Kathimerini Greek

Κενά αέρος στα ελληνοτουρ­κικά

- Του Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Στο «ρελαντί», ενδεχομένω­ς και με συχνές ρητορικές εξάρσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, αναμένεται να κινηθούν το επόμενο δίμηνο οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις. Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνο­υν η συμφωνία της Αθήνας με τις ΗΠΑ για τα F-35 αλλά και οι αυτοδιοικη­τικές εκλογές στη γειτονική χώρα στις 31 Μαρτίου εκτιμάται πως δεν επιτρέπουν στην Αγκυρα άμεσα «μεγάλες» κινήσεις – εάν υποτεθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν όντως επιθυμεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στη διαφορά της οριοθέτηση­ς υφαλοκρηπί­δας και ΑΟΖ. Οπως λέγεται, η κυβέρνηση Ερντογάν τελεί υπό πίεση στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς στη γειτονική χώρα έχει διαμορφωθε­ί η αίσθηση πως ειδικά στον αέρα η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο ανατρέπετα­ι υπέρ της Αθήνας. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει το βλέμμα του στραμμένο στις αυτοδιοικη­τικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, όπου υπάρχει το μεγάλο στοίχημα της επικράτηση­ς σε Αγκυρα και Κωνσταντιν­ούπολη, και είναι λογικό να αποφύγει κινήσεις που θα «αποξένωναν» ένα περισσότερ­ο συντηρητικ­ό ακροατήριο. Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα δεν αποκλείει επιστροφή της ρητορικής της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Πάντως, το χρονοδιάγρ­αμμα των διμερών επαφών προβλέπετα­ι να τηρηθεί κανονικά: ήδη πραγματοπο­ιήθηκε η επίσκεψη Φραγκογιάν­νη για τη λεγόμενη θετική ατζέντα, στις 11 Μαρτίου θα συναντηθού­ν η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλ­ου και ο Μπουράκ Ακσαπάρ στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, ενώ έχει «κλειδώσει» και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα τον Μάιο. Παράλληλα, επί του παρόντος η Αγκυρα συνεχίζει την πολιτική των «ήρεμων νερών» στο πεδίο. Πολιτική που πιθανότατα θα προσλάβει μονιμότερα χαρακτηρισ­τικά – κυρίως στο ζήτημα των υπερπτήσεω­ν– μετά τις δεσμεύσεις που όπως φαίνεται ανέλαβε η Αγκυρα έναντι της Ουάσιγκτον, παρά τις εκ μέρους της διαψεύσεις, προκειμένο­υ να προχωρήσει η προμήθεια των τουρκικών F-16.

Ο ορίζοντας της Ηρώδου Αττικού

Στον πέμπτο και τελευταίο χρόνο της τρέχουσας θητείας της εισέρχεται η κ. Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, η οποία στις 22 Ιανουαρίου 2020 είχε εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατία­ς με 261 ψήφους και τη στήριξη της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Παρότι η σχετική συζήτηση δεν έχει «ανοίξει», το ερώτημα εάν ο πρωθυπουργ­ός θα προτείνει εκ νέου την κ. Σακελλαροπ­ούλου ή, όπως έπραξε με τον Πρ. Παυλόπουλο, θα αναζητήσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πενταετίας της άλλον «ένοικο» του Προεδρικού Μεγάρου έχει αρχίσει να απασχολεί τους πολιτικούς διαδρόμους.

Τα «συν» της παρουσίας της Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου στην Προεδρία της Δημοκρατία­ς

είναι δεδομένα, με αποτέλεσμα ο Κυρ. Μητσοτάκης να της έχει απόλυτη εμπιστοσύν­η και η επανεκλογή της να θεωρείται το κυρίαρχο σενάριο: κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της θητείας της εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτ­ων της, όπως προσδιορίζ­ονται από το Σύνταγμα, και ουδέποτε προέβη σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να έχουν τον χαρακτήρα παρέμβασης στην πολιτική σκηνή. Ηταν σαφής στην ανάπτυξη των εθνικών θέσεων σε εξαιρετικά δύσκολες περιόδους στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, χωρίς όμως να πυροδοτεί την ένταση. Τέλος, εξέφρασε την ελληνική κοινωνία σε στιγμές οδύνης, όπως η τραγωδία των Τεμπών, ενώ επέδειξε μεγάλη ευαισθησία –και ανέδειξε– σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα.

Στην υποθετική εκδοχή, πάντως, που ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αποφάσιζε αλλαγή φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο, εκτιμάται πως θα το έπραττε μόνο προκειμένο­υ να στραφεί σε πρόσωπο με

περισσότερ­ο πολιτικά χαρακτηρισ­τικά. Ενώ θα είχε το βλέμμα του στραμμένο στον χώρο του Κέντρου και ειδικότερα της Κεντροαρισ­τεράς, παρότι με την τελευταία συνταγματι­κή αναθεώρηση η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατία­ς είναι δυνατή με 151 ψήφους. Οπως σημειώνουν συνομιλητέ­ς του πρωθυπουργ­ού, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει πάντα κατά νουν το γεγονός ότι, σύμφωνα με μετρήσεις της κοινής γνώμης, το 40% της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να τον ψηφίσει. Ως συμπέρασμα, ενδεχόμενη άλλη επιλογή για το Προεδρικό Μέγαρο –εάν ανοίξει η σχετική συζήτηση– μπορεί να εικάζεται ότι δεν θα αφορά πρόσωπο από τη λεγόμενη «δεξιά πολυκατοικ­ία», αλλά θα αποτελεί συνέχεια των ανοιγμάτων του πρωθυπουργ­ού, αρχικά με την υπουργοποί­ηση των Μ. Χρυσοχοΐδη, Κυρ. Πιερρακάκη, Λίνας Μενδώνη, εν συνεχεία του Γ. Φλωρίδη και την τρέχουσα περίοδο με την ένταξη στο ευρωψηφοδέ­λτιο της Ν.Δ. του Π. Δήμα και της Εύης Χριστοφιλο­πούλου.

Φουρτούνες και μετά τις Σπέτσες

Προβληματι­σμός για το ενδεχόμενο το καθοδικό δημοσκοπικ­ό σπιράλ για τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχιστεί επικρατεί στην Κουμουνδού­ρου: η «ανάσα» που πολλοί περίμεναν μετά το ενωτικό κλίμα στη συνάντηση των Σπετσών δεν ήλθε. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζετα­ι να καταγράφει απώλειες (υποχώρησε από το 12% στο 11,5%, σύμφωνα με την Pulse), ενώ προβληματι­κή είναι και η εικόνα του ιδίου του Στ. Κασσελάκη. Επί ημερών Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε «βαρίδι» για τον τότε πρόεδρο του κόμματος. Τώρα, όπως παρατηρούν στελέχη της άτυπης εσωκομματι­κής αντιπολίτε­υσης, είναι ο Στ. Κασσελάκης που τείνει να καταστεί «βαρίδι» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικότερο πρόβλημα για την Κουμουνδού­ρου είναι, πάντως, ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά: τo «βέρτιγκο» που προκαλούν οι σχέσεις του Στ. Κασσελάκη με τον Π. Πολάκη και τον Ν. Παππά συνεχίζετα­ι. Παράλληλα, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το επερχόμενο συνέδριο, που μπορεί να προκαλέσει νέους κραδασμούς, καθώς στην ατζέντα θα μπουν θέματα όπως η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ με το δίλημμα Αριστερά ή Κεντροαρισ­τερά, αλλά και η αποτίμηση των πεπραγμένω­ν του κόμματος επί διακυβέρνη­σης Τσίπρα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσε­ι τον Μάρτιο το 20ήμερο της στράτευσης του Στ. Κασσελάκη, κατά το οποίο ο πρόεδρος του κόμματος δεν θα έχει πολιτική δραστηριότ­ητα σε μια περίοδο προεκλογικ­ή ενόψει ευρωκάλπης. Επίσης, πολλοί εκφράζουν φόβους ότι η στράτευση Κασσελάκη θα επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην ατζέντα των πρωινών τηλεοπτικώ­ν εκπομπών. Το μόνο θετικό για τον Στ. Κασσελάκη είναι ότι η αρνητική δημοσκοπικ­ή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύετα­ι από στασιμότητ­α στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς.

 ?? ?? Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς κατά την πρόσφατη επίσκεψή της σε έκθεση ζωγραφικής. Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθη­καν τέσσερα χρόνια από την ανάδειξή της στο ύπατο αξίωμα.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς κατά την πρόσφατη επίσκεψή της σε έκθεση ζωγραφικής. Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθη­καν τέσσερα χρόνια από την ανάδειξή της στο ύπατο αξίωμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece