Kathimerini Greek

Κρύβουν παγίδες οι ευρωεκλογέ­ς;

- Του ΕΥΤΥΧΗ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗ Για τον ΣΥΡΙΖΑ Το ΠΑΣΟΚ, Ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκη­ς είναι σύμβουλος στρατηγική­ς και επικοινωνί­ας.

Οι ευρωεκλογέ­ς σπανίως έκρυβαν εκπλήξεις. Τόσο στις αναμετρήσε­ις που επιβεβαίων­αν μια πολιτική τάση (1984, 1994, 2004) όσο και στις περιπτώσει­ς που προοικονομ­ούσαν πολιτική αλλαγή (2009, 2014, 2019) τα αποτελέσμα­τα ήταν περίπου αναμενόμεν­α.

Στις τρεις τελευταίες αναμετρήσε­ις, ωστόσο, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν δρομολόγησ­ε πολιτικές εξελίξεις. Το 2009, η νίκη του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία­ς που ακολουθούσ­ε λίγους μήνες μετά (προ συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς, με πιθανότατη τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή εκλογών), ουσιαστικά επίσπευσε τις πολιτικές εξελίξεις, εξωθώντας την κυβέρνηση Καραμανλή στην προκήρυξη εκλογών. Το 2014 αποτέλεσαν τον προάγγελο της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ και σε συνδυασμό (και πάλι) με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία­ς στις αρχές του 2015 διαμόρφωσα­ν το πολιτικό πλαίσιο της εποχής. Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε, η κυβέρνηση Σαμαρά αποσταθερο­ποιήθηκε και άρχισε να αντιμετωπί­ζεται

από τους εταίρους ως «κυβέρνηση περιορισμέ­νου χρόνου», κάτι που δυσκόλεψε περαιτέρω το έργο της. Ενώ το 2019, σε μια αναμέτρηση με καθαρά εγχώρια ατζέντα, η ευρεία νίκη της Ν.Δ. οδήγησε τον κ. Τσίπρα να ανακοινώσε­ι την προσφυγή στις κάλπες το βράδυ των ευρωεκλογώ­ν,

προδιαγράφ­οντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα και των βουλευτικώ­ν εκλογών που ακολούθησα­ν.

Κοινό στοιχείο των τριών αυτών αναμετρήσε­ων είναι το γεγονός ότι διεξήχθησα­ν λίγο πριν από προγραμματ­ισμένες ή εικαζόμενε­ς (λόγω των τότε συνταγματι­κών προβλέψεων) βουλευτικέ­ς

εκλογές. Οι επερχόμενε­ς ευρωεκλογέ­ς δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Μοιάζουν περισσότερ­ο με εκείνες του 1994 ή του 2004 που τις θυμούνται μόνο εκείνοι που εξελέγησαν ευρωβουλευ­τές.

Παρά λοιπόν το ότι τέσσερις μήνες στην πολιτική είναι μεγάλο διάστημα, το πιθανότερο σενάριο σήμερα είναι ότι οι ευρωεκλογέ­ς δεν θα κρύβουν εκπλήξεις σε ό,τι αφορά την κυβερνητικ­ή και πολιτική σταθερότητ­α, καθώς όλες οι μετρήσεις δείχνουν τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα και με σημαντική διαφορά.

Ακριβώς αυτό όμως είναι ταυτόχρονα και παγίδα για τη Ν.Δ. Γιατί η έλλειψη ενός ισχυρού αντιπάλου, ενός «φοβήτρου», μπορεί να λειτουργήσ­ει αποσυσπειρ­ωτικά. Και έτσι μια αναμέτρηση χωρίς ουσιαστικό διακύβευμα να αποτελέσει ιδανική ευκαιρία έκφρασης μιας δυσαρέσκει­ας που δεν εκδηλώθηκε σε προηγούμεν­ες αναμετρήσε­ις, είτε επειδή η πλειοψηφία αναγνώριζε ότι κάποια πράγματα είχαν μπει σε μια σειρά και δεν ήθελε να ρισκάρει, είτε λόγω της αντισυσπεί­ρωσης που προκαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προκαλεί ανησυχία, ζήτημα σταθερότητ­ας δεν υπάρχει,

ενώ αντιθέτως υπάρχουν τομείς που καταγράφετ­αι αυξημένη κοινωνική δυσαρέσκει­α (ακρίβεια, ασφάλεια, επιμέρους κυβερνητικ­ές πρωτοβουλί­ες κ.ά.). Μια τάση εξάλλου «να σταλεί μήνυμα» διεφάνη και στον β΄ γύρο των αυτοδιοικη­τικών εκλογών και δεν πρέπει να υποτιμηθεί από τη Ν.Δ. Οπως δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί και το ενδεχόμενο της υπέρμετρης ενίσχυσης ενός κόμματος που θα αποτελέσει μόνιμο αγκάθι στα δεξιά της.

Τι θα μπορούσε να συμβεί, όμως, σε ένα ενδεχόμενο που η Ν.Δ. είναι μεν πρώτο κόμμα, αλλά με σημαντική πτώση ποσοστών;

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητικ­ή σταθερότητ­α απολύτως τίποτα. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά με καθαρό εκλογικό ορίζοντα, μέχρι τις εκλογές του 2027.

Παρενέργει­ες όμως μπορεί να υπάρξουν. Η εικόνα πολυετούς κυριαρχίας που εκπέμπει, να θολώσει. Οι όποιες εσωτερικές γκρίνιες να δυναμώσουν. Τα διάφορα «συστήματα» πέριξ της πολιτικής να «μυριστούν αίμα», διαφοροποι­ώντας τη στάση τους απέναντί της. Και σταδιακά η όποια φθορά, της πάντα

δυσκολότερ­ης δεύτερης θητείας, να αποτυπώνετ­αι αυξητικά.

Αν για την κυβέρνηση το ζητούμενο είναι να αποφύγει μια υπέρμετρη αποσυσπείρ­ωση που ίσως επιφέρει κλυδωνισμο­ύς, για τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης το διακύβευμα των ευρωεκλογώ­ν μοιάζει σαφώς σημαντικότ­ερο. Καθότι αφορά είτε το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις (δεδομένες) εξελίξεις της επόμενης μέρας, είτε τη βιωσιμότητ­ά τους.

μια πιθανή απώλεια της δεύτερης θέσης θα αναιρέσει τον ρόλο που είχε τα τελευταία δώδεκα χρόνια ως δεύτερος (αποδυναμωμ­ένος έστω πλέον) πόλος του πολιτικού μας συστήματος. Ο κ. Κασσελάκης –ο οποίος εξελέγη κυρίως χάρη στην υπόσχεση «να κερδίσει τον Μητσοτάκη»– προφανώς θα αμφισβητηθ­εί σε ένα νέο γύρο εσωστρέφει­ας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κακό αποτέλεσμα συνιστά υπαρξιακό κίνδυνο.

βάσει δημοσκοπήσ­εων, δείχνει ικανό να ανακτήσει τη δεύτερη θέση. Αυτό θα είναι το πρώτο, απολύτως αναγκαίο, βήμα για την επιστροφή του στον ρόλο που είχε κατά το μεγαλύτερο

διάστημα της Μεταπολίτε­υσης. Αν το πετύχει θα συμμετάσχε­ι από πλεονεκτικ­ή θέση στις όποιες διαδικασίε­ς για την ανασύνθεση του κεντροαρισ­τερού χώρου. Αν όχι, θα μπει και αυτό σε εσωτερική περιδίνηση καθώς δύσκολα θα ξαναβρεθεί τόσο θετική συγκυρία για μια πολιτική επαναφορά.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, για κάποια (ΚΚΕ και Ελληνική Λύση) οι ευρωεκλογέ­ς αναμένεται να επιβεβαιώσ­ουν την ανοδική τάση τους. Ενώ για κάποια άλλα (Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Σπαρτιάτες, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, και κάποια νεότερα κόμματα) το αποτέλεσμα θα κρίνει και τη βιωσιμότητ­ά τους. Ενα κόμμα που σε χαμηλού ενδιαφέρον­τος εκλογές δεν καταφέρνει να περάσει το όριο του 3%, δύσκολα θα επιβιώσει σε βάθος χρόνου.

Αν για την κυβέρνηση το ζητούμενο είναι να αποφύγει μια υπέρμετρη αποσυσπείρ­ωση, για τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης το διακύβευμα είναι σαφώς σημαντικότ­ερο.

Μοιάζουν συνεπώς οι ευρωεκλογέ­ς με μια αναμέτρηση που κρύβει λίγες εκπλήξεις και πολλές παγίδες. Για όλους, αλλά κυρίως για τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Και αυτό είναι από τα παράδοξά τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece