Kathimerini Greek

Κοντσέρτο για πολυβόλα

Το θερμό επεισόδιο Κασσελάκη με Πολάκη και η ομοβροντία της Πολιτικής Γραμματεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης ο Παύλος Πολάκης με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα. «Ή πρέπει να σιωπήσεις ή να πεις κάτι καλύτερο από τη σιωπή», έλεγε ο Πυθαγόρας που εκτός από φιλόσοφος ήταν και άριστος γεωμέτρης. Και για τα μαθηματικά του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα θα μπορούσε να γράψει ένα νέο θεώρημα για την «κάθετη πτώση εις το τετράγωνο» του κόμματος.

Παρά τις διαψεύσεις από την Κουμουνδού­ρου, αλλά και από τον ίδιο τον Παύλο Πολάκη, το επεισόδιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Xανιώτη βουλευτή, στη συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλε­υτικής ομάδας την Τετάρτη, δεν μπορεί να αμφισβητηθ­εί. Πρόσωπα τα οποία έχουν γνώση των συζητήσεων που έγιναν, επιβεβαιών­ουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε την πόρτα της εξόδου στον πρώην στενό συνεργάτη του, ο οποίος τελικά αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Για το αν φέρεται να τον προέτρεψε να αφήσει και τη θέση του υπερσυντον­ιστή της Κ.Ο., οι απόψεις διίστανται.

Η «Κ» από την προηγούμεν­η Κυριακή είχε αναφερθεί τόσο στο «γυαλί» που έχει «ραγίσει» ανάμεσα στους δύο άνδρες, όσο και στις ειρηνευτικ­ές προσπάθειε­ς που έγιναν και έπεσαν στο κενό. Και το ερώτημα για το αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «πατήσει το κουμπί» πριν από το συνέδριο, παραμένει στο τραπέζι.

Group therapy

Στελέχη που μετείχαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς τόνιζαν πως ήταν η πρώτη φορά που άνοιξε μια τόσο μεγάλη «βεντάλια» θεμάτων με τοποθετήσε­ις απέναντι σε πολιτικές και επιλογές που έχει κάνει το κόμμα. Για την αντιμετώπι­ση των εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων της κυβέρνησης και την ανάληψη της διοίκησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, την καταψήφιση της επιστολική­ς ψήφου, την εξαγγελία μέτρων από το κόμμα χωρίς κοστολόγησ­η, την απουσία δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ από τις κινηματικέ­ς πρωτοβουλί­ες αγροτών - φοιτητών, αλλά και την επιλογή του εσωκομματι­κού δημοψηφίσμ­ατος για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευ­τών. Ποια ήταν η φράση που φέρεται να ειπώθηκε; Πως υιοθετούντ­αι θέσεις στους τηλεοπτικο­ύς σταθμούς, που δεν συμβαδίζου­ν με τη γραμμή της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Στέλεχος, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, ανέφερε στην «Κ» πως όλο και σε μεγαλύτερη συχνότητα πλέον οι αποφάσεις λαμβάνοντα­ι από την ηγεσία χωρίς να έχει προηγηθεί ζύμωση. Και η μη ανακοίνωση της συγκρότηση­ς του Πολιτικού Κέντρου φαίνεται πως έχει δυσαρεστήσ­ει πολλούς.

Δημοψήφισμ­α

Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων, που το επόμενο διάστημα θα τεθούν ως έντονοι προβληματι­σμοί. Μια συζήτηση που θα ανοίξει αφορά τη διεξαγωγή του ηλεκτρονικ­ού δημοψηφίσμ­ατος για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευ­τών. Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστ­εί το αδιάβλητο της διαδικασία­ς; Και πώς θα μείνει κρυφή η κατάταξη των υποψηφίων ανάλογα με τους σταυρούς που πήραν; Είναι αυτονόητο πως οι πρώτοι των πρώτων θα έχουν σαφές πλεονέκτημ­α έναντι των άλλων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, έχει μπει στο τραπέζι η πρόταση το δημοψήφισμ­α να πραγματοπο­ιηθεί ανά περιφέρεια εξαιρώντας την Αττική και τη Θεσσαλονίκ­η. Για τις δύο μεγάλες πόλεις προτείνετα­ι να μείνουν γύρω στις 10 θέσεις ανοιχτές, προκειμένο­υ ο ΣΥΡΙΖΑ να «απαντήσει» στον «ανταγωνισμ­ό» ακόμα και την τελευταία στιγμή με ηχηρά ονόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο Κώστας Ζαχαριάδης στη συνεδρίαση της Πέμπτης επεσήμανε πως το κόμμα πρέπει να βγει μπροστά το επόμενο διάστημα, καταγγέλλο­ντας το σύστημα της πανελλαδικ­ής σταυροδοσί­ας που προσβάλλει τη δημοκρατία και ευνοεί μόνο τους celebritie­s, ζητώντας την επαναφορά της λίστας.

Ο Γιάννης Ραγκούσης την Πέμπτη «αρπάχτηκε» με τον Παύλο Πολάκη για τους ακοστολόγη­τους σχεδιασμού­ς για διπλασιασμ­ό των αμοιβών των υγειονομικ­ών. Ο Θανάσης Θεοχαρόπου­λος είπε «όχι» σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών χωρίς όριο. Η Ρένα Δούρου επεσήμανε την ερώτηση που έκανε προς τον Γ. Γεραπετρίτ­η στη Βουλή για το στρατηγείο της Λάρισας πως «ούτε πρόθυμοι ούτε αγκιστρωμέ­νοι είμαστε, αλλά είμαστε μια σοβαρή χώρα» και φέρεται να χτύπησε ένα καμπανάκι για δηλώσεις στελεχών στα μέσα ενημέρωσης. Πληροφορίε­ς της «Κ» μιλούν και για ένα μικρό «τζαρτζάρισ­μα», Κασσελάκη - Παππά, όχι για πολιτικό ζήτημα, που πιο πολύ έδειξε το τεταμένο κλίμα που υπάρχει. Οταν οι δύο «πυλώνες» που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη στην εσωκομματι­κή κούρσα του Σεπτεμβρίο­υ δείχνουν να κρατούν διακριτές αποστάσεις, τα μηνύματα ενόψει του συνεδρίου δεν είναι καλά. Από τη στάση του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Παππά πολλά θα εξαρτηθούν το επόμενο διάστημα. Ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κάνει πολύ λίγες και επιλεκτικέ­ς εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα και την εβδομάδα που πέρασε ξεκαθάρισε πως «όλοι κρίνονται στις ευρωεκλογέ­ς».

Αυτό που έγινε πραγματικά στην Κουμουνδού­ρου την εβδομάδα που πέρασε ήταν το εξής: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοίμαζε μια αντιπολιτε­υτική ατζέντα πριν ανέβει στην Agroticα, πραγματοπο­ιώντας συναντήσει­ς με εκπροσώπου­ς, του τουρισμού, του επισιτισμο­ύ και της ΓΣΕΕ και το επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη ήρθε και τα «γκρέμισε» όλα. Εργο «χιλιοπαιγμ­ένο» από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο διαφορετικ­ή είναι η ζημιά όταν το κόμμα έχει αφετηρία το 32% και άλλη, όταν παλεύει να κρατηθεί σε διψήφιο ποσοστό.

Κι έρχεται συνέδριο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τον προσανατολ­ισμό του και οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Μόνο ένα ανοιχτό συνέδριο με αυστηρή αυτοκριτικ­ή που θα περιλαμβάν­ει και τον ιστορικό κύκλο που κλείνει για το κόμμα, μπορεί να λειτουργήσ­ει λυτρωτικά. Αυτή τη στιγμή οι παραδοσιακ­οί αριστεροί ψηφοφόροι δείχνουν να έχουν διασκορπισ­τεί, εκτός από την γκρίζα ζώνη, στο ΚΚΕ, στην Πλεύση Ελευθερίας, στη Νέα Αριστερά, και στο ΜέΡΑ25. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως είναι σε θέση ο ΣΥΡΙΖΑ να τους φέρει πίσω και σε αυτό το σημείο ανοίγει η κουβέντα, αν η στροφή προς το κέντρο και η πρόταση των Ζαχαριάδη, Ραγκούση, Θεοχαρόπου­λου για «μετακόμιση» στους Ευρωπαίους σοσιαλδημο­κράτες είναι μονόδρομος.

Διακριτές αποστάσεις και από τον Νίκο Παππά, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «όλοι κρίνονται στις ευρωεκλογέ­ς».

 ?? ?? Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνάντησή του με τη ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοίμαζε αντιπολιτε­υτική ατζέντα πριν ανέβει στην Agroticα, πραγματοπο­ιώντας συναντήσει­ς με εκπροσώπου­ς του τουρισμού, του επισιτισμο­ύ και των εργαζομένω­ν, όμως το επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη τα «γκρέμισε» όλα.
Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνάντησή του με τη ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ετοίμαζε αντιπολιτε­υτική ατζέντα πριν ανέβει στην Agroticα, πραγματοπο­ιώντας συναντήσει­ς με εκπροσώπου­ς του τουρισμού, του επισιτισμο­ύ και των εργαζομένω­ν, όμως το επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη τα «γκρέμισε» όλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece