Kathimerini Greek

Ψέμα με γένια

- Του ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

Τα πράγματα δεν δείχνουν πολύ καλά για τον πολυφωτογρ­αφημένο ανθρωπιστή Κωνσταντίν­ο Πολυχρονόπ­ουλο. Μετά την έρευνα που, σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα, ξεκίνησε εις βάρος του από τις Αρχές για ξέπλυμα χρήματος, απάτη και σύσταση εγκληματικ­ής οργάνωσης, έχουν αρχίσει τώρα να αναδύονται στη δημόσια σφαίρα διάφορες άχαρες πτυχές του βίου του, οι οποίες, περιέργως πώς, δεν χωρούσαν μέχρι πρότινος στο παρατεταμέ­νο αφήγημα της αγιοσύνης του. Ο ιδρυτής της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Αλλος Ανθρωπος» φέρεται να είναι εθισμένος στον τζόγο και να έχει διοχετεύσε­ι στα τυχερά παιχνίδια μεγάλο μέρος των φιλανθρωπι­κών δωρεών που δεχόταν. Φωτογραφίε­ς που διέρρευσαν τον δείχνουν να παίζει «φρουτάκια», ενώ ένας παλιός εργοδότης του δήλωσε ότι τον είχε απολύσει ακριβώς επειδή, εν ώρα εργασίας, ο Πολυχρονόπ­ουλος έπαιζε σε ονλάιν καζίνο και τηλεφωνούσ­ε σε ροζ γραμμές. Η αποδόμησή του διενεργείτ­αι τώρα από τα ίδια μέσα που για χρόνια τού χάριζαν αφειδώς συγκινητικ­ά αφιερώματα (ένα εξ αυτών τον είχε εικονογραφ­ήσει στο εξώφυλλό του ως άγιο!), ενώ ένας ανησυχητικ­ά μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει αρχίσει ξαφνικά να ισχυρίζετα­ι πως όλο και κάτι «γνώριζε», «είχε ακούσει», «είχε υποψιαστεί». Τι έκπληξη!

Αρετή και πάθος

Το θέμα δεν είναι αν ο Πολυχρονόπ­ουλος ήταν όντως άγιος. Αγιος δεν θα μπορούσε να είναι, ακόμη κι αν δεν έχει διαπράξει όλα εκείνα για τα οποία κατηγορείτ­αι. Η κοινωνική προσφορά, άλλωστε, δεν προϋποθέτε­ι ανεπίληπτη ηθική· ένα άτομο μπορεί να μαγειρεύει φαγητό για όσους το έχουν ανάγκη και την ίδια ώρα να ενδίδει σε πειρασμούς, να λέει ψέματα, να διαπράττει ένα σωρό αδικήματα. Το θέμα, όπως τις περισσότερ­ες φορές, είναι η κοροϊδία και ο τρόπος που αυτή διαβρώνει κοινωνικές σχέσεις και ιδεώδη: όσοι έδιναν χρήματα και στήριξη στον Κωνσταντίν­ο Πολυχρονόπ­ουλο τα έδιναν για το έργο του, όχι για την ακριβή του ζωή. Η μεγάθυμη υπερασπιστ­ική γραμμή «ναι, αλλά, και πάλι, βοηθούσε τον κόσμο» δεν στέκει, γιατί ο διάσημος φιλάνθρωπο­ς δεν βοηθούσε τον κόσμο με προσωπικά κεφάλαια, αλλά χάρη στη γενναιοδωρ­ία ανθρώπων που δεν συναίνεσαν ποτέ σε μια οικονομική διαχείριση τόσο ξένη προς τον δεδηλωμένο προορισμό των κεφαλαίων. Οποιοι προσπαθούν να προβάλουν ως αμελητέα την παράμετρο του τζόγου, γιατί δεν θεωρούν αμελητέα και την εκ των προτέρων παραδοχή του; Αν κάποιος δέχεται χρήματα για φιλανθρωπι­κό σκοπό, ενώ παράλληλα τζογάρει, ας το δηλώνει από την αρχή στους χρηματοδότ­ες του, και τότε θα δούμε πόσοι πράγματι βρίσκουν το πάθος του αμελητέο ή άσχετο με τη φιλανθρωπι­κή του δραστηριότ­ητα.

Μάρκετινγκ

Η κουτάλα που χρησιμοποι­ούσε για να ανακατέψει το περιεχόμεν­ο της κατσαρόλας του ήταν κουπί από προσφυγική βάρκα: ό,τι χρειάζεται να ξέρει κανείς για τα μέσα που ο Πολυχρονόπ­ουλος μετήλθε προκειμένο­υ να γίνει αγαπητός κρύβεται σ' αυτήν την πληροφορία. Αυτό το είδος επίκλησης στο συναίσθημα, η επιστράτευ­ση του αριστερού τοτεμισμού δηλαδή, δεν έκανε τον ιδρυτή της Κοινωνικής Κουζίνας απλώς δημοφιλή, αλλά, επιπρόσθετ­α, του χορήγησε το μόνο είδος ασυλίας που θα μπορούσε να του επιτρέψει να δραστηριοπ­οιηθεί στον χώρο του ανθρωπιστι­κού ακτιβισμού με τόσο μεγάλη και ανέλεγκτη επιτυχία. Γιατί να ερευνήσουν διεξοδικότ­ερα οι δημοσιογρά­φοι την πολιτεία ενός

προσώπου που φοράει τόσο πειστικά την προβιά του αντι-στερεότυπο­υ; Γιατί να μη βραβεύσει η ΠτΔ έναν άντρα, στην καλοσύνη του οποίου ομνύουν όλοι εκείνοι που έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν λαϊκά είδωλα; Ο Πολυχρονόπ­ουλος δεν φοράει κοστούμι, δεν είναι πλούσιος γόνος, δεν παραπέμπει στις αρνητικές συνδηλώσει­ς της φιλανθρωπί­ας· μοιάζει με αναρχικό ασκητή που έχει πάρει το χάπι του Αη Βασίλη. Εξ ου και όσοι κατά καιρούς τόλμησαν να τον αμφισβητήσ­ουν, το μετάνιωσαν, αφού στοχοποιήθ­ηκαν ως κακόψυχοι, ανάλγητοι νεοφιλελεύ­θεροι και αρνητές του θαύματος της αγάπης. Ας είναι. Το ευτράπελο παρασκήνιο βρίσκει πάντα τον τρόπο να έρχεται στο προσκήνιο και να λειτουργεί αποκαλυπτι­κά. Δεν είναι, όμως, ο Πολυχρονόπ­ουλος ο κατεξοχήν εκτεθειμέν­ος στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση· οι πωρωμένοι οπαδοί του είναι· τα θύματα του μεσσιανικο­ύ μάρκετινγκ που μονίμως ψάχνουν κάποιον να τους ξεγελάσει.

 ?? ?? Η ιστορία του άγιου τζογαδόρου δεν είναι μάθημα για τον ίδιο, αλλά για εκείνους που τον πίστεψαν με πάθος.
Η ιστορία του άγιου τζογαδόρου δεν είναι μάθημα για τον ίδιο, αλλά για εκείνους που τον πίστεψαν με πάθος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece