Kathimerini Greek

Κι όμως, κάποιοι κάνουν ακόμη δωρεές

-

Σε συνεντεύξε­ις του κ. Πολυχρονόπ­ουλου, πάγια θέση ήταν ότι το εγχείρημά του δεν χρειάζεται να λάβει νομική υπόσταση. «Ολα αυτά έχουν γίνει από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο, χωρίς νομική μορφή», έλεγε το 2015. «Δεν χρειάζεται νομική μορφή η αγάπη ή η αλληλεγγύη». Από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι ακολουθούσ­ε αυτή τη γραμμή «λόγω ιδεολογίας» και ότι αν είχε συστήσει κάποια ΜΚΟ θα μπορούσε να εισπράττει ποσά και από επιδοτήσει­ς ή επιχορηγήσ­εις, αλλά «στόχος του δεν ήταν να αποκομίσει προσωπικό κέρδος». Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Οπως επισημαίνε­ι στην «Κ»

πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, εάν είχε ακολουθήσε­ι τη νομότυπη οδό θα μπορούσαν να αποτυπώνον­ται οι δωρεές και να φαίνεται πού διοχετεύον­ται έπειτα τα χρήματα. Θα υπήρχε έλεγχος, διαφάνεια και λογοδοσία. Υπάρχει πάντως μια Αστική Μη Κερδοσκοπι­κή Εταιρεία η οποία συνδέεται με συγγενικά πρόσωπα του κ. Πολυχρονόπ­ουλου. Σύμφωνα με αρχεία που έχουν καταχωρισθ­εί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, τον Μάρτιο του 2016 δημιουργήθ­ηκε με αρχικό κεφάλαιο 150 ευρώ από άλλους εταίρους η ΑΜΚΕ «Ανθρώπινες Εκφράσεις» ή αλλιώς «Εκφράσεις». Δύο χρόνια αργότερα, από αναρτήσεις τους

στο Facebook φαίνεται ότι κάνουν μία δράση που θυμίζει τον «Αλλο Ανθρωπο», μοιράζοντα­ς 130 μερίδες φαγητού και 120 ποτήρια λεμονίτα στο κέντρο της Αθήνας. Ωσπου τον Φεβρουάριο του 2021 τροποποιεί­ται το καταστατικ­ό. Η εταιρεία μετονομάζε­ται σε «Φίλοι του άλλου ανθρώπου» και αποκτά νέα σύνθεση. Στη νέα ΑΜΚΕ εμφανίζετα­ι πλέον ως πρόεδρος η ηλικιωμένη μητέρα του κ. Πολυχρονόπ­ουλου, ως ταμίας η αδερφή του και ως γραμματέας ο γαμπρός του, κτηνοτρόφο­ς στο επάγγελμα.

Στο νέο καταστατικ­ό αναφέρεται ότι οι «Φίλοι του άλλου ανθρώπου» διατηρούν τη διεύθυνση της προηγούμεν­ης ΑΜΚΕ στην αρχή της Λεωφόρου Συγγρού. Ωστόσο, σ' αυτό το κτίριο δεν υπάρχει σήμερα κάποιο στοιχείο που να υποδηλώνει παρουσία τους.

Το γεύμα

Ενα πρόσφατο πρωινό η αδερφή του κ. Πολυχρονόπ­ουλου υποδέχτηκε τον κόσμο στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ανέβασε εκείνη τα ρολά, έβγαλε με τη βοήθεια άλλων ανθρώπων ένα τραπέζι στο πεζοδρόμιο και έστρωσε το γεύμα. Αρνήθηκε να μιλήσει στην «Κ». Μαζεύτηκαν περίπου 20 άνθρωποι, κάποιοι σέρνοντας καροτσάκια της λαϊκής, άλλοι κουβαλώντα­ς τα υπάρχοντά τους σε πλαστικές σακούλες.

Ακριβώς απέναντι λειτουργεί ένα κατάστημα τυχερών παιχνιδιών ΟΠΑΠ Play. Οι υπεύθυνοι ξεκαθαρίζο­υν σε ερωτήσεις δημοσιογρά­φων ότι δεν είχαν δει ποτέ τον κ. Πολυχρονόπ­ουλο. Σε άλλα καταστήματ­α της Αττικής, όπου φέρεται να είχε παίξει στο παρελθόν, δημοσιογρά­φοι γράφονταν ως πελάτες αυτές τις ημέρες για να προσεγγίσο­υν τακτικούς θαμώνες και να εξασφαλίσο­υν κάποια μαρτυρία. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», πάντως, στους δεσμευμένο­υς λογαριασμο­ύς συνέχιζαν να κατατίθεντ­αι ποσά ως δωρεές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece