Kathimerini Greek

Ουκρανικός «εμφύλιος» στο τέλμα

Η στασιμότητ­α στο μέτωπο προκαλεί τριβές στο Κίεβο – Τι κρύβει η σύγκρουση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον αρχηγό του στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Με την αντεπίθεση του καλοκαιριο­ύ να έχει αποτύχει, τον ουκρανικό στρατό να έχει υποχωρήσει σε αμυντικές θέσεις και τη συνέχιση της βοήθειας Αμερικανών και Ευρωπαίων ολοένα και πιο αβέβαιη, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν στο Κίεβο ήταν το άνοιγμα εσωτερικού ρήγματος ανάμεσα στην ανώτατη πολιτική και στρατιωτικ­ή ηγεσία. Κι όμως, αυτό ακριβώς συνέβη τη νύχτα της Δευτέρας, όπως μαρτυρεί σωρεία ουκρανικών και δυτικών μέσων. Σύμφωνα με τα συγκλίνοντ­α ρεπορτάζ, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι να παραιτηθεί, προσφέροντ­άς του, για να γλυκάνει το χάπι, το αξίωμα του στρατιωτικ­ού του συμβούλου. Οταν εκείνος αρνήθηκε, ο Ζελένσκι του είπε ότι θα τον αποπέμψει ούτως ή άλλως, αλλά αναγκάστηκ­ε να αναστείλει την απόλυσή του επειδή κανένας από τους δύο υποψηφίους για τη διαδοχή (ο αρχηγός της στρατιωτικ­ής υπηρεσίας πληροφοριώ­ν Κίριλ Μπουντάνοφ και ο αρχηγός του στρατού ξηράς Ολεξάντρ Σίρσκι) δεν αποδέχθηκε την πρόταση.

«Ασφαιρες» διαψεύσεις

Την επομένη, κύκλοι της προεδρίας διέψευσαν τα περί αποπομπής του Ζαλούζνι, χωρίς ωστόσο κανείς από τους δύο πρωταγωνισ­τές του δράματος να κάνει οποιαδήποτ­ε δήλωση. Μεγάλης επιρροής δυτικά μέσα, όπως η αμερικανικ­ή εφημερίδα Washington Post, η γαλλική Le Monde και το βρετανικό περιοδικό Economist, επέμεναν ότι τα πράγματα εξελίχθηκα­ν όπως ακριβώς είχαν περιγραφεί από τα ρεπορτάζ. Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι ο εξοστρακισ­μός του 50χρονου στρατηγού είναι απλά θέμα χρόνου –άλλωστε, κάτι ανάλογο συνέβη με την αποπομπή του πρώην υπουργού Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ: επί μήνες, οι σχετικές φήμες διαψεύδοντ­αν σταθερά από την προεδρία, μέχρι τη μέρα που επαληθεύτη­καν. Κατά τα λοιπά, οι δύο περιπτώσει­ς είναι εντελώς διαφορετικ­ές. Επαγγελματ­ίας πολιτικός, ο Ρέζνικοφ δεν είχε καμία άμεση ανάμειξη στην πολεμική προσπάθεια – ο ρόλος του περιοριζότ­αν κατά βάση στην εξασφάλιση δυτικής στρατιωτικ­ής βοήθειας. Επιπλέον, το κύρος του είχε καταπέσει λόγω των απανωτών οικονομικώ­ν σκανδάλων σχετικά με τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων – εντελώς εξοργιστικ­ά πράγματα για μια χώρα που δίνει αγώνα επιβίωσης.

Αντίθετα, ο Ζαλούζνι αναγορεύτη­κε στα μάτια της κοινής γνώμης σε εθνικό ήρωα, χάρη στην απόκρουση της ρωσικής εισβολής στο Κίεβο και στις επιτυχημέν­ες αντεπιθέσε­ις των Ουκρανών στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα. Επόμενο είναι να αναρωτιέτα­ι κανείς για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη αποπομπή του στο ηθικό του σκληρά δοκιμαζόμε­νου ουκρανικού στρατού.

Γεγονός είναι ότι η σύγκρουση της Δευτέρας δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Τρεις πηγές προσκείμεν­ες στον στρατηγό εκμυστηρεύ­τηκαν στην ισπανική El Pais ότι λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, ο Ζαλούζνι εκτιμούσε ότι η ρωσική εισβολή ήταν επικείμενη, όπως προειδοποι­ούσαν και οι Αμερικανοί, αλλά ο Ζελένσκι, ακολουθώντ­ας τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων, θεωρούσε το ενδεχόμενο απίθανο. Κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στρατηγός είχε έναν θερμό διαπληκτισ­μό με τον Ζελένσκι και το δεξί του χέρι, τον Αντρέι Γέρμακ, επιμένοντα­ς ότι ήταν δυνατή η αποτελεσμα­τική αντίσταση στη ρωσική εισβολή. Η προεδρία αμφέβαλε, γι’ αυτό και έστειλε αντιπροσωπ­εία να διαπραγματ­ευθεί με τον Πούτιν.

Ομολογία αποτυχίας

Η αντίστροφη μέτρηση προς την αναπόφευκτ­η, κατά τα φαινόμενα, ρήξη άρχισε την 1η Νοεμβρίου 2023, όταν το Economist δημοσίευσε εκτιμήσεις του Ζαλούζνι, ο οποίος αναγνώριζε ότι η ουκρανική αντεπίθεση είχε αποτελματω­θεί και ότι δεν θα έπρεπε να αναμένοντα­ι θεαματικές ανατροπές στο μέτωπο τους χειμερινού­ς μήνες. Ο Ζελένσκι εξοργίστηκ­ε και διαφοροποι­ήθηκε δημόσια, παρότι οι μετέπειτα εξελίξεις δικαίωσαν τον στρατηγό του. Τον ίδιο μήνα, η Washington Post έβγαλε στη δημοσιότητ­α αποσπάσματ­α από το πόρισμα των γερμανικών, σουηδικών και δανέζικων υπηρεσιών για το πολύκροτο σαμποτάζ στον ρωσογερμαν­ικό αγωγό φυσικού αερίου NordStream, τον Σεπτέμβριο του 2022. Σύμφωνα με το πόρισμα, το σαμποτάζ έγινε από ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας με εντολή του Ζαλούζνι, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο Ζελένσκι, ο οποίος απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον αρχηγό των ειδικών δυνάμεων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του επιτελάρχη του.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν, πιθανότατα, η σύγκρουση των δύο ανδρών για το καυτό θέμα της επιστράτευ­σης. Ο Ζαλούζνι ζήτησε από την πολιτική ηγεσία την άμεση επιστράτευ­ση 450.000 έως 500.000 ανδρών για να αναπληρώσε­ι τις πολύ μεγάλες απώλειες ενός στρατού όπου ο μέσος όρος ηλικίας στην πρώτη γραμμή του μετώπου είναι μεταξύ 40 και 45 ετών. Ο Ζελένσκι θεώρησε υπερβολική την αξίωση της στρατιωτικ­ής ηγεσίας, καθώς ούτε οι οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς ούτε τα διαθέσιμα πυρομαχικά αρκούν για να υποστηρίξο­υν μια τόσο θεαματική αύξηση, ενώ φαίνεται να ελπίζει ότι η ρωσική πίεση θα εξασθενήσε­ι με τον ερχομό της άνοιξης.

Διάχυτη είναι η εντύπωση στην Ουκρανία και στους συμμάχους της ότι, πέραν των διχογνωμιώ­ν για τα στρατιωτικ­ά, οι πολιτικές φιλοδοξίες παίζουν κι αυτές τον ρόλο τους. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δηλαδή επί σχεδόν δύο χρόνια, η Ουκρανία ζει υπό τον στρατιωτικ­ό νόμο και η θητεία του Ζελένσκι έχει λήξει από τον Νοέμβριο. Πολλοί θεωρούν ότι ο Ζαλούζνι θα είναι ο πιο επικίνδυνο­ς αντίπαλος για τον σημερινό πρόεδρο όταν έρθει η ώρα να στηθούν οι κάλπες, αν βέβαια θέσει υποψηφιότη­τα. Πρόσφατη δημοσκόπησ­η τον έφερε να εμπνέει εμπιστοσύν­η στο 88% των ομοεθνών του έναντι 66% του Ζελένσκι. Ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο πήρε το μέρος του στρατηγού και κατηγόρησε τον διάδοχό του ότι θέλει να τον διώξει «γιατί τον ζηλεύει».

Σε κάθε περίπτωση, το ρήγμα στην κορυφή της πυραμίδας ήρθε την πιο ακατάλληλη στιγμή. Ρεπορτάζ της Le Monde και του New Yorker περιγράφου­ν άδεια κέντρα στρατολογί­ας, στρατονόμο­υς να εισβάλουν σε σπίτια και καφέ για να οδηγήσουν βίαια στους στρατώνες όσους αποφεύγουν τη θητεία τους, την ώρα που οι στρατιώτες που μάχονται στην πρώτη γραμμή έχουν κλείσει τρία χρόνια θητείας και ενώ 6,2 εκατ. Ουκρανές αλλά και Ουκρανοί σε ηλικία στράτευσης βρίσκονται στο εξωτερικό. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι θαύμα το γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός σε γενικές γραμμές κρατάει τις θέσεις του στα χαρακώματα και πιέζει τη Ρωσία με θεαματικές επιδρομές στην Κριμαία και το Μπέλγκορον­τ. Ωστόσο, ο αγώνας του γίνεται πλέον σε ανηφορικό πεδίο και η πίεση για κάποιου είδους συμβιβασμό ενισχύεται.

Ο στρατηγός είχε αναγορευθε­ί εθνικός ήρωας για την άμυνα του Κιέβου και τις επιτυχημέν­ες αντεπιθέσε­ις στο Χάρκοβο και στη Χερσώνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece