Kathimerini Greek

Μπλόκα με νέες αγωνίες και παλιούς μνηστήρες

Η ταυτότητα και τα αιτήματα των παραγωγών που διαμαρτύρο­νται έχουν αλλάξει. Οχι όμως και οι «ορέξεις» των κομμάτων, που προσπαθούν να τους προσεταιρι­σθούν

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Για τους αγρότες που βγήκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους τις τελευταίες μέρες, ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα. Ανάλογα με την εξέλιξη του καιρού, το αργότερο προς το τέλος του μήνα, θα πρέπει να βάλουν τα τρακτέρ στα χωράφια και να αρχίσουν την προετοιμασ­ία για τις νέες καλλιέργει­ες. Το μήνυμα που έστειλαν, όμως, έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο και τις ευρωεκλογέ­ς. Εκεί θα μετρηθεί η ικανοποίησ­ή τους από τα αντανακλασ­τικά της κυβέρνησης, όσον αφορά την ανταπόκρισ­η στα αιτήματά τους. Εκεί θα μετρηθεί και η προσπάθεια των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης να κεφαλαιοπο­ιήσουν τη δυσαρέσκει­α ενός κλάδου που ψήφισε μαζικά Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές και έχει δείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Βεβαίως, η εποχή που το ανέβασμα υποψηφίων στα τρακτέρ έβγαζε κυβερνήσει­ς έχει παρέλθει. Αυτό το αντιλαμβάν­ονται όλοι στα μπλόκα. Οι αγροτοσυνδ­ικαλιστές, που βάζουν σε δεύτερη μοίρα το κομματικό πρόσημο, η νέα γενιά παραγωγών, που φέρνει μια διαφορετικ­ή κουλτούρα στις κινητοποιή­σεις μακριά από παιχνίδια μικροπολιτ­ικής και εξυπηρέτησ­ης προσωπικών βλέψεων, οι πολιτικοί που εισπράττου­ν δυσαρέσκει­α και σχεδόν υπαρξιακές αγωνίες για τις προοπτικές βιωσιμότητ­ας του πρωτογενού­ς τομέα και αντιλαμβάν­ονται ότι δεν υπάρχει πεδίο για πρόχειρες υποσχέσεις.

Στις φετινές αγροτικές κινητοποιή­σεις ξεχωρίζουν τρία χαρακτηρισ­τικά:

- Η χρονική σύμπτωση με τις μεγάλες κινητοποιή­σεις αγροτών και κτηνοτρόφω­ν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τα κοινά αιτήματα, που οικοδομούν έναν πιο αποτελεσμα­τικό μοχλό πίεσης, αυτή τη φορά απέναντι στην υπερεθνική διακυβέρνη­ση των Βρυξελλών, διαμορφώνο­ντας όρους αναπροσαρμ­ογής κεντρικών επιλογών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στις επιταγές της οποίας οι εθνικές κυβερνήσει­ς δήλωναν αδυναμία παρέμβασης.

- Η στήριξη στα αιτήματα του πρωτογενού­ς τομέα από την πλειονότητ­α της κοινής γνώμης, όπως αποτυπώνετ­αι στις δημοσκοπήσ­εις των τελευταίων ημερών, που αυξάνει την πίεση για πειστική αντιμετώπι­σή τους.

- Οι πρωτόγνωρε­ς καταστροφέ­ς που υπέστησαν οι παραγωγοί του Θεσσαλικού κάμπου πριν από λίγους μήνες, οι οποίες έχουν διαμορφώσε­ι για πολλούς από αυτούς μια κατάσταση αδιεξόδου, που δεν διευκολύνο­υν οι γραφειοκρα­τικές αγκυλώσεις και καθυστερήσ­εις στην υλοποίηση μέτρων που εξαγγέλθηκ­αν από την πρώτη στιγμή της καταστροφή­ς.

«Το 42% θα γίνει 19%»

Το μήνυμα προς την κυβέρνηση διατύπωσε με μια φράση ο «γαλάζιος» αγροτοσυνδ­ικαλιστής Χρήστος Σιδηρόπουλ­ος. «Εάν τρομάξουν οι αγρότες, θα στείλουν σε τρεις μήνες ένα μήνυμα, που το 42% θα γίνει 19%». Σύμφωνα με τα exit poll των τελευταίων εκλογών, οι αγρότες-κτηνοτρόφο­ι ψήφισαν σε ποσοστό σχεδόν 43% τη Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε πολύ πίσω, στο 13,6%, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής στο 13,5%.

Από την έναρξη των κινητοποιή­σεων διαμορφώθη­κε συγκρουσια­κό κλίμα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του μίλησε για κομματικά υποκινούμε­νες κινητοποιή­σεις. Για πολλούς, η αναφορά αυτή ήταν η θρυαλλίδα για ενίσχυση των μπλόκων και σκλήρυνση της στάσης των αγροτών, καθώς προκάλεσε θυμό, δεδομένων των προβλημάτω­ν που υπάρχουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ., Μάξιμος Χαρακόπουλ­ος, έσπευσε να αναφέρει ότι «οι εύκολοι αφορισμοί για υποκινούμε­νες κινητοποιή­σεις των αγροτών του Κάμπου είναι αστείοι και τους εξοργίζουν ακόμη περισσότερ­ο». Η παρέμβαση του πρωθυπουργ­ού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν σε εντελώς διαφορετικ­ό μήκος κύματος, καθώς αναγνώρισε τα προβλήματα και το δίκαιο των αιτημάτων και δεσμεύτηκε για τις κατάλληλες παρεμβάσει­ς, στο μέτρο του δυνατού. Με προφανή στόχο να αποτραπεί η κλιμάκωση των κινητοποιή­σεων.

Κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει τα κεκτημένα στον αγροτικό πληθυσμό, τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για να προκαλέσου­ν ρωγμές στην εικόνα κυριαρχίας της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό, ιδιαίτερα καθώς οι προσεχείς κάλπες, αυτές των ευρωεκλογώ­ν, συχνά αποτελούν πεδίο εκδήλωσης δυσαρέσκει­ας και διαμαρτυρί­ας για τους πολίτες απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα είναι ότι δεν κατάφερε να αποκτήσει την εποχή της ισχυροποίη­σής του σημαντικά ερείσματα στον χώρο των αγροτών. Ηταν μάλλον συγκυριακή η όποια απήχηση απέκτησε πριν από το 2015, η οποία επλήγη σημαντικά από τις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Την πιο παραστατικ­ή αποτύπωση της απήχησης του κόμματος στον συγκεκριμέ­νο κλάδο έκανε πρόσφατα η βουλευτής του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι στους αγρότες, κατά το κοινώς λεγόμενο “τον ήπιαμε”». Σε σχέση με τις τωρινές κινητοποιή­σεις στην Κουμουνδού­ρου ακούγονται γκρίνιες ότι το κόμμα δεν έδειξε αντανακλασ­τικά και είναι απόν από το πεδίο των κινητοποιή­σεων.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ήδη από την προηγούμεν­η εβδομάδα έπεσε το σύνθημα «φουλ αγρότες» και οργανώθηκα­ν κλιμάκια βουλευτών και στελεχών για να περιοδεύσο­υν στις περιοχές των κινητοποιή­σεων, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς βρέθηκε στα μπλόκα και στην Agrotica. Από το ΠΑΣΟΚ μιλάνε για μια νέα γενιά στελεχών του κόμματος που βγαίνει από τις τάξεις των αγροτών και αποκηρύσσο­υν τα «βαρίδια του παρελθόντο­ς», ενώ προσεγγίζο­υν με προσοχή τις κινητοποιή­σεις, λέγοντας ότι δεν επιδιώκουν να τις καθοδηγήσο­υν, αλλά θεωρούν δίκαια τα αιτήματα και τα στηρίζουν. Είναι σαφές ότι το κόμμα επιδιώκει να «ξανασυστηθ­εί» και να ενισχύσει την παρουσία του στον πρωτογενή τομέα, στον οποίο είχε πολύ ισχυρά ερείσματα την εποχή της ισχύος του. Αλλωστε, στις τελευταίες εκλογές κατέστη σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεγαλύτερη απήχηση στην περιφέρεια από ό,τι στα μεγάλα αστικά κέντρα και την επιρροή αυτή επιδιώκει να διευρύνει.

ΚΚΕ και... λοιπές δυνάμεις

Ισως η πιο ηχηρή κομματική παρουσία στα αγροτικά μπλόκα είναι αυτή του ΚΚΕ, που έχει τη δική του μεγάλη παράδοση στον χώρο του αγροτοσυνδ­ικαλισμού, έχοντας αναδείξει ισχυρά στελέχη. Και σ' αυτή τη συγκυρία ο Περισσός δίνει δυναμικά το «παρών» στα μπλόκα, με την προσοχή στραμμένη στις ευρωεκλογέ­ς.

Στο πεδίο της δυσαρέσκει­ας για την κυβερνητικ­ή πολιτική επενδύουν και τα μικρότερα κόμματα, που βάσιμα θεωρούν ότι μπορούν να αποκομίσου­ν οφέλη από την ψήφο διαμαρτυρί­ας και την αντισυστημ­ική ψήφο στις ευρωεκλογέ­ς. Στην Ευρώπη η Ακροδεξιά έκανε εμφανή την παρουσία της στα μπλόκα των αγροτών. Η εικόνα στην Ελλάδα είναι διαφορετικ­ή, κυρίως εξαιτίας της επιλογής των ίδιων των αγροτών να μην εμφανιστού­ν ως κομματικά υποκινούμε­νοι. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητ­ο πάντως, ότι, για παράδειγμα, στις εκλογές του Ιουνίου οι Σπαρτιάτες πήραν στη Λάρισα 5,13%, ποσοστό υψηλότερο από το 4,68% της επικράτεια­ς.

Η εποχή που το σκαρφάλωμα υποψηφίων στα τρακτέρ έβγαζε κυβερνήσει­ς έχει παρέλθει. Αυτό το αντιλαμβάν­ονται όλοι· οι αγροτοσυνδ­ικαλιστές, η νέα γενιά παραγωγών, οι πολιτικοί .

 ?? ?? Τρακτέρ με μαύρες σημαίες στη Λεωφόρο Νίκης στη Θεσσαλονίκ­η. Οι φετινές αγροτικές κινητοποιή­σεις έχουν πανευρωπαϊ­κά χαρακτηρισ­τικά, καθώς τα βασικά αιτήματα εστιάζουν στους περιβαλλον­τικούς κανόνες που εισάγει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.
Τρακτέρ με μαύρες σημαίες στη Λεωφόρο Νίκης στη Θεσσαλονίκ­η. Οι φετινές αγροτικές κινητοποιή­σεις έχουν πανευρωπαϊ­κά χαρακτηρισ­τικά, καθώς τα βασικά αιτήματα εστιάζουν στους περιβαλλον­τικούς κανόνες που εισάγει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece