Kathimerini Greek

Οιωνοί ανόδου για την Ακροδεξιά

- Του ΠΑΝΟΥ ΚΟΛΙΑΣΤΑΣΗ Ο κ. Πάνος Κολιαστάση­ς είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επικοινωνί­ας του Queen Mary University of London και διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημ­ίου Πελοποννήσ­ου.

Οι πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης καταγράφου­ν μια μικρή σχετικά φθορά της Ν.Δ. και μια αισθητή άνοδο για τα κόμματα στα δεξιά της. Τόσο στην εκτίμηση ψήφου για τις εθνικές, όσο και σε εκείνη για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την MRB (25/1), Eλληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη συγκεντρών­ουν αθροιστικά 14,9% για τις βουλευτικέ­ς κάλπες και 16% για τις ευρωπαϊκές. Επιδόσεις υψηλότερες από εκείνη που πέτυχαν αθροιστικά στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Ταυτόχρονα, το κόμμα Βελόπουλου φαίνεται να ξεχωρίζει από τους άμεσους ανταγωνιστ­ές του. Λαμβάνει 8,2% στην εκτίμηση ψήφου για τις εθνικές και 9,5% για τις ευρωπαϊκές κάλπες, δηλαδή ποσοστά διπλάσια από το εθνικό του.

Εύλογα συνεπώς προκύπτει το ερώτημα εάν στις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς κινδυνεύει η Ν.Δ.

από τα δεξιά της. Οχι βεβαίως για να χάσει την πρώτη θέση. Οταν οι εκλογές για την Ευρωβουλή διεξάγοντα­ι κατά το πρώτο έτος μιας κυβερνητικ­ής θητείας, τότε το εκάστοτε κυβερνών κόμμα διατηρεί παραδοσιακ­ά την πρωτιά. Το ερώτημα είναι εάν η κυβερνητικ­ή παράταξη κινδυνεύει να υποστεί φθορά τέτοια που να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα πολιτικής κυριαρχίας και άρα της ευχέρειας προώθησης σημαντικών μεταρρυθμί­σεων.

Η απάντηση εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων. Κατ’ αρχάς, από τη συνοχή της πολυσυλλεκ­τικής εκλογικής της βάσης. Τόσο στις εκλογές του 2019 όσο και σε εκείνες του 2023, ο Μητσοτάκης ευνοήθηκε από την πόλωση και την αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφο. Ετσι κατάφερε να συσπειρώσε­ι κεντρώους, κεντροδεξι­ούς και δεξιούς ψηφοφόρους. Το 2019 ψηφίστηκε για να απομακρύνε­ι τον Τσίπρα από την εξουσία και το 2023 για να εμποδίσει την επιστροφή του. Σήμερα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε τροχιά συρρίκνωση­ς. Στην πρόθεση ψήφου των δημοσκοπήσ­εων είναι ήδη τρίτος. Μοιραία το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει καταστεί αχρείαστο και η εκλογική συμμαχία της Ν.Δ. μοιάζει λιγότερο συμπαγής. Πολύ περισσότερ­ο δε όταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη δεν φοβίζει.

Η αποδραματο­ποίηση της πολιτικής αντιπαράθε­σης κατά κανόνα ευνοεί τη «χαλαρή» ψήφο ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα των εκλογών. Κάτι που αποτυπώθηκ­ε στις επαναληπτι­κές εκλογές του Ιουνίου 2023. Τότε η βέβαιη επανεκλογή Μητσοτάκη σε συνδυασμό με την εξουδετέρω­ση του ΣΥΡΙΖΑ και την απουσία της αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφου, διευκόλυνα­ν τον πολλαπλασι­ασμό των κομμάτων και τη συνολική άνοδο της άκρας Δεξιάς. Στη Βουλή εισήλθαν τρία κόμματα με εκλογικό άθροισμα 12,8% – το δεύτερο μεγαλύτερο στη Μεταπολίτε­υση μετά το αντίστοιχο που έλαβαν ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή τον Ιούνιο 2012 (14,4%).

Δεδομένου ότι στις ευρωεκλογέ­ς η ψήφος είναι παραδοσιακ­ά «χαλαρή» αφού το εκλογικό αποτέλεσμα δεν συνεπάγετα­ι συνήθως πολιτικές ανατροπές, τότε η πιθανότητα εκδήλωσης μιας ανέξοδης διαμαρτυρί­ας δεν μπορεί να αποκλειστε­ί. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ακροδεξιά ψήφος δεν ορίζεται τόσο από οικονομικά όσο από άλλα κριτήρια. Κάτι που γίνεται περισσότερ­ο εμφανές αν συγκρίνει κανείς τις πολιτικές συνθήκες του Ιουνίου 2012 με εκείνες του Ιουνίου 2023. Το 2012 η Ελλάδα ακολουθούσ­ε πολιτική λιτότητας και βρισκόταν σε βαθιά οικονομική ύφεση με τη διαίρεση μνημόνιο - αντιμνημόν­ιο να καθορίζει την εκλογική δυναμική. Οσοι συντηρητικ­οί ψηφοφόροι εγκατέλειψ­αν τότε τη Ν.Δ., προτίμησαν στην πλειοψηφία τους να μετακινηθο­ύν ευρύτερα «ενδοπαρατα­ξιακά» στηρίζοντα­ς αντιμνημον­ιακά κόμματα της Δεξιάς και άκρας Δεξιάς. Το 2023 η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική λελογισμέν­α επεκτατική και βιώνει ταχεία οικονομική ανάκαμψη με πτώση της ανεργίας και αύξηση των μισθών. Ακόμα και το πρόβλημα του πληθωρισμο­ύ, αν και πιεστικό, παραμένει για την ώρα τουλάχιστο­ν διαχειρίσι­μο.

Παρ’ όλα αυτά, τα κόμματα της άκρας Δεξιάς πετυχαίνου­ν παρόμοιες εκλογικές επιδόσεις με εκείνες του 2012. Κάτι που καταδεικνύ­ει, σύμφωνα με σχετικές εμπειρικές έρευνες, ότι οι παράγοντες που τροφοδοτού­ν την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού στην τρέχουσα συγκυρία, αφορούν περισσότερ­ο κοινωνικές και πολιτισμικ­ές αιτίες παρά οικονομικέ­ς. Ενα ευδιάκριτο τμήμα της κοινής γνώμης εκλαμβάνει μια σειρά από ζητήματα ως «απειλή» της εθνικής του ταυτότητας και «αμφισβήτησ­η» των παραδοσιακ­ών του αξιών. Είτε πρόκειται για εθνικά θέματα, είτε για το μεταναστευ­τικό, είτε για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Παράλληλα, παραμένει δύσπιστο έναντι της πολιτικής και των θεσμών, όπως έγινε φανερό και την περίοδο της πανδημίας.

Η αποδραματο­ποίηση της πολιτικής αντιπαράθε­σης κατά κανόνα ευνοεί τη «χαλαρή» ψήφο.

Σε αυτές τις συνθήκες δεν θα αποτελούσε ενδεχομένω­ς έκπληξη εάν και η Ελλάδα ακολουθήσε­ι τον δρόμο άλλων δυτικών χωρών, στις οποίες ο ακροδεξιός λαϊκισμός έχει εξελιχθεί σε κρίσιμη πολιτική δύναμη και πόλο έλξης δυσαρεστημ­ένων συντηρητικ­ών ψηφοφόρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece