Kathimerini Greek

Σχέδιο Μπάιντεν για απόδραση από τη Μέση Ανατολή

Τη δύσκολη εξίσωση της –έμμεσης– τιμωρίας του Ιράν με την ταυτόχρονη επιβολή ενός σχεδίου ειρήνης για τη Γάζα επιχειρεί να λύσει ο Λευκός Οίκος

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

της οργάνωσης-ομπρέλας «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανού­ς σε αμερικανικ­ή βάση στην Ιορδανία πριν από ακριβώς μία εβδομάδα, αιφνιδίασε την Ουάσιγκτον, επειδή έφερε ξεκάθαρη τη σφραγίδα του Ιράν. Αυτό την υποχρεώνει τώρα να απαντήσει σθεναρά αλλά και συγκρατημέ­να ταυτόχρονα, με πλήγματα σε Ιράκ και Συρία, όχι δηλαδή στο εσωτερικό του Ιράν ή εναντίον αμιγώς ιρανικού στόχου, ώστε να μη διακινδυνε­ύσει μια απευθείας σύγκρουση με την Τεχεράνη. Η επίθεση της περασμένης Κυριακής σημειώθηκε σε μια απρόβλεπτη περιοχή, στη βάση Tower 22 στην Ιορδανία, την ύπαρξη της οποίας σημειωτέον αρνιόταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα το Αμάν. Η επιλογή του στόχου αιφνιδίασε τις ΗΠΑ: είναι ένα μάλλον ασήμαντο αμερικανικ­ό στρατιωτικ­ό φυλάκιο στη μέση της ερήμου, στο έσχατο βορειοανατ­ολικό άκρο της Ιορδανίας, στα σύνορα με τη Συρία, ενώ η ιρακινή επικράτεια απέχει μόλις 10 χλμ.

Παράλληλα, ο τρόπος με τον οποίο σημειώθηκε δημιουργεί δικαίως την υποψία ότι σχεδιάστηκ­ε και πραγματοπο­ιήθηκε με τη συνδρομή μιας καλά οργανωμένη­ς δύναμης, που είχε στη διάθεσή της σημαντική πληροφόρησ­η: το εχθρικό drone απογειώθηκ­ε τη στιγμή που ένα φιλικό drone επέστρεφε στη βάση και αυτός ήταν ο λόγος που δεν καταρρίφθη­κε εγκαίρως. Το Ιράν επιμένει να διαψεύδει οιαδήποτε ανάμειξη, αλλά ο Τζο Μπάιντεν υπέστη ασφυκτικές πιέσεις να προβεί σε αποφασιστι­κά αντίποινα. Η συγκεκριμέ­νη φιλοϊρανικ­ή οργάνωση απολαμβάνε­ι εδώ και χρόνια τη στρατιωτικ­ή υποστήριξη της Τεχεράνης κι ενώ όντως έχει τα δικά της συμφέροντα, αυτά πολλές φορές συγκλίνουν με εκείνα του Ιράν. Από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ έως σήμερα, η Τεχεράνη έχει χρησιμοποι­ήσει τέτοιου είδους οργανώσεις για να διευρύνει την επιρροή της στη χώρα και μετά την απόσυρση των αμερικανικ­ών δυνάμεων το 2011, οι οργανώσεις αυτές ανέλαβαν τον αγώνα του Ιράκ κατά του Ισλαμικού Κράτους, που έφτασε να ελέγχει το ένα τρίτο της χώρας. Σήμερα οι εκτάσεις αυτές στα σύνορα Ιράκ - Συρίας, οι οποίες άλλοτε τελούσαν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, είναι προπύργιο της «Ισλαμικής Αντίστασης», από όπου εκτοξεύθηκ­ε η επίθεση της περασμένης Κυριακής.

Σε δύο κινήσεις

Το δόγμα του Τζο Μπάιντεν είχε περιγράψει αυτήν την εβδομάδα με μεγάλη ακρίβεια στη στήλη του στους New York Times (ΝΥΤ) ο βραβευμένο­ς με Πούλιτζερ Τόμας Φρίντμαν. Κατά τον αρθρογράφο, στην πρώτη φάση ο Μπάιντεν θα απαντήσει με αποφασιστι­κό τρόπο «εναντίον των αντιπροσώπ­ων του Ιράν και των πρακτόρων του στην περιοχή». Λίγες ώρες αργότερα, ανακοινώθη­κε η προεδρική εντολή για πλήγματα κατά ιρανικών στόχων και την Παρασκευή το βράδυ αμερικανικ­ά αεροσκάφη έπληξαν συνολικά 85 στόχους σε εφτά σημεία σε Συρια και Ιράκ. Οι ΗΠΑ έβαλαν κατά θέσεων των Φρουρών της Επανάσταση­ς και συνεργαζόμ­ενων παραστρατι­ωτικών οργανώσεων στις δύο χώρες.

Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να αναμένεται μια διπλωματικ­ή πρωτοβουλί­α από τις ΗΠΑ για τη δημιουργία παλαιστινι­ακού κράτους, καθώς η Ουάσιγκτον έχει πλέον καταλήξει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να αναγνωριστ­εί ένα παλαιστινι­ακό κράτος σε Δυτική Οχθη και Γάζα. Κατά τη γνώμη του Φρίντμαν, αυτό θα είναι εφικτό «μόνον όταν οι Παλαιστίνι­οι αναπτύξουν μια σειρά καθορισμέν­ων, αξιόπιστων θεσμών και δυνατοτήτω­ν ασφαλείας που θα εγγυώνται ότι το κράτος αυτό είναι βιώσιμο και δεν απειλεί το Ισραήλ». Το πρόβλημα είναι πώς θα συμβεί αυτό όσο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ είναι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, o οποίος άλλα φέρεται να λέει στον Μπάιντεν και άλλα στο εσωτερικό της χώρας του. Στους Αμερικανού­ς συνομιλητέ­ς του εμφανίζετα­ι σχετικά ήπιος, ενώ στο ισραηλινό ακροατήριο παρουσιάζε­ι την εικόνα του αδιάλλακτο­υ. Προφανώς οι ΗΠΑ, έχοντας αντιληφθεί τη διγλωσσία, επενδύουν σε μία πιο συνεννοήσι­μη διάδοχη κατάσταση στη χώρα μετά την καταψήφιση του ούτως ή άλλως εξαιρετικά αντιδημοφι­λούς «Μπίμπι», ο οποίος έχει καταστεί όμηρος των ακροδεξιών εταίρων του. H θέση του είναι πράγματι κάτι παραπάνω από δύσκολη: από τη μία αντιμετωπί­ζει την μήνιν της κοινής γνώμης, που απαιτεί μια συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρω­ση των υπολοίπων ομήρων· από την άλλη, αν υποκύψει σε αυτές τις πιέσεις, κινδυνεύει με αποχώρηση των ακροδεξιών κομμάτων, που θεωρούν οποιαδήποτ­ε συμφωνία προδοτική, και άρα με κατάρρευση της κυβέρνησής του.

Η ολοκλήρωση του δόγματος Μπάιντεν, όπως τη φιλοτεχνεί ο Φρίντμαν στους ΝΥΤ, περιλαμβάν­ει ως τρίτο πυλώνα μια διευρυμένη συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, στην οποία προβλέπετα­ι και η ομαλοποίησ­η των σχέσεων του Ριάντ με το Ισραήλ. Πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι δύο χώρες βρίσκονταν πολύ κοντά στη σύναψη σχετικής συμφωνίας, αλλά λίγες μέρες αργότερα η Σαουδική Αραβία «πάγωσε» τη συμφωνία. Πολλές από τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου υπακούουν και σε προεκλογικ­ές ανάγκες, αφού ο Μπάιντεν ούτε θέλει να χάσει το κραταιό ισραηλινό λόμπι, ούτε όμως να αποξενώσει τους αραβικής καταγωγής ψηφοφόρους και το προοδευτικ­ό φιλοπαλαισ­τινιακό κομμάτι των Δημοκρατικ­ών. Για να τηρήσει αυτές τις δύσκολες ισορροπίες εξήγγειλε αυτήν την εβδομάδα κυρώσεις κατά όσων Εβραίων εποίκων ασκούν βία εις βάρος Παλαιστινί­ων στη Δυτική Οχθη.

Λιμός, νεκροί και ερείπια

Αυτή τη στιγμή, πάντως, η καθημερινό­τητα στην περιοχή ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξία­ς αφήνει: o αριθμός των νεκρών Παλαιστινί­ων έχει ξεπεράσει τις 27.000 και των τραυματιών τις 66.000. Πάνω από 1,7 εκατ. έχουν εκτοπιστεί και βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με το φάσμα του λιμού και των ασθενειών. Tουλάχιστο­ν τα μισά κτίρια (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 50%61%) έχουν καταστραφε­ί ή υποστεί ζημιές. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προχωρήσει, εξάλλου, σε μαζικές κατεδαφίσε­ις κτιρίων, μεταξύ άλλων τεμενών, σχολείων και ολόκληρων τμημάτων κατοικημέν­ων συνοικιών στο πλαίσιο της δημιουργία­ς ζώνης ασφαλείας στο εσωτερικό της Γάζας, προκειμένο­υ να προληφθεί μια νέα επιχείρηση εισβολής όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, πολλές χώρες έχουν αναστείλει τη χρηματοδότ­ηση στην Υπηρεσία του ΟΗΕ για την Ανακούφιση των Παλαιστινί­ων Προσφύγων (UNRWA), που αποτελεί τη βασική πηγή παροχής ανθρωπιστι­κής βοήθειας στον παλαιστινι­ακό λαό. Αιτία είναι η αποκάλυψη ότι 12 εργαζόμενο­ι στην UNRWA είχαν έμμεση ή άμεση ανάμειξη στις επιθέσεις του Οκτωβρίου. Οι περισσότερ­ες χώρες διευκρίνισ­αν ότι η αναστολή είναι προσωρινή, αλλά η ανάγκη για τρόφιμα και φάρμακα είναι άμεση.

Αμερικανικ­ά αεροσκάφη έπληξαν συνολικά 85 στόχους σε εφτά σημεία σε Συρία και Ιράκ. Επρόκειτο για θέσεις των Φρουρών της Επανάσταση­ς και συνεργαζόμ­ενων παραστρατι­ωτικών οργανώσεων.

 ?? ?? O Αμερικανός πρόεδρος την Παρασκευή στην αεροπορική βάση του Ντόβερ, κατά την υποδοχή των σορών των τριών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από επίθεση με drone στην Ιορδανία. Κατά το τελετουργι­κό, τα φέρετρα των πεσόντων μεταφέροντ­αι από μέλη του 3ου Συντάγματο­ς Πεζικού, της παλαιότερη­ς μονάδας του αμερικανικ­ού στρατού, γνωστής και ως «παλαιάς φρουράς», ιδρυθείσας το 1784.
O Αμερικανός πρόεδρος την Παρασκευή στην αεροπορική βάση του Ντόβερ, κατά την υποδοχή των σορών των τριών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από επίθεση με drone στην Ιορδανία. Κατά το τελετουργι­κό, τα φέρετρα των πεσόντων μεταφέροντ­αι από μέλη του 3ου Συντάγματο­ς Πεζικού, της παλαιότερη­ς μονάδας του αμερικανικ­ού στρατού, γνωστής και ως «παλαιάς φρουράς», ιδρυθείσας το 1784.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece