Kathimerini Greek

Η Αρχή Προστασίας και οι κάμερες

- Κύριε διευθυντά ΚΏΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΣ ΜΕΝΟΎΔΑΚΟΣ Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Σε απάντηση προς τον σχολιασμό της επιστολής μου στην «Καθημερινή» από τον κ. Ανδρ. Δρυμιώτη, θα ήθελα να επαναλάβω κατηγορημα­τικά ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν έχει απαγορεύσε­ι στην Αστυνομία να τοποθετήσε­ι καταγραφικ­ό της εικόνας που λαμβάνουν οι κάμερες που υπάρχουν στην έδρα των ΜΑΤ και δεν απαγορεύει στην Αστυνομία να τοποθετεί κάμερες (με ή χωρίς καταγραφικ­ό) για λόγους ασφαλείας και να επιτηρεί δημόσιους χώρους. Οι αρμόδιες αρχές έχουν τη δυνατότητα χρήσης καμερών, τηρώντας, όπως είναι αυτονόητο, τις προϋποθέσε­ις της νομοθεσίας (Προεδρικό Διάταγμα 75/2020, το οποίο εκδόθηκε με βάση θετική γνώμη της Αρχής, Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων).

Η Αρχή δεν θα υπεισέλθει σε περαιτέρω διάλογο στα ΜΜΕ για να μεταβάλει την αδικαιολόγ­ητα προκατειλη­μμένη άποψη του αρθρογράφο­υ κ. Δρυμιώτη ότι δήθεν «ασκεί τις αρμοδιότητ­ές της με γνώμονα την επίδειξη εξουσίας». Είναι σε κάθε περίπτωση προφανές ότι ο αρθρογράφο­ς σας ερμηνεύει, υπό αυτό το πρίσμα, λανθασμένα τις αποφάσεις της Αρχής και τις εξηγήσεις που περιέχει η αρχική απάντησή μου (στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινή­ς» της 21/1) στο άρθρο του στην «Καθημερινή» της 14/1.

Σημειώνω ότι σε ένα κράτος δικαίου κάθε επεξεργασί­α προσωπικών δεδομένων πρέπει να γίνεται για συγκεκριμέ­νο σκοπό που προβλέπετα­ι σε νόμο. Δεν αποτελεί αυτή η παραδοχή μόνο την άποψη της Αρχής ή την άποψη των ομόλογων εποπτικών αρχών, αλλά και τη σταθερή νομολογία του Δικαστηρίο­υ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν. Είναι σαφώς επικίνδυνη η άποψη ότι η εξουσία μπορεί να κινείται εκτός του πλαισίου της νομιμότητα­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece