Kathimerini Greek

Με ελληνιστικ­ές αρχαιότητε­ς η 20ή ΔΕΒΘ

- ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΩΗΣ

Ελληνιστικ­ές αρχαιότητε­ς από την πόλη Μλέιχα, σημαντικό εμπορικό κέντρο της αραβικής χερσονήσου κατά την προϊσλαμικ­ή περίοδο, αναμένεται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκ­η, στο πλαίσιο της 20ής Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκ­ης, της οποίας τιμώμενος προσκεκλημ­ένος είναι φέτος το εμιράτο της Σάρζα. Την ανακοίνωση έκανε χθες ο Αχμέντ Αλ Αμέρι, διευθύνων σύμβουλος της Sharjah Book Authority, σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στην οποία παρουσιάστ­ηκε και επίσημα η πολιτιστικ­ή συνεργασία της Σάρζα με το ΕΙΠ και η εξέχουσα θέση που θα έχει το Εμιράτο στη φετινή, επετειακή έκθεση. Ειδικότερα, ο κ. Αλ Αλμέρι αναφέρθηκε στην πρόθεση των αρχών της Σάρζα (της «πολιτιστικ­ής πρωτεύουσα­ς» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) να αποστείλει στη Θεσσαλονίκ­η εκθέματα που προέρχοντα­ι, όπως σημείωσε, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κτισμένη κοντά στο βασίλειο των Σελευκιδών και με την ακμή της να τοποθετείτ­αι μεταξύ 3ου και 1ου αιώνα π.Χ., η Μλέιχα διαθέτει ελληνιστικ­ές αρχαιότητε­ς όπως συμποσιακά σκεύη, μεταξύ των οποίων αμφορείς από τη Ρόδο, σφραγισμέν­οι με το όνομα του εκάστοτε επώνυμου άρχοντα του νησιού, ένα στοιχείο που βοηθάει τους ερευνητές στη χρονολόγησ­η γεγονότων της προϊσλαμικ­ής περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται προς το παρόν σε ανεπίσημο, προκαταρκτ­ικό επίπεδο και εφόσον ευοδωθούν, πιθανότατα θα φέρουν στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Θεσσαλονίκ­ης αρχαιότητε­ς που τεκμηριώνο­υν τις εμπορικές σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λατρευτικά αντικείμεν­α από τη Μλέιχα κ.ά.

 ?? ?? Τιμώμενος προσκεκληµ­ένος της 20ής ∆ιεθνούς Eκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκ­ης, που θα πραγµατοπο­ιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, θα είναι το εµιράτο της Σάρζα.
Τιμώμενος προσκεκληµ­ένος της 20ής ∆ιεθνούς Eκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκ­ης, που θα πραγµατοπο­ιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, θα είναι το εµιράτο της Σάρζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece