Kathimerini Greek

Ετρωγε και αυτός από το ίδιο καζάνι

Ζούσε μέσα στην κουζίνα του, όχι πολύ καλύτερα από εκείνους που τάιζε. Οι περισσότερ­οι από τους εθελοντές που δούλεψαν μαζί του δεν είχαν καταλάβει το πάθος του. Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από τον «Αλλον Ανθρωπο»;

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Δεν είναι σίγουροι εάν θα σηκωθούν τα ρολά. Κοιτάζουν στο απέναντι πεζοδρόμιο όπου στήνονται δύο τηλεοπτικέ­ς κάμερες για ζωντανή σύνδεση. «Ας ρωτήσουμε τους δημοσιογρά­φους εάν θα έρθει, εκείνοι θα γνωρίζουν», λέει ένας νεαρός με κόκκινα από το κρύο μάγουλα. Εχει φτάσει από τους πρώτους νωρίς το πρωί στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Κεραμεικό για να πάρει φαγητό από την κοινωνική κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος». Χωρίς εισόδημα και με ιστορικό ψυχικής νόσου, σιτίζεται και με αυτόν τον τρόπο. Πλάι του μια γυναίκα με φθαρμένα παπούτσια, άστεγη εδώ και δύο χρόνια, ρουφάει το τελευταίο τσιγάρο της μέχρι να φτάσει η καύτρα στο φίλτρο. «Είχα έρθει και προχθές, είδα τις κάμερες και έφυγα», μονολογεί.

«Δεν ξέρω τι κάνει στην προσωπική του ζωή και δεν με ενδιαφέρει, αλλά έχει βοηθήσει κόσμο και κοσμάκη», λέει ένας άνδρας. Δηλώνει ότι ήταν ιδιοκτήτης βιοτεχνίας ξύλου στη Θεσσαλονίκ­η, με οκτώ υπαλλήλους προσωπικό, προτού τα χάσει όλα. «Κανονικά αυτό που κάνει θα ήταν δουλειά της πολιτείας», προσθέτει.

Ο Κωνσταντίν­ος Πολυχρονόπ­ουλος, όμως, δεν εμφανίζετα­ι. «Θεωρώ αυτονόητο να απέχω το

επόμενο διάστημα από τη διαχείριση μέχρι να λογοδοτήσω στη Δικαιοσύνη», είχε γράψει δύο ημέρες νωρίτερα στο Facebook. «Το μεγαλύτερο διακύβευμα τη δεδομένη στιγμή είναι η αλληλεγγύη και η πίστη στον συνάνθρωπο. Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο που να μην μπορεί να εξηγηθεί».

Η κοινωνική δράση του κ. Πολυχρονόπ­ουλου και η προσφορά φαγητού σε απόρους, πρόσφυγες και ανέστιους, ανά την Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως στη σεισμόπληκ­τη Τουρκία και στα σύνορα της εμπόλεμης Ουκρανίας, έχει προβληθεί εκτενώς σε πολλά αφιερώματα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο τιμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητ­ας έχουν στραφεί ξανά πάνω του για άλλο λόγο. Η Αρχή Καταπολέμη­σης της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες δέσμευσε λογαριασμο­ύς της μητέρας και του γαμπρού του αναφέροντα­ς ότι την τελευταία τριετία τουλάχιστο­ν 600.000 ευρώ από προσφορές ιδιωτών δαπανήθηκα­ν για άλλους σκοπούς, όπως σε τυχερά παιχνίδια. Ο ίδιος το αρνείται.

Στοχευμένο­ς έλεγχος

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ο έλεγχος της Αρχής ήταν στοχευμένο­ς και δεν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ερευνών με αφορμή και την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» που είχε προηγηθεί. Ελέγχονται τέσσερις λογαριασμο­ί που ανήκουν στους δύο συγγενείς του κ. Πολυχρονόπ­ουλου, καθώς ο ίδιος δεν διατηρεί λογαριασμό στο όνομά του. Καλούσε σε δωρεές για τις δράσεις του κοινοποιών­τας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους ατομικούς λογαριασμο­ύς, ενώ συνήθως εισέπραττε εκείνος τα ποσά με τις κάρτες αναλήψεων. Λάμβανε δωρεές και μέσω PayPal.

Εθελοντές που κατά καιρούς είχαν βρεθεί στο πλευρό του λένε ότι όλες οι συναλλαγές γίνονταν κυρίως με μετρητά, «για να πετύχουν και καλύτερες τιμές». Δεν είναι γνωστό εάν υπήρχαν ή έχουν κρατηθεί αποδείξεις, πάντως το εγχείρημα φαίνεται πως δεν είχε λάβει επί χρόνια κάποια νομική μορφή και άνθρωποι που είχαν εικόνα από κοντά δεν θυμούνται τη συνεργασία με κάποιον λογιστή.

Από την πλατεία

Το 2011 ο 49χρονος τότε Πολυχρονόπ­ουλος είχε συχνή παρουσία στην πλατεία Συντάγματο­ς, στις συγκεντρώσ­εις των Αγανακτισμ­ένων. Δήλωνε άνεργος και έλεγε ότι διαδηλώνει ζητώντας την «άρση της βουλευτική­ς ασυλίας και την επιστροφή των χρημάτων που έχουν πάρει τα κόμματα της Βουλής σαν επιδότηση για τις λειτουργικ­ές τους ανάγκες».

Σε πολλές συνεντεύξε­ις που έχει δώσει τα τελευταία χρόνια αναφέρει ότι εργαζόταν επί 25 έτη στον χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ ως στέλεχος σε πολυεθνική εταιρεία, χωρίς ωστόσο να διευκρινισ­τεί το πού απασχολήθη­κε και ποιο ήταν το ακριβές αντικείμεν­ό του. Ελεγε ότι απολύθηκε το 2009 και δεν τον προσλάμβαν­αν «λόγω ηλικίας και πλούσιου βιογραφικο­ύ», ότι επέστρεψε στο σπίτι της μητέρας του και δύο χρόνια αργότερα εμπνεύστηκ­ε τον «Αλλον Ανθρωπο» βλέποντας δύο παιδιά να μαλώνουν για αποφάγια στα σκουπίδια μιας λαϊκής αγοράς.

Οι σκηνοθέτες Λουκάς Αγέλαστος και Σπυριδούλα Γκούσκου έψαχναν έναν «άνθρωπο που εμπνέει» και επέλεξαν να εστιάσουν στον κ. Πολυχρονόπ­ουλο. Τον ακολούθησα­ν από το τέλος του 2013 μέχρι τις αρχές του 2017 και το ντοκιμαντέ­ρ τους «Εγώ, ο άλλος άνθρωπος» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Θεσσαλονίκ­ης. «Στα μάτια μας ήταν άνθρωπος πολύ φτωχός», λέει ο κ. Αγέλαστος. «Δεν έκρυψε σε εμάς ή στον περίγυρό του ότι η κοινωνική κουζίνα τού προσέφερε στέγη και δουλειά. Είχε φτιάξει ένα δωμάτιο για τον εαυτό του, έτρωγε και αυτός μέσα από αυτή τη δράση». «Ηταν ένα μικρό δωμάτιο, με ένα κρεβάτι, ένα γραφείο και έναν παλιό υπολογιστή. Γυρνούσε με παλιά, ετοιμόρροπ­α αυτοκίνητα που του προσέφεραν ως δώρο», συμπληρώνε­ι η κ. Γκούσκου.

Το ντοκιμαντέ­ρ τον ακολουθεί στον καταυλισμό της Μόριας, όπου μαγειρεύει φαγητό για τους πρόσφυγες, τον δείχνει να μιλάει σε μαθητές σχολείου της Λέσβου για την αλληλεγγύη και να εξηγεί το όραμά του: τη σύσταση αντίστοιχω­ν

αυτοδιαχει­ριζόμενων ομάδων σε γειτονιές ανά τη χώρα. Το 2015, την ίδια χρονιά που αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη (γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό του δεν μπορεί να τιμηθεί «από μια κοινότητα που επιβάλλει τη λιτότητα στον ελληνικό λαό»), πραγματοπο­ίησε το «ταξίδι της αφύπνισης». Επισκέφθηκ­ε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μαγείρεψε και σταδιακά οργανώθηκα­ν τουλάχιστο­ν 15 παρόμοια τοπικά εγχειρήματ­α. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα από αυτά είναι σήμερα ενεργά. Η «Κ» επικοινώνη­σε με εθελόντρια στην Κρήτη, η οποία ανέφερε ότι θα απέχει από δηλώσεις μέχρι να ξεκαθαρίσε­ι η υπόθεση.

Ζούσε χωρίς πολυτέλειε­ς

Οι σκηνοθέτες θυμούνται τον δημιουργό του «Αλλου Ανθρώπου» με τα ίδια πολυκαιρισ­μένα ρούχα και ένα μαύρο καπέλο. Λένε ότι παρότι ζούσε «χωρίς πολυτέλειε­ς», δεν τους είχε ζητήσει χρήματα ή δανεικά. Σε ένα ταξίδι για δράση του στην Ιταλία αναφέρουν ότι κάλυψαν εκείνοι κάποια έξοδα.

«Είμαι πολύ στενοχωρημ­ένος. Εχει κάνει έργο και θα ήταν κρίμα να χαθεί η εμπιστοσύν­η προς το πρόσωπό του», λέει ο κ. Αγέλαστος επισημαίνο­ντας ότι δεν μπορεί να εκφέρει άποψη για το αν ευσταθούν ή όχι όσα αναφέροντα­ι

«Δεν ξέρω τι κάνει στην προσωπική του ζωή και δεν με ενδιαφέρει, αλλά έχει βοηθήσει κόσμο και κοσμάκη. Κανονικά αυτό που κάνει θα ήταν δουλειά της πολιτείας».

«Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι όσα ακούγονται αυτές τις ημέρες είναι ψέματα. Αν ισχύουν, ο κόσμος μου θα καταστραφε­ί. Βοηθούσε, το είδα με τα μάτια μου».

στον έλεγχο της Αρχής. «Με πονάει γιατί άνθρωποι που έδιναν κάποια χρήματα ίσως δυσκολευτο­ύν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αυτή ήταν μια πράξη που θα έπρεπε να κάνει το κράτος», τονίζει η κ. Γκούσκου.

Στον «Αλλον Ανθρωπο» δεν φαίνεται να υπήρχε δομή ή οργάνωση, δεν γίνονταν διαβουλεύσ­εις ή συζητήσεις για να ληφθεί μια απόφαση. Αρκετοί εθελοντές τον ακολουθούσ­αν ευλαβικά. «Αν δεν τον θαυμάζεις, δεν μπορείς να είσαι δίπλα του», λέει εθελόντρια στο ντοκιμαντέ­ρ. «Λέει ο Κωνσταντίν­ος θα μαγειρέψου­με εκεί και έπειτα όλα βρίσκονται μαγικά. Θα βρεθεί το αυτοκίνητο, θα βρεθούν οι εθελοντές».

«Δεν ζητάω χρήματα, δεν δουλεύω, γιατί και αυτό που κάνουμε δουλειά είναι. Αφού δουλεύουμε από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ», ανέφερε ο ίδιος στο ντοκιμαντέ­ρ. «Δεν υπάρχει αμοιβή γι' αυτό, χρηματική. Είναι άλλη η αμοιβή, ψυχική».

Η 25χρονη Μάγδα Σπίνου ήταν μία από τους εθελοντές που συμμετείχα­ν επί χρόνια σε αρκετές δράσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι όσα ακούγονται αυτές τις ημέρες είναι ψέματα», λέει στην «Κ». «Αν ισχύουν, ο κόσμος μου θα καταστραφε­ί. Βοηθούσε, το είδα με τα μάτια μου. Μόνο εκείνος γνωρίζει τι έχει κάνει, αλλά αυτό δεν αναιρεί την προσπάθειά του». Προσθέτει ότι ήταν σε όλους γνωστό πως δεν λειτουργεί ως ΜΚΟ, ότι αναρτούσε δημοσίως τα στοιχεία των λογαριασμώ­ν με τα ονόματα των δικαιούχων. Λέει ακόμη ότι τον έβλεπε να ζει χωρίς ανέσεις και ότι μόλις πριν από λίγους μήνες «έφτιαξε τα δόντια του».

 ?? ?? Στις 22 Σεπτεμβρίο­υ 2023, ο Κωνσταντίν­ος Πολυχρονόπ­ουλος τιμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος. Φορούσε το μαύρο καπέλο με το οποίο τον θυμούνται από το 2013 οι Λ. Αγέλαστος και Σπ. Γκούσκου, σκηνοθέτες του ντοκιμαντέ­ρ «Εγώ, ο άλλος άνθρωπος».
Στις 22 Σεπτεμβρίο­υ 2023, ο Κωνσταντίν­ος Πολυχρονόπ­ουλος τιμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος. Φορούσε το μαύρο καπέλο με το οποίο τον θυμούνται από το 2013 οι Λ. Αγέλαστος και Σπ. Γκούσκου, σκηνοθέτες του ντοκιμαντέ­ρ «Εγώ, ο άλλος άνθρωπος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece