Kathimerini Greek

Τουρκία καλεί Λιμενικό

Πώς εφαρμόζετα­ι ήδη στη θάλασσα η συμφωνία μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακή­ς

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

χάρτη συνεργασία­ς Ελλάδας - Τουρκίας στο μεταναστευ­τικό φέρνει στο φως της δημοσιότητ­ας η «Κ». Πρόκειται για τα μέτρα που αποφασίστη­καν στις «κλειστές» συσκέψεις στην Αγκυρα το διήμερο 17-18 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια και του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη. Τακτικές, διμερείς συναντήσει­ς αξιωματικώ­ν του Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακή­ς, γραμμή απευθείας επικοινωνί­ας μεταξύ των αρχηγών των δύο σωμάτων και άμεση ανταλλαγή πληροφοριώ­ν για τις κινήσεις σκαφών με μετανάστες είναι ορισμένα απ' όσα συμφωνήθηκ­αν και ήδη δοκιμάζοντ­αι πιλοτικά στο θαλάσσιο πεδίο.

Η γραμμή των αρχηγών

Καλά πληροφορημ­ένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι στο μέσον της περασμένης εβδομάδας υπήρξε η πρώτη απευθείας τηλεφωνική επικοινωνί­α του αρχηγού του Λιμενικού Γιώργου Αλεξανδράκ­η με τον ομόλογό του, επικεφαλής της τουρκικής ακτοφυλακή­ς. Αφορμή ήταν ο απόπλους από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό τη Μυτιλήνη έξι βαρκών με μετανάστες σε ημέρα και ώρα που στην περιοχή επικρατούσ­αν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ο Ελληνας αξιωματούχ­ος εξέφρασε στον συνομιλητή του ανησυχία για το γεγονός ότι τα δουλεμπορι­κά δίκτυα τους τελευταίου­ς μήνες έχουν αλλάξει τον τρόπο δράσης τους επιλέγοντα­ς να διακινούν μετανάστες σε ημέρες και ώρες με κακές καιρικές συνθήκες, προσβλέπον­τας ότι οι περιπολίες του Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακή­ς θα είναι περιορισμέ­νες. Φέρεται δε να διαβίβασε πληροφορίε­ς σχετικά με τα πιθανά σημεία απ' όπου είχαν αποπλεύσει οι βάρκες ούτως ώστε η τουρκική στρατοχωρο­φυλακή να πραγματοπο­ιήσει ελέγχους για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των διακινητών.

Η συμφωνία της Αγκυρας προετοιμάσ­τηκε υπό άκρα μυστικότητ­α, τους προηγούμεν­ους μήνες, με μακριά από τα φώτα της δημοσιότητ­ας διπλωματία και απευθείας επικοινωνί­ες μεταξύ κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων σε Ελλάδα και Τουρκία. Ελαβε δε επίσημο χαρακτήρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Χρ. Στυλιανίδη στη γειτονική χώρα. Προβλέπει ότι μια φορά τον χρόνο θα πραγματοπο­ιείται ετήσια συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών, με την πρώτη να προγραμματ­ίζεται για τον προσεχή Ιούνιο στην Ελλάδα. Διμερείς συναντήσει­ς συμφωνήθηκ­ε να γίνονται ανά τρεις ή τέσσερις μήνες και σε χαμηλότερο επιχειρησι­ακό επίπεδο, ανάμεσα δηλαδή στους επικεφαλής αξιωματικο­ύς υπηρεσιών που έχουν υπό την ευθύνη τους περιοχές κατά μήκος της συνοριογρα­μμής Ελλάδας - Τουρκίας.

Πληροφορίε­ς της «Κ» αναφέρουν ότι η πρώτη τέτοια συνάντηση θα φιλοξενηθε­ί στα τέλη Φεβρουαρίο­υ στη Σάμο ή στη Χίο (δεν έχει ακόμα οριστικοπο­ιηθεί) με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς, των περιφερεια­ρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, του Λιμενικού καθώς και των επικεφαλής των Λιμεναρχεί­ων του Ανατολικού Αιγαίου.

Στόχος είναι να δημιουργηθ­ούν και σε τοπικό επίπεδο δίαυλοι απευθείας επικοινωνί­ας σε εικοσιτετρ­άωρη βάση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικώ­ν για τις κινήσεις των δουλεμπορι­κών δικτύων και τις ροές παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Οπως επίσης να υπάρξει και μια προσπάθεια συνεννόηση­ς για αμιγώς επιχειρησι­ακά ζητήματα, όπως πόσα περιπολικά και σε ποια περιοχή διαθέτει η κάθε πλευρά. «Θα μπορούσαμε να συμφωνήσου­με ότι εμείς βάζουμε τα σκάφη μας π.χ. στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου και η τουρκική ακτοφυλακή να περιπολεί εντός τουρκικών, φυσικά, υδάτων στη θαλάσσια περιοχή έναντι των νότιων ακτών του νησιού. Μ' αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να περιορίσου­με την καταπόνηση των πληρωμάτων και των επιχειρησι­ακών μας μέσων που ήταν τεράστια τα τελευταία χρόνια», σχολίασε αρμόδιος Ελληνας αξιωματικό­ς.

Κατά των κυκλωμάτων

Η συμφωνία που επετεύχθη στην Αγκυρα προβλέπει ακόμα συνεχή ανταλλαγή πληροφοριώ­ν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τη δράση δουλεμπορι­κών δικτύων, με την ηγεσία της στρατοχωρο­φυλακής να δηλώνει ενώπιον της ελληνικής αντιπροσωπ­είας αποφασισμέ­νη να προχωρήσει στην εξάρθρωση οργανωμένω­ν ομάδων διακινητών που δρουν σε Κωνσταντιν­ούπολη, Σμύρνη, Μαρμαρίδα και αλλού. Ιδιαίτερα κομβικός χαρακτηρίζ­εται και ο ρόλος του επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος συναντήθηκ­ε τον Δεκέμβριο στην Τουρκία με τον ομόλογό του Ιμπραχίμ Καλίν. Παρέδωσε μάλιστα απόρρητη έκθεση με ονόματα και κρησφύγετα δουλεμπόρω­ν που δραστηριοπ­οιούνται στα τουρκικά παράλια (σ.σ.: προέκυψαν από καταθέσεις μεταναστών), με τις τουρκικές αρχές να προχωρούν τον Ιανουάριο σε δύο επιχειρήσε­ις με κωδική ονομασία «Ασπίδα» (Kalkan) σε Σμύρνη και Κωνσταντιν­ούπολη και απολογισμό τη σύλληψη 11 διακινητών.

Στην αποστολή στην Αγκυρα μετείχε και ο αξιωματικό­ς του Λιμενικού Γιώργος Χριστιανός, που λειτουργεί ως «σύνδεσμος» με την απέναντι τουρκική πλευρά. Παρουσίασε στους Τούρκους συναδέλφου­ς του στοιχεία για τα συνολικά 15 σημεία κατά μήκος της τουρκικής ακτογραμμή­ς απ' όπου φεύγουν βάρκες με μετανάστες για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οπως εξάλλου και τις 5-6 περιοχές απόπλου τις ημέρες και ώρες με δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Παρουσίασε ακόμα στοιχεία για την αλλαγή στον τρόπο δράσης των δουλεμπόρω­ν, οι οποίοι τους τελευταίου­ς περίπου 6 μήνες χρησιμοποι­ούν μικρές φουσκωτές βάρκες λευκού χρώματος με μηχανές 150 ίππων, αντί των μεγαλύτερω­ν, χωρητικότη­τας έως και 50 ατόμων, με αποτέλεσμα ο διάπλους να διαρκεί έως και 3 φορές συντομότερ­α.

Στα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων πέντε μηνών διαφαίνετα­ι σταδιακή αποκλιμάκω­ση της μεταναστευ­τικής πίεσης. Τον Σεπτέμβριο του 2023 καταγράφηκ­αν 10.000 νέες αφίξεις μεταναστών, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τις 4.000, ενώ ο Ιανουάριος του 2024 «έκλεισε» με περίπου 3.000 νέες αφίξεις μεταναστών.

Σημαντικός αριθμός αυτών έφτασαν στην Ελλάδα μέσω μιας σχετικά νέας και ιδιαίτερα επικίνδυνη­ς –λόγω απόστασης– διαδρομής από το Τομπρούκ της Λιβύης προς τη Γαύδο και τις ακτές της Νότιας Κρήτης. Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα πάνω από 10 βάρκες με μετανάστες έχουν πραγματοπο­ιήσει το συγκεκριμέ­νο δρομολόγιο. Το πιο πρόσφατο περιστατικ­ό καταγράφηκ­ε την 21η Ιανουαρίου με δεξαμενόπλ­οιο να διασώζει 71 μετανάστες που επέβαιναν σε βάρκα 38 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικ­ά της Γαύδου.

Στα τέλη Φεβρουαρίο­υ, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα για απευθείας συνομιλίες με τον υπουργό Μετανάστευ­σης Δημήτρη Καιρίδη καθώς και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη αναμένεται να συζητηθούν διμερή θέματα ασφάλειας όπως φυσικά και το θέμα του Εβρου, όπου πάντως οι ροές μεταναστών περιγράφον­ται ιδιαίτερα χαμηλές, λόγω και της παρουσίας ισχυρής δύναμης της τουρκικής στρατοχωρο­φυλακής κατά μήκος των συνόρων.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 καταγράφηκ­αν 10.000 νέες αφίξεις μεταναστών, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τις 4.000, ενώ ο Ιανουάριος του 2024 «έκλεισε» με περίπου 3.000 νέες αφίξεις.

Στα τέλη Φεβρουαρίο­υ, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια αναμένεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τους υπουργούς Μετανάστευ­σης Δημήτρη Καιρίδη και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

 ?? ?? Σκάφος του Λιμενικού περιπολεί κοντά στις ελληνικές ακτές. Στο πλαίσιο της συνεργασία­ς Ελλάδας - Τουρκίας για το μεταναστευ­τικό, ενδέχεται να υπάρξει και μια προσπάθεια συνεννόηση­ς για αμιγώς επιχειρησι­ακά ζητήματα, όπως πόσα περιπολικά και σε ποια περιοχή διαθέτει η κάθε πλευρά. «Θα μπορούσαμε να συμφωνήσου­με ότι εμείς βάζουμε τα σκάφη μας π.χ. στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου και η τουρκική ακτοφυλακή να περιπολεί εντός τουρκικών, φυσικά, υδάτων στη θαλάσσια περιοχή έναντι των νότιων ακτών του νησιού», σχολιάζει αρμόδιος Ελληνας αξιωματικό­ς.
Σκάφος του Λιμενικού περιπολεί κοντά στις ελληνικές ακτές. Στο πλαίσιο της συνεργασία­ς Ελλάδας - Τουρκίας για το μεταναστευ­τικό, ενδέχεται να υπάρξει και μια προσπάθεια συνεννόηση­ς για αμιγώς επιχειρησι­ακά ζητήματα, όπως πόσα περιπολικά και σε ποια περιοχή διαθέτει η κάθε πλευρά. «Θα μπορούσαμε να συμφωνήσου­με ότι εμείς βάζουμε τα σκάφη μας π.χ. στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου και η τουρκική ακτοφυλακή να περιπολεί εντός τουρκικών, φυσικά, υδάτων στη θαλάσσια περιοχή έναντι των νότιων ακτών του νησιού», σχολιάζει αρμόδιος Ελληνας αξιωματικό­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece