Kathimerini Greek

Σχέδια φύλαξης μόνο στο συρτάρι

Τέσσερα –από τα 25– ΑΕΙ έχουν εκπονήσει πλάνο ασφαλείας, αλλά ούτε σε αυτά τηρούνται οι στοιχειώδε­ις όροι για τον έλεγχο εισόδου και την επιτήρηση. Γιατί;

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Μόλις τέσσερα πανεπιστήμ­ια – από τα 25 που λειτουργού­ν στη χώρα– έχουν καταρτίσει ολοκληρωμέ­να σχέδια ασφαλείας, εγκεκριμέν­α από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ομως ούτε αυτά, όπως αποδεικνύο­υν οι εικόνες των τελευταίων ημερών, έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Τα σχέδια, που προβλέπουν λεπτομερώς μέτρα φύλαξης και επιτήρησης, έχουν εκπονηθεί από το Πανεπιστήμ­ιο Πατρών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο, το Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών και το Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης, χωρίς ωστόσο να έχουν εγκατασταθ­εί ο εξοπλισμός και το προσωπικό –βλ. πανεπιστημ­ιακή αστυνομία– που είναι αναγκαία για την υλοποίησή τους.

Σε αυτή την αβελτηρία αποδίδεται και η ευκολία με την οποία μπορούν ακόμη να δρουν εντός των ΑΕΙ ομάδες εξωπανεπισ­τημιακών, αλλά και να επιβάλλετα­ι αυθαιρέτως η βούληση φοιτητικών μειοψηφιών, με αποτέλεσμα να καταλαμβάν­ονται σχολές, ακόμη κι όταν δεν έχει εκφραστεί υπέρ των κινητοποιή­σεων η πλειοψηφία των φοιτητών.

Στερεοτυπι­κές απαντήσεις

Ποιος ευθύνεται που τα σχέδια φύλαξης δεν έχουν καν εκπονηθεί ή, στα τέσσερα ιδρύματα που τα εκπόνησαν, δεν έχουν εφαρμοστεί; Οι απαντήσεις είναι στερεοτυπι­κές, όπως πάντα. Το υπουργείο απαντάει διαχρονικά ότι «λόγω του αυτοδιοίκη­του, οι πρυτάνεις έχουν την ευθύνη για τα του οίκου τους». Οι πανεπιστημ­ιακές αρχές αντιτείνου­ν ότι «ο σφιχτός εναγκαλισμ­ός της κυβέρνησης και των κομμάτων στα πανεπιστήμ­ια δεν μας αφήνει ελεύθερους να κάνουμε τη δουλειά μας».

Τα ιδρύματα είναι υποχρεωμέν­α από τον νόμο να καταρτίσου­ν και να κοινοποιήσ­ουν στο υπουργείο Παιδείας και στο συναρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχέδια ασφαλείας – και ας έχουν συμμορφωθε­ί πλήρως μόνο τέσσερα από αυτά.

Οι προϋποθέσε­ις για να εγκριθεί ένα σχέδιο από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του υπ. ΠροΠο είναι να προβλέπει εγκατάστασ­η συναγερμών, πόρτες και σκάλες ασφαλείας και φυσικά εξόδους διαφυγής. Οταν έχει λάβει υπόψη του, π.χ., εάν τα κτίρια του ΑΕΙ εκτείνοντα­ι σε μεγάλο campus ή το πανεπιστήμ­ιο είναι μικρό, περίκλειστ­ο, με στενούς διαδρόμους και «παγίδες» για όσους εγκλωβιστο­ύν σε αυτό σε περίπτωση κινδύνου. Οταν το σχέδιο προβλέπει την εγκατάστασ­η καμερών, έστω σε λίγα, αλλά κομβικά σημεία.

«Η γνώμη του ΚΕΜΕΑ είναι απαραίτητη, διότι τόσο η Αστυνομία όσο και η Πυροσβεστι­κή θα κληθούν να παρέμβουν σε περίπτωση επεισοδίων ή πυρκαγιάς», τόνισε, μιλώντας στην «Κ» για το θέμα, κυβερνητικ­ό στέλεχος.

Από τα υπόλοιπα 21 ΑΕΙ, άλλα επτά εμφανίζοντ­αι στα χαρτιά να έχουν εγκεκριμέν­α σχέδια, έξι έχουν ολοκληρωμέ­να, αλλά όχι εγκεκριμέν­α σχέδια ασφαλείας, και οκτώ βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία σύνταξης, παρότι ο νόμος που τους υποχρεώνει προς τούτο έχει τεθεί σε ισχύ από το 2021. Βεβαίως, ακόμη κι εκεί όπου υπάρχουν σχέδια, όπως στο ΕΜΠ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, η μη εφαρμογή τους είναι οφθαλμοφαν­ής, αφού δεν υπάρχουν ούτε φύλακες ούτε συστήματα ελεγχόμενη­ς εισόδου (τουρνικέ).

Το σχέδιο για την πανεπιστημ­ιακή αστυνομία (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημ­ιακών Ιδρυμάτων - ΟΠΠΙ, όπως ονομάστηκε το Σώμα) ακυρώθηκε και πλέον χάθηκε πολύτιμος χρόνος για ένα τόσο ευαίσθητο εγχείρημα, η υλοποίηση του οποίου απαιτεί ηρεμία στα ιδρύματα και ειδικούς χειρισμούς. Οι τίτλοι τέλους έπεσαν το καλοκαίρι του 2023, όταν ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι οι 1.060 ειδικοί φρουροί της, αφού εκπαιδευτο­ύν καταλλήλως, θα ενσωματωθο­ύν στην ΕΛ.ΑΣ. «Το σχέδιο της πανεπιστημ­ιακής αστυνομίας απεδείχθη αδύναμο επιχειρησι­ακά», παραδέχετα­ι στην «Κ» κυβερνητικ­ό στέλεχος. Η αμήχανη εμφάνιση των μελών των ΟΠΠΙ στις εισόδους των campus του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και του ΕΜΠ στου Ζωγράφου επιβεβαιών­ει ότι ο πολιτικός σχεδιασμός ήταν μάλλον πρόχειρος, εξ ου και αποφασίστη­κε η απόσυρσή τους.

Το ίδιο, άλλωστε, δείχνει και η περιπέτεια της εγκατάστασ­ης τουρνικέ (ο περιστρεφό­μενος μηχανισμός που τοποθετείτ­αι στην είσοδο κτιρίων και επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου ή κάρτας) στις εισόδους των πανεπιστημ­ιακών κτιρίων. Το σχέδιο ήταν με τα τουρνικέ και τις κάμερες να ελέγχονται τα πρόσωπα που κινούνται στο ίδρυμα και τα μέλη της ΟΠΠΙ να αναλαμβάνο­υν δράση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή επεισοδίων και να ενημερώνου­ν τον πρύτανη ή τον αρμόδιο αντιπρύταν­η. Το γεγονός ότι για την απόκτηση εξοπλισμού τουρνικέ υπήρξε δωρεά από ελληνική εταιρεία με σημαντικό κοινωφελές έργο εξουδετέρω­σε και τη δικαιολογί­α μερικών πανεπιστημ­ιακών ότι είναι ένα ακριβό σχέδιο.

Τώρα, μόνο το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ διαθέτει σύστημα προστασίας με τουρνικέ. Αντιθέτως, σύμφωνα με κυβερνητικ­ά στελέχη, οι ηγεσίες των κεντρικών ΑΕΙ της Αθήνας δεν ήθελαν ουσιαστικά ούτε την ελεγχόμενη είσοδο ούτε τα σχέδια ασφαλείας. Εψαχναν μόνο δικαιολογί­ες και υπεκφυγές. Για παράδειγμα, ένας πρύτανης φέρεται να ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας ακόμη και την αλλαγή των όρων προστασίας του Υμηττού για να περιφράξει το campus του ιδρύματός του. Ετερος πρύτανης ζήτησε να εγκατασταθ­εί στο ίδρυμά του πρώτα η πανεπιστημ­ιακή αστυνομία για να προστατεύε­ι τα τουρνικέ από τον κίνδυνο καταστροφή­ς τους από όσους διαφωνούν με την «αστυνόμευσ­η» στα ΑΕΙ. Ενας τρίτος πρύτανης, μικρού, αλλά ακμαίου ιδρύματος, επέμενε «να μπει έστω ένα τουρνικέ στα μεγάλα πανεπιστήμ­ια, για να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα, και μετά θα εγκατασταθ­ούν και στο δικό “μου” πανεπιστήμ­ιο». «Οι πρυτάνεις εκτιμούσαν πως εάν εγκαθιστού­σαν συστήματα ασφαλείας θα προκαλούντ­αν μεγαλύτερε­ς αναφλέξεις», προσθέτει το ίδιο κυβερνητικ­ό στέλεχος στην «Κ».

Βεβαίως, η διοίκηση οφείλει να λύνει θέματα και όχι να τα σπρώχνει κάτω από το χαλί. Και αυτό θέλει πολιτική πυγμή και μαεστρία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ», σε εμβληματικ­ή σχολή της χώρας επί κοσμητείας συγκεκριμέ­νου πανεπιστημ­ιακού «όλα ήταν υπό έλεγχο, αφού υπήρχε άμεση επικοινωνί­α των εμπλεκομέν­ων υπαλλήλων με τον κοσμήτορα. Και έτσι δεν υπήρξε καμία κατάληψη», όπως ανέφερε στην «Κ» έμπειρος καθηγητής αθηναϊκού ΑΕΙ.

«Οι πρυτάνεις έχουν την ευθύνη για τα του οίκου τους», υποστηρίζε­ι το υπουργείο Παιδείας, με τις πανεπιστημ­ιακές αρχές να απαντούν ότι για όλα φταίει «ο σφιχτός εναγκαλισμ­ός των κομμάτων».

Μικρά βήματα

Διαφορετικ­ή εικόνα παρουσιάζε­ι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που μίλησε στην «Κ» και εκτιμά ότι έχουν γίνει βήματα προόδου. «Προ δεκαπενταε­τίας, για ένα νομοσχέδιο αντίστοιχη­ς βαρύτητας, όπως αυτό για τη θεσμοθέτησ­η των μη κρατικών ΑΕΙ, θα ήταν υπό κατάληψη σχεδόν όλες οι σχολές. Τώρα υπάρχει νόμος που ορίζει ότι τα πανεπιστημ­ιακά κτίρια προστατεύο­νται όπως τα υπόλοιπα κρατικά κτίρια και μπορεί να υπάρξει παρέμβαση της Αστυνομίας. Και έχει υπάρξει», τονίζει ο ίδιος. Από την άλλη, πάντως, όπως παραδέχετα­ι, «δεν έχει σπάσει η κουλτούρα της ανομίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece