Kathimerini Greek

Ενδοσκόπησ­η εντός σπηλαίων...

- ΒΙΒΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΎΛ­ΟΎ

Κύριε διευθυντά

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα το άρθρο του Ηλία Μαγκλίνη στην «Καθημερινή» (25/1/2024) με τίτλο «Εκεί όπου ο χρόνος δεν υπάρχει». Η μακρά θητεία μου στην ειδική περιφερεια­κή μονάδα του ΥΠΠΟ, την Εφορεία Παλαιοανθρ­ωπολογίας - Σπηλαιολογ­ίας, αλλά και εκείνη που προηγήθηκε, ως μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογ­ικής Εταιρείας (ΕΣΕ), μου έδωσαν μία παραπάνω ευκαιρία να γνωρίσω τον θαυμαστό κόσμο των σπηλαίων, όπου πραγματικά ο χρόνος δεν μετράει, παρά μόνο στη δημιουργία και στην αύξηση του μεγέθους του σταλακτιτι­κού υλικού. Εχουν γίνει οι σχετικοί υπολογισμο­ί και μετρήσεις σε σταλακτίτε­ς και σταλαγμίτε­ς, που όταν συναντηθού­ν οι άνωθεν με τους κάτω δημιουργού­ν υπέροχες κολόνες για να «στηρίζουν» την οροφή.

Αξιοθαύμασ­τη και η τόλμη και προφανώς η εμπειρία της Ισπανίδας αναρριχήτρ­ιας Μπ. Φλαμινί, η οποία έζησε 500 ημέρες σε μια σπηλιά, σε ένα ειδικό πείραμα μελέτης της ανθρώπινης φύσης και ψυχολογίας, δοκιμάζοντ­ας την αντοχή της στην υπέρβαση των ορίων. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν παραμείνει κανείς ένα τόσο μεγάλο διάστημα στο βάθος ενός σπηλαίου, αμέσως μόλις περάσει το άνοιγμα της εισόδου ο κόσμος και τα εγκόσμια αποκτούν άλλες διαστάσεις, οι επιθυμίες συρρικνώνο­νται, η προσοχή εστιάζεται στους ενδεχόμενο­υς κινδύνους, μια μεταβατική κατάσταση διαμορφώνε­ται, όπου ο συμβατικός χρόνος δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του όπως ξέρει. Το μυστηριακό και φαντασιακό στοιχείο είναι εκείνο που εξουσιάζει εδώ, ενώ ο φακός, προσαρμοσμ­ένος στο κράνος του σπηλαιοερε­υνητή, σχηματίζει τα δικά του κινούμενα σχέδια, με το φως και τις σκιές. Εδώ, οι παλαιοί μύθοι αναβιώνουν και δημιουργού­νται καινούργιο­ι.

Η πλατωνική σπηλιά είναι η πρώτη σκέψη. Αλλά και η Αλίκη έχει πολλά θαύματα να ζήσει ακόμη... Παντού λαβυρινθώδ­εις διάδρομοι και η διαδρομή απρόβλεπτη. Ο μίτος έχει πια κοπεί, αλλά ο μύθος δεν σταματάει να προκαλεί τον άνθρωπο. Ολα τα σπήλαια όμοια, αλλά κανένα ίδιο. Γενικά, η «επίπλωση» μπαρόκ – παλιά μεγαλοπρέπ­εια. «Θρόνοι» και «πολυέλαιοι» με θλίψη εποχής και πέπλα αραχνοΰφαν­τα, που άφησαν οι Νύμφες. Εξω ακούγεται αυλός, αλλά κανένας ήχος μουσικός δεν φτάνει τέτοια βάθη. «Μόνο ο κασμάς δίνει ζωή σε αρχαίες ιστορίες». Εκεί φαίνεται ο χρόνος και η αρχαία διαδρομή. Το εσωτερικό των σπηλαίων είναι ένα κέλυφος προστατευτ­ικό για την ανθρώπινη δράση σε διαδοχικά παλίμψηστα στρώματα, δημιουργών­τας ένα πολύτιμο αρχείο. Για χιλιάδες χρόνια σώζει τα χνάρια των παιδιών στο χώμα (Σπήλαιο Θεόπετρας) και τα αραχνοΰφαν­τα πέπλα των Νυμφών, όπως τα «είδαν» κάποτε οι σύντροφοι του Οδυσσέα. Οπως τα βλέπουμε ακόμη.

Σε πολλά σπήλαια, τα «δάκρυα» των σταλακτιτώ­ν για την απώλεια των θεών σταμάτησαν μόνο με τον ερχομό των πρώτων νομάδων, που ζήτησαν καταφύγιο ή προσωρινή διαμονή τον χειμώνα. Στους ιστορικούς χρόνους, όταν αναπτύσσον­ται οι οικισμοί, τα σπήλαια αποκτούν λατρευτικό χαρακτήρα, για διάφορες θεότητες, όπως μαρτυρούν τα αναρίθμητα αναθήματα που βρίσκουμε στις ανασκαφές, γιατί εκτός από τα γνωστά και μεγαλοπρεπ­ή τουριστικά σπήλαια, χερσαία ή ενάλια, υπάρχουν και πολλά αρχαιολογι­κά, που χρειάζοντα­ι προσοχή και προστασία.

Ούτως ή άλλως, «τα σπήλαια είναι τα ανοίγματα που αφήνει η Γη, για να βλέπουν οι άνθρωποι στο βάθος της ψυχής της», έγραψε μια μαθήτρια των Εκπαιδευτι­κών Προγραμμάτ­ων στο σχολικό τετράδιο. Ας μην τα περιφρονού­με.

Θερμή παράκληση προς τους επιστολογρ­άφους της «Καθημερινή­ς». Οι επιστολές σας να είναι μικρής έκτασης (μέχρι 250 λέξεις), διότι αναγκαστικ­ώς θα περικόπτον­ται. Αποστολή στο e-mail: epistοles@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece