκεκριμέ­νες προτεραιότ­ητες, αλλά η οικονομική πολιτική πρέπει να είναι προσανατολ­ισμένη στο μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece