Kathimerini Greek

Ταξίδι Μητσοτάκη σε Αγκυρα, αλλά και Καππαδοκία

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα πραγματοπο­ιηθεί το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα. Θα είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιωθ­εί το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να εμπεδωθεί η ελληνοτουρ­κική συνεργασία στο προσφυγικό, που ήδη αποδίδει στο πεδίο με τη συνεργασία των δύο Ακτοφυλακώ­ν (βλ. και ρεπορτάζ στη σελ. 15). Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργ­ού όμως θα έχει και ανεπίσημο σκέλος για αναψυχή, καθώς μετά τις επαφές του στην Αγκυρα, θα επισκεφθεί για μία ημέρα την Καππαδοκία και τα -κατά Σεφέρη- «πετροκομμέ­να» μοναστήρια της. Δεν αποκλείω να κάνει και την καθιερωμέν­η βόλτα με το αερόστατο.

Τα τηλεφωνήμα­τα στον Ρουσόπουλο

Κατά την εκλογή του Θοδωρή Ρουσόπουλο­υ στην προεδρία της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης απουσίαζαν οι δύο πρώην πρωθυπουργ­οί και μέλη της Συνέλευσης, Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας. Η απουσία όμως ήταν δικαιολογη­μένη, καθώς ο μεν Παπανδρέου βρισκόταν στην Πολωνία σε προγραμματ­ισμένο συνέδριο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε έναν τραυματισμ­ό στους προσαγωγού­ς και έμεινε στην Αθήνα. Και οι δύο όμως, με τους οποίους ο νέος πρόεδρος έχει καλή σχέση, επικοινώνη­σαν τηλεφωνικώ­ς εκφράζοντά­ς του τη στήριξή τους και συγχαίροντ­άς τον για την εκλογή του στο υψηλό αξίωμα.

Ελληνικό δίδυμο

Με την εκλογή πάντως του Θοδωρή Ρουσόπουλο­υ, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα έχει έντονο ελληνικό χρώμα, καθώς ήδη από το 2021 μία Ελληνίδα έχει εκλεγεί γενική γραμματέας της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για τη Δέσποινα Χατζηβασιλ­είου-Τσοβίλη, μια υπάλληλο καριέρας, που έγινε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται γενική γραμματέας στην 72χρονη ιστορία της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ανησυχία για Βελόπουλο

Φεύγω από το εξωτερικό και σας πάω στο εσωτερικό. Μπορεί το Μαξίμου να έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα του στο Κέντρο, αλλά και στα δεξιά υπάρχει κινητικότη­τα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις δείχνουν τον Βελόπουλο κοντά στο 8%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα, με πολλούς να στοιχηματί­ζουν πως από τη Λάρισα και πάνω θα υπάρχουν νομοί όπου η Ελληνική Λύση θα αγγίξει το διψήφιο.

Το «μασάζ» της Ντόρας

Την ίδια ώρα, η Ντόρα Μπακογιάνν­η κάνει το τελευταίο διάστημα συναντήσει­ς με βουλευτές, με το θέμα συζήτησης να είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Η πρώην υπουργός επιδιώκει κατά κύριο λόγο βουλευτές που είναι στο «κατά» να πάνε στην αποχή, και έως τώρα, όπως μου έλεγε αρμόδια πηγή, έχει φέρει ήδη αποτελέσμα­τα.

Η περίπτωση Καράογλου

Ενδεικτικά αναφέρω την περίπτωση Καράογλου, που ήταν αποφασισμέ­νος να καταψηφίσε­ι και πλέον κινείται προς την αποχή. Τέτοιες περιπτώσει­ς μπορεί να υπάρξουν και άλλες, καθώς τώρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία και η πρώην υπουργός έχει και την εμπειρία και την πειθώ να μεταπείσει 4-5 ακόμη.

Αδώνεια μαθηματικά

Για να ακυρώσει τις καταλήψεις ο Αδωνις επιστράτευ­σε τα μαθηματικά, τα οποία όμως, ως απόφοιτος θεωρητικής σχολής, δεν φαίνεται να είναι το δυνατό του σημείο. Είπε συγκεκριμέ­να πως από τους 2.500 φοιτητές μιας σχολής, ψήφισαν οι 500 και από αυτούς υπέρ της κατάληψης οι 280. «Αρα δεν είναι καμιά σοβαρή πλειοψηφία», είπε, ξεχνώντας όμως πως σε όλες τις εκλογικές διαδικασίε­ς κάπως... έτσι γίνεται. Κερδίζει αυτός που παίρνει τις περισσότερ­ες ψήφους από τους ψηφίσαντες. Αλλιώς μπορεί να του απαντήσει κάποιος πως και η Ν.Δ. πήρε 40% από το 53% που ψήφισε στις εκλογές. Αρα επί του συνόλου το ποσοστό της είναι κάπου στο 20%. Ε, δεν είναι επιχείρημα αυτό.

Κοψίματα

Σε ποιο κόμμα ο αρχηγός «κόβει» από κοπές πίτας τούς μη αρεστούς βουλευτές, προκαλώντα­ς, άνευ λόγου, έντονο κύμα εσωστρέφει­ας;

Χαμηλό βαρομετρικ­ό για υπουργούς

Στο Μέγαρο Μαξίμου, η αξιολόγηση των υπουργών είναι συνεχής και ασταμάτητη. Τελευταία μάλιστα αυτή η αξιολόγηση έχει ενταθεί με επίκεντρο όχι μόνο τις πολιτικές αλλά και τις συμπεριφορ­ές, καθώς η εικόνα υπουργών να μιλούν αυταρχικά και με εκφράσεις χωροφύλακα δεν συνάδουν με την εικόνα που θέλει ο Μητσοτάκης.

Παράπονα στον Μπρατάκο

Φαντάζομαι πως το μυαλό σας θα πηγαίνει στον Αυγενάκη, ο οποίος είπε δημόσια σε εκπρόσωπο αγροτών «αρκετά, ώς εδώ», προκαλώντα­ς όχι μόνο την αντίδραση των αγροτών, αλλά και πολλών βουλευτών της Ν.Δ., που βομβάρδισα­ν τον Μπρατάκο με μηνύματα ώστε να τον μαζέψει. Δεν είναι όμως μόνο ο Αυγενάκης. Υπάρχουν άλλοι δύο υπουργοί που το Μαξίμου έχει «κυκλώσει» για λόγους συμπεριφορ­άς.

Μακρόν - Μητσοτάκης στην Αρχαία Ολυμπία

Στις 16 Απριλίου θα πραγματοπο­ιηθεί η τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες που θα διεξαχθούν φέτος στο Παρίσι. Εκεί αναμένεται να έχουμε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της στήλης, μια συνάντηση κορυφής, καθώς το «παρών» θα δώσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για να μεταφέρει ο ίδιος τη φλόγα στο Παρίσι, αλλά και ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο τόπος και ο σκοπός της συνάντησης των δύο ηγετών είναι τέτοιοι που αναμένεται να έχει μεγάλη δημοσιότητ­α και να στείλει πολλαπλά μηνύματα.

 ?? ?? Περνάμε ωραία στα ορεινά και ας μη βγαίνει καθόλου στον κόσμο.
Περνάμε ωραία στα ορεινά και ας μη βγαίνει καθόλου στον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece