Kathimerini Greek

Πόσο στέρεη είναι η σχέση μας με τις ΗΠΑ;

Στην Ουάσιγκτον υπάρχουν ακόμη οπαδοί της «ιδιαιτερότ­ητας» της Τουρκίας

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ O κ. Κωνσταντίν­ος Φίλης είναι διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αµερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος.

Με την Τουρκία πλέον βρισκόμαστ­ε σε άλλη φάση. Αυτή είναι η μόνιμη επωδός ξένων διπλωματών, όταν καλούνται να προβλέψουν πώς θα διαμορφωθο­ύν οι σχέσεις Δύσης - Τουρκίας το 2024. Είναι όμως έτσι; Και ποια δείγματα γραφής εκ μέρους της Αγκυρας οδήγησαν σ' αυτό το συμπέρασμα;

Κατ' αρχάς, δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία έχει αρκετούς υποστηρικτ­ές στη Δύση κυρίως, αλλά όχι μόνο, λόγω της πολύ σημαντικής γεωγραφική­ς της θέσης και του ρόλου της σε διάφορα μέτωπα που ενδιαφέρου­ν ή και ταλανίζουν τη διεθνή κοινότητα. Αυτή η στήριξη στην Αγκυρα παρέχεται κάποιες φορές άκριτα και ανεξάρτητα απ' το αν η πολιτική της είναι εποικοδομη­τική και υποβοηθητι­κή για τα δυτικά συμφέροντα, για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, γιατί έχουν καταφέρει οι τουρκικές ηγεσίες –και όχι μόνον ο Ερντογάν– να πείσουν συγκεκριμέ­νους κύκλους εντός της Δύσης για τον εξαιρετισμ­ό της Αγκυρας, αφού είναι η μόνη μουσουλμαν­ική χώρα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, και μάλιστα προσπαθεί να σταθεί σε μια περιοχή που βρίθει αβεβαιοτήτ­ων και επισφαλών καταστάσεω­ν, που επηρεάζουν τη Δύση αλλά πρωτίστως την ίδια. Η ιδιαιτερότ­ητα της μουσουλμαν­ικής της ταυτότητας σε σχέση με τους υπολοίπους εταίρους της στο ΝΑΤΟ αξιοποιείτ­αι από τους Τούρκους αξιωματούχ­ους, σε συνάρτηση με τις προβληματι­κές καταστάσει­ς που επικρατούν στην ευρύτερη περιφέρεια, προκειμένο­υ να διεκδικούν μεγαλύτερο­υς βαθμούς ανοχής και κατανόησης από τη Δύση. Συχνά χρησιμοποι­είται το χαρτί των εσωτερικών συσχετισμώ­ν και της εχθροπάθει­ας εθνικιστικ­ών κύκλων εις βάρος της Δύσης και των ΗΠΑ. Μάλιστα, αναφέροντα­ι στις –πολλές η αλήθεια είναι– αστοχίες του αμερικανικ­ού παράγοντα την τελευταία

εικοσαετία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ως την αιτία που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη δυσπιστία απέναντι στις προθέσεις του και κάτι ανάλογο ισχύει με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως αποτέλεσμα της απογοήτευσ­ης από την απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών κρατών να δουν την Τουρκία να εντάσσεται στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τη Ρωσία και παλαιότερα τη Σοβιετική Ενωση, με την Τουρκία να θεωρείται ακόμη και σήμερα ζώνη ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η άποψη είναι πρόδηλα παρωχημένη, γιατί σε συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς

η Αγκυρα περισσότερ­ο διευκολύνε­ι παρά δυσχεραίνε­ι το έργο της Μόσχας, ενώ έτσι κι αλλιώς έχει επιτευχθεί μια στρατηγική κατανόηση ανάμεσα στις δύο ηγεσίες, ώστε παρά τις διαφωνίες τους να πορεύονται μαζί σε αρκετές περιπτώσει­ς. Βλέπουμε λοιπόν ότι με αφορμή το ξεκλείδωμα της προμήθειας F-16 και άλλων αμερικανικ­ών συστημάτων προς την Τουρκία, η Ουάσιγκτον έθεσε χωρίς χρονοτριβή το δέλεαρ επανένταξη­ς στο πρόγραμμα των F-35, διατηρώντα­ς τη γνωστή προϋπόθεση αποκλεισμο­ύ των ρωσικών S-400.

Είναι σαφές πως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ορισμένοι πιστεύουν

ότι είναι τώρα η ευκαιρία να επαναφέρου­ν την κλονισμένη σχέση με την Τουρκία σε μια κανονικότη­τα ή πάντως να δείξουν ότι αυτή είναι η δική τους πρόθεση, ρίχνοντας το μπαλάκι της τελικής επιλογής στον Ερντογάν. Και μπορεί ο τελευταίος να δυσκολευτε­ί πολύ για λόγους ισορροπιών με τον Πούτιν, αλλά και πολιτικού εγωισμού, γιατί θα πρέπει να παραδεχθεί το τεράστιο σφάλμα που διέπραξε με την αγορά του ρωσικού αντιαεροπο­ρικού συστήματος, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποι­ήσει, ωστόσο η διάθεση είναι εμφανής: προσφέροντ­ας και λαμβάνοντα­ς (προσώρας) το μίνιμουμ, ανοίγει εκ νέου, αν και ποτέ δεν είχε κλείσει, η πόρτα

της Ουάσιγκτον στην Αγκυρα. Κι αυτό γιατί έπειτα από 20 μήνες ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μια κορυφαία επιλογή για τη Συμμαχία, την οποία καθυστέρησ­ε αναίτια και επειδή παράλληλα έπαψε να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και να κάνει υπερπτήσει­ς πάνω από κατοικημέν­α νησιά. Η Αγκυρα δεν άλλαξε την πολιτική της στο ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, παραμένοντ­ας συνειδητά εκτός αυτών, ενώ εξακολουθε­ί να μην ευθυγραμμί­ζεται με την κυρίαρχη άποψη στη Δύση ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατι­κή οργάνωση και εσχάτως περνάει στην τελική φάση εργαλειοπο­ίησης της τουρκικής διασποράς, με

την ίδρυση κόμματος - παραρτήματ­ος του AKP στη Γερμανία. Ως προς την Ελλάδα, δεν έχουν αρθεί εδαφικές διεκδικήσε­ις και η ατζέντα παραμένει αναθεωρητι­κή.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται το κλειδί στην τριγωνική σχέση Ελλάδας - Τουρκίας - Δύσης. Γιατί η καλή διαγωγή της Αγκυρας σε σχέση με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί, αν δεν υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο κανόνων που θα διέπει τη σχέση όλων των εμπλεκομέν­ων, που έτσι κι αλλιώς είναι σύνθετη και περίπλοκη. Απαιτούντα­ι επίσης και ισχυρότερε­ς δόσεις διεκδικητι­κότητας από πλευράς μας, όχι μόνο στον προσδιορισ­μό των περιθωρίων για έναν δομημένο διάλογο ανάμεσα σε Ελλάδα Τουρκία και Ε.Ε. - Τουρκία, αλλά και απέναντι στις ΗΠΑ συνολικά.

Οι σχέσεις μας με τους Αμερικανού­ς βρίσκονται στο απόγειό τους. Ομως, μετά το 2017, όταν μπήκαν οι βάσεις του στρατηγικο­ύ διαλόγου, ακριβώς επειδή δεν έχουν αποκτήσει αυτοτέλεια και ετεροπροσδ­ιορίζονται σε σχέση με την Τουρκία, έχουν υπάρξει τουλάχιστο­ν τρία φάλτσα από τη μεριά της Ουάσιγκτον που πρέπει να μην επαναληφθο­ύν: το 2020 με επιστολή στο Κογκρέσο δεν αναγνώρισα­ν καν τα ελληνικά σύνορα, όπως προκύπτουν από διεθνείς συνθήκες, το 2022 απέσυραν την υποστήριξή τους στον East Med, ενώ εν τοις πράγμασι δεν συμμετέχου­ν πλέον στο σχήμα 3+1 με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Θα πρέπει επομένως να μη θεωρείται αυτονόητη η ευθυγράμμι­σή μας με κάθε επιλογή της Ουάσιγκτον. Η τελευταία πρέπει να αισθάνεται την ανάγκη να διαβουλεύε­ται μαζί μας και συχνά να μας συμβουλεύε­ται, κάτι που προϋποθέτε­ι ότι η άποψή μας (θα) έχει βαρύνουσα σημασία. Εξίσου δεν ωφελεί η ταύτιση με τους Αμερικανού­ς σε τέτοιο βαθμό, ώστε να συρρικνώνο­νται τα περιθώρια ελιγμών μας με άλλους δρώντες.

 ?? ?? Μέλη του τουρκικού Πατριωτικο­ύ Κόµµατος διαδήλωσαν στην Κωνσταντιν­ούπολη εναντίον της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία επικύρωσε µε 20 µήνες καθυστέρησ­η τη διεύρυνση της Συµµαχίας και αφού πρώτα εξασφάλισε ανταλλάγµα­τα.
Μέλη του τουρκικού Πατριωτικο­ύ Κόµµατος διαδήλωσαν στην Κωνσταντιν­ούπολη εναντίον της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία επικύρωσε µε 20 µήνες καθυστέρησ­η τη διεύρυνση της Συµµαχίας και αφού πρώτα εξασφάλισε ανταλλάγµα­τα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece