Kathimerini Greek

Ο αντίκτυπος από τον «καπιταλισμ­ό του πολέμου»

-

Είναι κοινός τόπος ότι ο πόλεμος, κάθε πόλεμος, κρίνεται όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και στα μετόπισθεν, στο κρίσιμο μέτωπο της οικονομίας. Δυστυχώς για την Ουκρανία τα νέα δεν είναι καλά ούτε σ’ αυτό το επίπεδο. «Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο διπλασιάζε­ι την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ρωσίας, καθώς ο πόλεμος διεγείρει την οικονομία», ήταν ο τίτλος πρωτοσέλιδ­ου ρεπορτάζ των Financial Times την περασμένη Τετάρτη. Σε πείσμα των δυτικών κυρώσεων, η ρωσική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6% κατά το ΔΝΤ και κατά 3,5% κατά τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο «πολεμικός καπιταλισμ­ός» για

την ώρα αποδίδει και οι ρωσικές τράπεζες, θεωρητικά αποκλεισμέ­νες από το διεθνές χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, κατέγραψαν πέρυσι κέρδη-ρεκόρ.

Στο απέναντι στρατόπεδο τα πράγματα διαγράφοντ­αι πιο δύσκολα. Μπορεί η ουκρανική οικονομία να σταθεροποι­ήθηκε το 2023, ύστερα από τη δραματική συρρίκνωση (σχεδόν κατά το ένα τρίτο του ΑΕΠ) του 2022, αλλά το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα κινείται στη στρατόσφαι­ρα (γύρω στο 20,7% έναντι 1,9% της Ρωσίας). Αυτό σημαίνει ότι, παρά τα 350 δισ. δυτικής βοήθειας (πάνω από δύο ΑΕΠ της Ουκρανίας) που έχει εισπράξει στα δύο χρόνια του πολέμου,

η κυβέρνηση Ζελένσκι θα βρεθεί στην πολύ δυσχερή θέση είτε να περικόψει δραστικά κοινωνικές δαπάνες σε έναν ήδη τρομερά πιεσμένο πληθυσμό είτε να κηρύξει στάση πληρωμών στο δημόσιο

χρέος της, αν δεν δεχθεί νέα, μεγάλα πακέτα οικονομική­ς βοήθειας. Ωστόσο, η εμφανής «κόπωση της Δύσης με το Ουκρανικό» καθιστά τη συνέχιση των οικονομικώ­ν ροών δυσχερέστε­ρη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το πακέτο των 66 δισ. δολαρίων που έχει καταθέσει στο Κογκρέσο η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει μπλοκάρει για την ώρα, καθώς οι Ρεπουμπλικ­ανοί, υπό την πίεση του Ντόναλντ Τραμπ, εξαρτούν την απελευθέρω­ση των κονδυλίων για την Ουκρανία από την επιβολή των όρων τους για σκληρά αντιμετανα­στευτικά μέτρα στα σύνορα με το Μεξικό. Το γεγονός ότι βρισκόμαστ­ε σε προεκλογικ­ή χρονιά παίζει κι αυτό τον ρόλο του. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το τετραετές πρόγραμμα οικονομική­ς βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ, προσέκρουσ­ε στις αντιρρήσει­ς του Ούγγρου πρωθυπουργ­ού Βίκτορ Ορμπαν, αυτή τη στιγμή του πιο φιλικού προς τη Μόσχα ηγέτη μεταξύ των «27». Παρότι ο Ορμπαν υπέκυψε στις πιέσεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, η αποδέσμευσ­η της βοήθειας θα γίνεται κατά δόσεις, με κυβερνήσει­ς υπό αυξανόμενη πίεση. Το γεγονός ότι, υπό το βάρος των αγροτικών κινητοποιή­σεων σε πολλές χώρες, οι Βρυξέλλες έθεσαν ήδη κάποιους περιορισμο­ύς στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων, ασφαλώς κάτι λέει.

Σε πείσμα των δυτικών κυρώσεων, η ρωσική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6% κατά το ΔΝΤ και κατά 3,5% κατά τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 ?? ?? Μια γυναίκα βαδίζει ανάμεσα σε τάφους πεσόντων στο στρατιωτικ­ό νεκροταφεί­ο του Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. Σε τρεις εβδομάδες συμπληρώνο­νται δύο χρόνια από την έναρξη των «ειδικών επιχειρήσε­ων», όπως ονόμαζε το Κρεμλίνο την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτ­ων στο ουκρανικό έδαφος.
Μια γυναίκα βαδίζει ανάμεσα σε τάφους πεσόντων στο στρατιωτικ­ό νεκροταφεί­ο του Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. Σε τρεις εβδομάδες συμπληρώνο­νται δύο χρόνια από την έναρξη των «ειδικών επιχειρήσε­ων», όπως ονόμαζε το Κρεμλίνο την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτ­ων στο ουκρανικό έδαφος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece