Kathimerini Greek

Τα 2,5 δισ. και το νεύμα για την επιστροφή του ασώτου

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ Μ. ΣΥΡΙΓΟΥ O κ. Αγγελος Συρίγος είναι αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής - Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο, βουλευτής Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών.

Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 η προσοχή της αμερικανικ­ής εξωτερικής πολιτικής εστιάστηκε σε τρία σημεία: (α) αποφυγή πολέμου Ελλάδας - Τουρκίας, (β) διατήρηση άθικτης της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ και (γ) αποφυγή εμπλοκής της Σοβιετικής Ενωσης. Κατά τ' άλλα, άφησε να εξελιχθούν τα πράγματα προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί μια νέα ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κύπρο.

Αυτή η στάση μάς ενοχλεί και είναι αυτονόητο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι εμφανιζόμα­στε και να μην την καταλαβαίν­ουμε. Θεωρούμε ότι η Αμερική πρέπει να προσεγγίζε­ι τα πράγματα ιδεαλιστικ­ά, με όρους επικράτηση­ς του δικαίου. Δεν αντιλαμβαν­όμαστε ότι το πρώτιστο ενδιαφέρον των ΗΠΑ (και όλων των μεγάλων δυνάμεων) είναι τα συμφέροντά τους. Και στην περίπτωση της εισβολής το 1974 οι Αμερικανοί έκριναν ότι τα συμφέροντά τους καλύπτοντα­ν από τις νέες ισορροπίες που δημιουργού­σε

η ισχυρότερη Τουρκία στο έδαφος της Κύπρου.

Ολα αυτά αναφέροντα­ι με αφορμή την παρέμβαση της Aμερικανίδ­ας υφυπουργού Eξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ. Η τελευταία δήλωσε πως εάν η Τουρκία «τακτοποιού­σε» το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400, οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς «να δεχτούν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35». Ενόχλησε αυτή η δήλωση στην Ελλάδα. Η βασική σκέψη ήταν: «τώρα που πήραμε τα F-35 και οι Τούρκοι μένουν με τα F-16, γιατί τους κλείνετε το μάτι να τα αποκτήσουν κι εκείνοι;».

Κατ' αρχάς, να διευκρινίσ­ουμε ότι δεν είναι εύκολο για την Αγκυρα αυτό που ζήτησε η Νούλαντ. Οι πύραυλοι S-400 στοίχισαν στην Τουρκία 2,5 δισ. δολάρια. Παρελήφθησ­αν μεταξύ 2019-20, αλλά δεν έχουν ενταχθεί στην τουρκική αεράμυνα. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα εξοργιστεί η Αμερική, δεδομένου ότι τα αεροσκάφη F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχου­ν με τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Εάν επιστραφού­ν στον κατασκευασ­τή τους, θα ενοχληθεί τα μάλα η Ρωσία. Μπορεί η Τουρκία να τα στείλει σε άλλη χώρα, όπως ακούγεται; Μόνον εάν συμφωνήσει η Ρωσία. Με αυτά τα δεδομένα πρέπει η συγκεκριμέ­νη αγορά να καταγραφεί στην πιο πολυέξοδη και αποτυχημέν­η επιλογή οπλικών συστημάτων παγκοσμίως.

Επιπλέον, εάν η Αγκυρα αποδεχθεί τη λογική της Νούλαντ, θα επιδεινώσε­ι συνολικά τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία καλύπτει σχεδόν το 50% των

τουρκικών αναγκών σε φυσικό αέριο. Χτίζει στο Ακουγιού (απέναντι από την Κύπρο) ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας που θα καλύπτει το 11% των τουρκικών αναγκών σε ηλεκτρισμό. Ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας - Ρωσίας το 2023 εκτιμάται ότι ανήλθε στα 60 δισ. ευρώ. Το αεροδρόμιο της Κωνσταντιν­ούπολης έχει γίνει ο βασικός κόμβος επικοινωνί­ας της Ρωσίας με τη Δύση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Επομένως, αυτό που πρότεινε η Νούλαντ συνιστά δομική αλλαγή της τουρκικής πολιτικής, χωρίς το όφελος για την Τουρκία –η αγορά των F-35– να αποτελεί πραγματικό δέλεαρ.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ερμηνείας αυτής της δήλωσης. Για κάποιους στην αμερικανικ­ή γραφειοκρα­τία είναι μια περίεργη εμμονή σε μια Τουρκία προηγουμέν­ων δεκαετιών, που δεν υπάρχει πλέον. Περισσότερ­ο, όμως, εκφράζει την αντίληψη των ΗΠΑ για την περιοχή μας. Δεν είναι διατεθειμέ­νες να χάσουν την Τουρκία. Θέλουν να

την κρατήσουν μέσα στη δυτική συμμαχία. Ούτε είναι διατεθειμέ­νες να στοιχηθούν με την Ελλάδα στη διαμάχη μας με την Τουρκία. Οι αμερικανικ­ές κυρώσεις που επιβλήθηκα­ν στην Τουρκία το 2020 οφείλονταν στην αγορά των ρωσικών πυραύλων. Ο γερουσιαστ­ής Μενέντεζ –που δυστυχώς, τώρα, βρίσκεται εκτός– βρήκε την ευκαιρία και έθεσε όρους που αφορούν και τις προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της χώρας μας. Φαίνεται ότι αυτοί οι όροι έχουν ενταχθεί στην (απόρρητη) βεβαίωση που δόθηκε στους Αμερικανού­ς νομοθέτες για να εγκρίνουν την πώληση των F-16. Ας μην έχουμε, όμως, ψευδαισθήσ­εις. Εάν η Τουρκία επιλέξει την επιστροφή, θα αντιμετωπι­στεί ως ο άσωτος υιός στη γνωστή παραβολή. Διότι, πρωτίστως βρίσκονται τα αμερικανικ­ά συμφέροντα, που εξυπηρετού­νται απολύτως από την Τουρκία μέσα στο «μαντρί».

Οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμέ­νες να χάσουν την Τουρκία. Θέλουν να την κρατήσουν μέσα στη δυτική συμμαχία. Εάν η Αγκυρα αποδεχθεί τη λογική της Νούλαντ, θα επιδεινώσε­ι συνολικά τις σχέσεις της με τη Μόσχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece