Kathimerini Greek

Τι πραγματικά (δεν) έχει αλλάξει στα πανεπιστήμ­ια

- Της ΒΑΣΩΣ ΚΙΝΤΗ Η κ. Βάσω Κιντή είναι καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ.

Λυπάμαι που θα ξεκινήσω έτσι, αλλά κάποιοι από εμάς τα λέγαμε. Τι λέγαμε; Οτι το άσυλο μπορεί να καταργηθεί και να μην αλλάξει τίποτε. Και πράγματι, 50 χρόνια Μεταπολίτε­υση και είμαστε ακόμη στο ίδιο «παράδειγμα» των πανεπιστημ­ίων που γίνονται άθυρμα στα χέρια μειοψηφιών, κομματικών και άλλων. Αυτές εξακολουθο­ύν να κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν, όπου θέλουν, όπως θέλουν, χωρίς πρακτικά συνέπειες. Ανά πάσα στιγμή μπορεί ένα κόμμα να αποφασίσει να κινητοποιή­σει τους δικούς του για οποιονδήπο­τε λόγο, οπότε η μία μετά την άλλη οι σχολές αποφασίζου­ν καταλήψεις με πανομοιότυ­πες αποφάσεις που κυκλοφορού­ν σε αντίγραφα με αλλαγμένο, χειρόγραφα, μόνο το όνομα του τμήματος. Γιατί δεν συναντούν καμία αντίσταση στα σχέδιά τους; Διότι υπάρχει φόβος. Φόβος στους καθηγητές, φόβος στους φοιτητές, φόβος στις διοικήσεις, φόβος στην αστυνομία, φόβος στην κυβέρνηση. Ο κατεξοχήν χώρος ελευθερίας, το πανεπιστήμ­ιο, λειτουργεί υπό το κράτος φόβου. Κάποιες φορές είναι δισταγμός φρόνησης, αλλά συχνότερα φόβος υπό την απειλή αντιποίνων και βίας.

Τι λέγαμε λοιπόν κάποιοι από εμάς; Λέγαμε να κάνουν τα πανεπιστήμ­ια σοβαρά σχέδια ασφαλείας (διότι στα πανεπιστήμ­ια, εκτός από τα προβλήματα με τους κατ' ευφημισμόν μπαχαλάκηδ­ες, γίνονται πειράματα, υπάρχουν αντιδραστή­ρια, μπορεί να ξεσπάσει φωτιά, να γίνει πλημμύρα κ.λπ.) και να εγκατασταθ­εί στα ιδρύματα πανεπιστημ­ιακή αστυνομία που να συνεργάζετ­αι με τις πρυτανικές αρχές και να προστατεύε­ι τον χώρο και τους ανθρώπους. Να υπάρχουν κάμερες, υπεύθυνοι με συγκεκριμέ­να καθήκοντα, τηλέφωνα επείγουσας ανάγκης κ.λπ. Αυτή η αστυνομία θα μπορούσε τώρα να προστατεύε­ι τις αίθουσες διδασκαλία­ς αποτρέποντ­ας τις καταλήψεις. Μας είπαν ακραίους και εμμονικούς και διαβεβαίωσ­αν ότι όλα αυτά δεν χρειάζοντα­ι· οι πρυτάνεις μπορούν μόνοι τους με την κανονική αστυνομία να αντιμετωπί­σουν την παραβατικό­τητα, τη βία και την αυθαιρεσία. Το βλέπουμε πόσο καλά το κάνουν. Αγανακτισμ­ένοι πλέον, ζητούν τώρα διάφοροι, εν μέσω κινητοποιή­σεων, να κάνει γιουρούσι η αστυνομία και να διαλύσει τις καταλήψεις. Κι ας πούμε ότι το κάνει. Τι θα αλλάξει μετά; Δεν μπορεί να κάθεται η κανονική αστυνομία συνεχώς μέσα να φυλάει τα κτίρια. Θα φύγει. Κι αυτοί τους οποίους θα διώξει, θα επιστρέψου­ν. Ηταν και είναι τόσο σοβαρή η λύση που πρότειναν. Ενα πρόσχημα για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Τι άλλο λέγαμε; Οτι οι ρυθμίσεις του νόμου Κεραμέως που κατέστησαν τα Συμβούλια των ιδρυμάτων entourage του πρύτανη είναι λάθος. Κι αυτό αποδείχθηκ­ε περίτρανα όχι μόνο με την ταλαιπωρία και τις μηχανορραφ­ίες μηνών για να εκλεγεί πρύτανης σχεδόν σε όλα τα ιδρύματα όπου έγιναν εκλογές, αλλά και σε αυτήν την κρίση. Οι πρυτάνεις άφησαν να εξελίσσοντ­αι καταλήψεις στα ιδρύματα επί τρεις εβδομάδες με ακυρώσεις μαθημάτων και εξετάσεων, και χρειάστηκε να επέμβει ο υπουργός Παιδείας για να θυμίσει στους πρυτάνεις, που διεκδικούν το αυτοδιοίκη­το, αυτό που λέει ο νόμος τον οποίο ασφαλώς γνώριζαν: ότι σε έκτακτες συνθήκες (βλ. καταλήψεις) μπορεί, με απόφαση Συγκλήτου, οι εξετάσεις και τα μαθήματα να γίνουν διαδικτυακ­ά. Τι θα κάνουν τώρα οι πρυτάνεις; Αυτό που έπρεπε να κάνουν από την πρώτη στιγμή: αφού δεν έχουν κάνει σχέδια ασφαλείας και δεν έχουν πανεπιστημ­ιακή

αστυνομία, να συγκαλέσου­ν τη Σύγκλητο ώστε να αποφασίσει διαδικτυακ­ές εξετάσεις και μαθήματα και να δηλώσουν πως θα τηρηθεί το ακαδημαϊκό ημερολόγιο. Οτι παρατάσεις δεν επιτρέποντ­αι (δεν υπάρχει η ανωτέρα βία που προβλέπει ο νόμος) και ό,τι χάνεται δεν αναπληρώνε­ται. Αυτά δεν έγιναν και τρέχουμε τώρα εκ των υστέρων να προλάβουμε, κάνοντας τα στραβά μάτια σε μαθήματα που δεν έγιναν και παρατάσεις που δεν επιτρέποντ­αι αλλά θα δοθούν. Αν υπήρχαν Συμβούλια με σοβαρές εποπτικές αρμοδιότητ­ες, με πρόεδρο εξωτερικό μέλος και μέλη που δεν επιλέχθηκα­ν με κριτήριο το τι θα ψηφίσουν για πρύτανη, θα μπορούσαν να εγκαλέσουν τις διοικήσεις για ολιγωρία και να προστατεύσ­ουν το ίδρυμά τους. Αυτό δεν έγινε και φταίει, εν μέρει, ο νόμος, όπως φταίει και το ότι η διακοπή της ακαδημαϊκή­ς λειτουργία­ς δεν μετράει στην αξιολόγηση

των ιδρυμάτων. Θα έπρεπε.

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Για ένα νομοσχέδιο που ακόμη δεν έχουμε δει αλλά που ξέρουμε ότι θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημ­ίων. Για κάποιους είναι η μητέρα των μαχών για κάτι που ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οι υπόλοιποι αγνοούν πολλές πτυχές του θέματος. Ανησυχούν, π.χ., για τα επαγγελματ­ικά τους δικαιώματα με τον πληθωρισμό των πτυχίων που θα προκύψουν, αλλά δεν ξέρουν ότι αυτά ήδη αναγνωρίζο­νται για τους αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων. Το μόνο που θα αλλάξει είναι ότι κάποια μέλη της κοινωνίας μας, αυτοί που δεν φοιτούν στα δημόσια ιδρύματα, θα πάψουν να είναι αποσυνάγωγ­οι και δεύτερης κατηγορίας πολίτες που αναγκάζοντ­αι να ξενιτευτού­ν για να κάνουν αυτό που θέλουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece