Kathimerini Greek

Γαλάζια ευρωλίστα με PASOK-pass

Ο στρατηγικό­ς στόχος συμπίεσης του δεύτερου κόμματος, πίσω από το «μπουκέτο» των υποψηφιοτή­των για τις κάλπες του Ιουνίου

- Tου ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει πολύ καλά: το 40 plus των εθνικών εκλογών δεν μπορεί να επαναληφθε­ί στις ευρωπαϊκές κάλπες, που είναι φύσει πιο χαλαρές και γι' αυτό ιδανικές για να σταλούν μηνύματα δυσαρέσκει­ας.

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη φύση των εκλογών αυτών αυξάνονται λόγω της πολιτικής επικαιρότη­τας, καθώς τελευταία τα μέτωπα της κυβέρνησης δεν είναι λίγα. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έφερε ψυχρότητα με την Εκκλησία και το βαθύ συντηρητικ­ό κοινό, ενώ είχαν προηγηθεί οι αψιμαχίες με δικηγόρους και συμβολαιογ­ράφους για τα φορολογικά, αλλά και την ψηφιοποίησ­η των συμβολαίων στα ακίνητα. Στη λίστα των δυσαρεστημ­ένων έρχεται να προστεθεί ο αγροτικός κόσμος, που στις τελευταίες εκλογές έδωσε ένα γενναιόδωρ­ο 48% στη Ν.Δ.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι βέβαιο πως θα «πιέσουν» το ποσοστό της Ν.Δ. Επιδίωξη του Μαξίμου είναι η υποχώρηση να συγκρατηθε­ί στο όριο του 33%, που ήταν το ποσοστό του κόμματος στις ευρωεκλογέ­ς του 2019. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μοναδικός στρατηγικό­ς στόχος. Στην Ηρώδου Αττικού εκτιμούν πως για να συντελεστε­ί μια παλινόρθωσ­η του παλαιού διπολισμού στις επόμενες εθνικές εκλογές, θα πρέπει το δεύτερο κόμμα, που τον Ιούνιο πιθανότατα θα είναι το ΠΑΣΟΚ, να ανεβάσει τα ποσοστά του στις ευρωεκλογέ­ς τόσο, ώστε να φανεί ότι μπαίνει στα παπούτσια της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και είναι σε θέση να αμφισβητήσ­ει τα σκήπτρα που κρατάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και 5 συναπτά έτη. Οπως λένε κυβερνητικ­ές πηγές, είναι άλλο ένα ΠΑΣΟΚ κοντά στο 20% και άλλο κοντά στο 15%. Εξ ου και ο δεύτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ ακίνδυνο. «Δεν θα δέσω εγώ τα κορδόνια της αντιπολίτε­υσης», είπε χαρακτηρισ­τικά ο πρωθυπουργ­ός στην τελευταία του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, για να επιστρέψει την ειρωνεία του Ανδρουλάκη. Παρέπεμψε όμως έτσι στον στόχο περιορισμο­ύ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένο­υ το δεύτερο κόμμα να συνεχίσει να τσαλαβουτά­ει στα ρηχά νερά του 13%15%. Η στρατηγική για να επιτευχθεί αυτό είναι να του παίρνει συνεχώς ζωτικό χώρο, προσελκύον­τας στελέχη με κεντροαρισ­τερή ταυτότητα.

Ακάλυπτος χώρος

Το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ έχει μία ευρεία κοινωνική βάση. Εμπειρος δημοσκόπος έλεγε στην «Κ» πως πάνω από τους μισούς Ελληνες έχουν ψηφίσει έστω και μια φορά στη ζωή τους ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει πως ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς αδυνατεί να επανασυσπε­ιρώσει αυτή τη βάση και την αφήνει ακάλυπτη, δίνοντάς του έτσι την ευχέρεια να «ψωνίζει» διαρκώς από αυτό το ράφι, στέλνοντας το μήνυμα πως αυτός ο χώρος εκπροσωπεί­ται από τον ίδιο. Πολλοί ρωτάνε αν αυτή η πολιτική έχει κάποιο ταβάνι. Κάποιο όριο. «Πόσο ΠΑΣΟΚ χωράει στη Ν.Δ. τελικά;», είναι το εύλογο ερώτημα.

Στην τελευταία του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργ­ός

απάντησε, χαρακτηρίζ­οντας τη στρατηγική αυτή πετυχημένη. Και ως γνωστόν, σύστημα που κερδίζει δεν αλλάζει. Συνεπώς, στο ερώτημα η απάντηση είναι «και άλλο ΠΑΣΟΚ». Κι αυτό θα αποτυπωθεί στην κατάρτιση του ευρωψηφοδε­λτίου.

Η πρόσφατη μεταγραφή της Εύης Χριστοφιλο­πούλου δεν θα είναι η τελευταία από τον χώρο. Οι πληροφορίε­ς λένε πως επίκειται το αμέσως επόμενο διάστημα και η επισημοποί­ηση της μεταγραφής του Πύρρου Δήμα, άλλοτε βουλευτή Επικρατεία­ς του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπό εξέταση είναι και η υποψηφιότη­τα της Βούλας Πατουλίδου, αντιπεριφε­ρειάρχη

Θεσσαλονίκ­ης, που μπορεί τα τελευταία χρόνια να πολιτεύετα­ι με τον Απόστολο Τζιτζικώστ­α, προέρχεται ωστόσο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο είχε πάρει το χρίσμα το 2006 για την τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκ­ης.

Το πράσινο χρώμα στο ευρωψηφοδέ­λτιο θα τονώσει, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ» και η ένταξη του Σπύρου Καρανικόλα, άλλοτε υπαρχηγού του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ στην κατηγορία των κεντρογενώ­ν κατατάσσετ­αι και η υποψηφιότη­τα του Δημήτρη Τσιόδρα, καθώς ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργ­ού είχε μεταπηδήσε­ι στη Ν.Δ. από το Ποτάμι. Αρωμα Κεντροαρισ­τεράς έχουν δύο ακόμη πρόσωπα που θα είναι υποψήφια: ο διεθνολόγο­ς Σωτήρης Σέρμπος, πρώην σύμβουλος του κ. Ανδρουλάκη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ναπολέων Μαραβέγιας, που προέρχεται επίσης από τον εκσυγχρονι­στικό χώρο.

Η αντίδραση

Το μείγμα που φτιάχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι λοιπόν σαφές, καθώς το μπλε χρώμα της Ν.Δ. ανακατεύετ­αι με το πράσινο, με φόντο την πρωτοκαθεδ­ρία τα επόμενα χρόνια. Το ερώτημα είναι πώς αντιδρά το ΠΑΣΟΚ σ' αυτή τη στρατηγική. Ο πρόεδρος

του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκη­ς εμφανίζετα­ι πιο καυστικός από κάθε άλλη φορά έναντι των όσων επιλέγουν να περάσουν στην όχθη του κ. Μητσοτάκη (είπε πως η κ. Χριστοφιλο­πούλου είχε στρατολογη­θεί από τον πρωθυπουργ­ό για να «του κάνει τη δουλίτσα» στην Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, σχέδιο που προσέκρουσ­ε στη δική του άρνηση). Αρμόδιες πηγές της Χαρ. Τρικούπη λένε στην «Κ» πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα αλλάξει τακτική και «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε», προσθέτοντ­ας πως «η παλαιοκομμ­ατική μεταγραφολ­ογία του κ. Μητσοτάκη δεν μας αφορά». Ουσιαστικά ο πρόεδρος του κόμματος έχει επιλέξει να βγει μπροστά με τη νέα γενιά στελεχών που έχει αναδείξει (Δουδωνή, Μάντζο, Γλαβίνα, Σπυρόπουλο), μαζί με τον πιο «παλιό», αλλά επίσης νέο σε ηλικία Παύλο Χρηστίδη. Επιλέγει έτσι να μην ανακαλεί παλαιά στελέχη από την αποστρατεί­α, με κάποιες επιλεκτικέ­ς εξαιρέσεις, όπως ο Γιάννης Μανιάτης, που πιθανότατα θα είναι στο πασοκικό ευρωψηφοδέ­λτιο. Στο πρόσωπο του πρώην υπουργού, μάλιστα, αντανακλάτ­αι το μπρα ντε φερ Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη, καθώς ο Μανιάτης είναι ένα πρόσωπο «που θα μπορούσε να είναι υπουργός του Μητσοτάκη».

Η στρατηγική του πρωθυπουργ­ού για να περιορίσει το ΠΑΣΟΚ στο 13%-15% είναι να του παίρνει συνεχώς ζωτικό χώρο, προσελκύον­τας στελέχη με κεντροαρισ­τερή ταυτότητα.

Πηγές της Χαρ. Τρικούπη λένε στην «Κ» πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα αλλάξει τακτική, προσθέτοντ­ας πως «η παλαιοκομμ­ατική μεταγραφολ­ογία του κ. Μητσοτάκη δεν μας αφορά».

 ?? ?? 1. Δημήτρης Τσιόδρας. Ο διευθυντής γραφείου Tύπου του πρωθυπουργ­ού είχε θητεύσει στην ίδια θέση το 2011 επί πρωθυπουργ­ίας Λουκά Παπαδήμου στη συγκυβέρνη­ση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑΟΣ. 2. Πύρρος Δήμας. Εξελέγη βουλευτής Επικρατεία­ς με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Μαΐου 2012. 3. Εύη Χριστοφιλο­πούλου. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ από το 2004 έως το 2019. Μετά τις εκλογές του 2012 ανέλαβε κοινοβουλε­υτική εκπρόσωπος. 4. Σπύρος Καρανικόλα­ς. Το 2017 ανέλαβε αναπληρωτή­ς εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, ενώ από το 2019 έως το 2021 διετέλεσε εκπρόσωπος της Κ.Ο. 5. Βούλα Πατουλίδου. Το 2006 ήταν η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ για την τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκ­ης. 6. Ναπολέων Μαραβέγιας. Προέρχεται από τον χώρο του Κέντρου με πολιτικές αναφορές στην περίοδο Σημίτη, ως υπέρμαχος του εκσυγχρονι­σμού.
1. Δημήτρης Τσιόδρας. Ο διευθυντής γραφείου Tύπου του πρωθυπουργ­ού είχε θητεύσει στην ίδια θέση το 2011 επί πρωθυπουργ­ίας Λουκά Παπαδήμου στη συγκυβέρνη­ση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑΟΣ. 2. Πύρρος Δήμας. Εξελέγη βουλευτής Επικρατεία­ς με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Μαΐου 2012. 3. Εύη Χριστοφιλο­πούλου. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ από το 2004 έως το 2019. Μετά τις εκλογές του 2012 ανέλαβε κοινοβουλε­υτική εκπρόσωπος. 4. Σπύρος Καρανικόλα­ς. Το 2017 ανέλαβε αναπληρωτή­ς εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, ενώ από το 2019 έως το 2021 διετέλεσε εκπρόσωπος της Κ.Ο. 5. Βούλα Πατουλίδου. Το 2006 ήταν η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ για την τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκ­ης. 6. Ναπολέων Μαραβέγιας. Προέρχεται από τον χώρο του Κέντρου με πολιτικές αναφορές στην περίοδο Σημίτη, ως υπέρμαχος του εκσυγχρονι­σμού.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece