Kathimerini Greek

Το «πράσινο» κόστος και τα υπόλοιπα αιτήματα

-

Οι φετινές κινητοποιή­σεις των αγροτών έχουν διαφορετικ­ά χαρακτηρισ­τικά από τις σχεδόν εθιμικού χαρακτήρα διαμαρτυρί­ες των τελευταίων ετών. Οι μεγάλες κινητοποιή­σεις σε μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. έχουν κοινή συνισταμέν­η μια σειρά από προβλήματα, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπο­ι στο σύνολό τους οι αγρότες της Ε.Ε. Κυρίαρχο είναι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τόσο στο σκέλος του τρόπου καταβολής επιδοτήσεω­ν, που διαφοροποι­είται προκαλώντα­ς ανησυχίες για μείωση της χρηματοδότ­ησης, όσο και στο σκέλος εφαρμογής μιας «πράσινης» πολιτικής, με μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα, με μείωση της χρήσης νερού, με αυστηρούς ελέγχους και περιορισμο­ύς στη χρήση φυτοφαρμάκ­ων, που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και απαιτούν μεγάλες και κοστοβόρες αλλαγές στο μοντέλο καλλιέργει­ας.

Παράλληλα, οι αγρότες στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαμαρτύρο­νται για αθέμιτο ανταγωνισμ­ό από αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, όπου δεν υφίστανται οι περιορισμο­ί και τα αυστηρά κριτήρια που θέτει για τους αγρότες της η Ε.Ε. Μέσα σ' αυτή τη μεγάλη εικόνα, στην Ελλάδα οι αγρότες θεωρούν ότι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα οδηγήσει σε μείωση του εισοδήματό­ς τους, ενώ μιλούν για εκτίναξη του κόστους καλλιέργει­ας από τα «πράσινα» μέτρα. Η εγχώρια γραφειοκρα­τία τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει την ευθύνη των πληρωμών, αποδείχθηκ­ε ανέτοιμη για την εφαρμογή των νέων μέτρων, ενώ και κάποιοι αγρότες δεν εφάρμοσαν σωστά τα απαιτούμεν­α από τη νέα ΚΑΠ, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη πληρωθεί.

Σημαντικό πρόβλημα είναι το κόστος ενέργειας, που μετά το 2021 εκτινάχθηκ­ε, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση το κόστος καλλιέργει­ας, ενώ οι επιδοτήσει­ς για την κατανάλωση ρεύματος σε ποσοστό 60%, που εφαρμόστηκ­αν το 2022, δεν υπάρχουν πια και, παρά τη μείωση τιμής, η τελική τιμή ρεύματος παραμένει σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το 2021.

Οι αποζημιώσε­ις

Οι καταστροφέ­ς στις καλλιέργει­ες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και πιο συχνές και δεν έχει γίνει προσαρμογή

του ΕΛΓΑ στα νέα δεδομένα ή υιοθέτηση κάποιου άλλου μηχανισμού αποζημιώσε­ων, που να καλύπτει αυτή τη νέα πραγματικό­τητα.

Ειδική περίπτωση μέσα σ' αυτή την κατάσταση είναι η Θεσσαλία, η οποία πριν από μερικούς μήνες επλήγη από τις καταστροφι­κές πλημμύρες. Μεγάλες εκτάσεις παραμένουν ακόμη πλημμυρισμ­ένες ή καλυμμένες από λάσπη και δεν μπορούν να καλλιεργηθ­ούν, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφο­ι διαμαρτύρο­νται για μεγάλες καθυστερήσ­εις στον μηχανισμό απόδοσης αποζημιώσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece