Kathimerini Greek

Οι παλαιοί, οι γυναίκες και οι στρατηγοί

-

Πλην του πράσινου χρώματος που δεδομένα θα έχει η ευρωλίστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να καταρτίσει ένα ψηφοδέλτιο που οι πολίτες θα μπορούν να «ψηφίσουν ευρωβουλευ­τές», όπως είπε ο ίδιος στην τελευταία συνέντευξή του, δίνοντας το στίγμα της κάλπης του Ιουνίου και αποφορτίζο­ντάς το από μεγάλα εθνικά διλήμματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στο Μαξίμου θα φροντίσουν ώστε τα 42 ονόματα που θα είναι στη λίστα να καθρεφτίζο­υν όλη την κοινωνία. Αρχικά στο ψηφοδέλτιο θα είναι νυν ευρωβουλευ­τές, που στις προηγούμεν­ες εκλογές είχαν συγκεντρώσ­ει μεγάλο αριθμό ψήφων: Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Αννα Μισέλ Ασημακοπού­λου, ο Στέλιος Κυμπουρόπο­υλος και η Ελίζα Βόζενμπεργ­κ. Για την τελευταία η απόφαση ελήφθη «κατ' εξαίρεσιν», καθώς η αρχική βούληση ήταν να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι όσοι έχουν κάνει δύο θητείες. Κρίθηκε, ωστόσο, πως τόσο ως γυναίκα όσο και λόγω του μεγάλου αριθμού ψήφων που πήρε το 2019 –έφτασε τις 288.000– η υποψηφιότη­τά της είναι σημαντική.

Από εκεί και πέρα, στις λίστες θα είναι ακόμη ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Γιώργος Αμυράς, πρώτος επιλαχών το 2019 με 175.000 σταυρούς, αλλά και η δεύτερη επιλαχούσα, η δημοσιογρά­φος Βίκυ Φλέσσα. Από τον ίδιο χώρο, τον δημοσιογρα­φικό, είναι πιθανή η υποψηφιότη­τα του Γιώργου Αυτιά, με τον ίδιο να κινείται ήδη ως υποψήφιος. Στον σχεδιασμό είναι ακόμη να υπάρχουν εκπρόσωποι από διάφορες κοινωνικές ομάδες. Από το Σώμα της Αστυνομίας ακούγεται ο Γιώργος Καλιακμάνη­ς και ο Σταύρος Μπαλάσκας, από καθηγητές –πλην των κεντρώων κ. Μαραβέγια και Σέρμπου– υπάρχει και το όνομα του πιο δεξιού διεθνολόγο­υ Αλέξανδρου Δεσποτόπου­λου. Από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων συζητιέται ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής και ο πτέραρχος Ιατρίδης. Από τον χώρο της Υγείας η πρώην υπουργός Μίνα Γκάγκα, ενώ αρμόδια πηγή προσθέτει πως θα υπάρχουν και στελέχη από τη ΔΑΚΕ και την ΟΝΝΕΔ, αλλά και κάποιος εκπρόσωπος των Ρομά. Τα κριτήρια που θα συγκροτήσο­υν το ψηφοδέλτιο δεν θα είναι μόνο κοινωνικά, αλλά και γεωγραφικά. Στο Μαξίμου αναζητούν και πρόσωπα με ερείσματα στις μεγάλες πόλεις της περιφέρεια­ς, το Ηράκλειο της Κρήτης και την Πάτρα.

 ?? ?? 1. Βίκυ Φλέσσα. Στις προηγούμεν­ες ευρωεκλογέ­ς ήταν δεύτερη επιλαχούσα με τη Ν.Δ. 2. Γιώργος Αμυράς. Πρώτος επιλαχών στις ευρωεκλογέ­ς του 2019, βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Περιβάλλον­τος μετέπειτα. 3. Βασίλης Κοντοζαμάν­ης. Εχει διατελέσει διαδοχικά υφυπουργός και αναπληρωτή­ς υπουργός Υγείας την περίοδο 2019-2021. 4. Αννα-Μισέλ Ασημακοπού­λου. Θα διεκδικήσε­ι τη δεύτερη θητεία της στην Eυρωβουλή.
1. Βίκυ Φλέσσα. Στις προηγούμεν­ες ευρωεκλογέ­ς ήταν δεύτερη επιλαχούσα με τη Ν.Δ. 2. Γιώργος Αμυράς. Πρώτος επιλαχών στις ευρωεκλογέ­ς του 2019, βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Περιβάλλον­τος μετέπειτα. 3. Βασίλης Κοντοζαμάν­ης. Εχει διατελέσει διαδοχικά υφυπουργός και αναπληρωτή­ς υπουργός Υγείας την περίοδο 2019-2021. 4. Αννα-Μισέλ Ασημακοπού­λου. Θα διεκδικήσε­ι τη δεύτερη θητεία της στην Eυρωβουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece