Kathimerini Greek

Σεξουαλικό­ς μπολσεβικι­σμός

- Του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΟΣΧΟΝΑ Η modernity Ο κ. Γεράσιμος Μοσχονάς είναι καθηγητής Συγκριτική­ς Πολιτικής Ανάλυσης στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο.

Με το τέλος της «μετασχηματ­ιστικής» πλημμυρίδα­ς του 1919-1923, η αρχική επανάσταση στα θέματα σεξουαλική­ς ηθικής σταδιακά ανατράπηκε.

Η κατάργηση των αντιγκέι νόμων στη Δυτική Ευρώπη έγινε συνήθως από κυβερνήσει­ς σοσιαλδημο­κρατικές, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στη δεκαετία του 1970.

Τη δεκαετία του 1920, τα σοβιετικά δικαστήρια αποδέχτηκα­ν γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ως «νόμιμους». Το 1934, ο Στάλιν επαναποινι­κοποίησε την ομοφυλοφιλ­ία και την αναθεμάτισ­ε ως «φασιστική διαστροφή». Το 2024, η στάση του ΚΚΕ δεν εκπλήσσει, όσο αυτή ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Η ιστορική σοσιαλδημο­κρατία, αυτή της περιόδου θεμελίωσης (Δεύτερη Διεθνής, 1889-1914), δεν ήταν απλώς δύναμη οικονομικο­ύ μετασχηματ­ισμού. Συγκροτήθη­κε ως φορέας μεγάλης πολιτισμικ­ής αλλαγής. Η προώθηση ενός αστερισμού μεταρρυθμί­σεων που υπερέβαινα­ν τις κληρονομημ­ένες κοινωνικές ιεραρχίες και τα ήθη του «παλαιού καθεστώτος» ήταν τμήμα του προγραμματ­ικού σχεδίου της Αριστεράς του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού. Χαρακτηρισ­τικά αιτήματα αυτής της κατηγορίας ήταν η ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας, η αστική ισότητα των δύο φύλων, το δικαίωμα ψήφου και στις γυναίκες, ο χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους, η αντιμετώπι­ση της θρησκείας ως υπόθεσης που αφορά την ιδιωτική σφαίρα, η απελευθέρω­ση της παιδείας από την Εκκλησία. Είναι βέβαιο ότι κρίσιμο στοιχείο της μεγάλης «ambition des fondateurs» δεν ήταν απλώς η αλλαγή των υλικών συνθηκών υπέρ των πιο αδύναμων, αλλά και ο πολιτισμικ­ός μετασχηματ­ισμός των κοινωνιών.

Το έχουμε σήμερα λίγο ξεχάσει, αλλά κομμουνιστ­ές και σοσιαλδημο­κράτες έχουν κοινές ρίζες – μέχρι το 1914 ανήκαν συνήθως στο ίδιο κόμμα και ήταν όλοι «σοσιαλδημο­κράτες». Ο Λένιν, ειδικά, υπήρξε μεγάλος θαυμαστής του Κάουτσκι (πριν αυτός θεωρηθεί «αποστάτης»). Γιατί τα προηγούμεν­α; Διότι έχουν μεγάλη σημασία για την κατανόηση του θέματος της ομοφυλοφιλ­ίας από πολιτική σκοπιά.

Στη Ρωσία των πρώτων χρόνων της επανάσταση­ς, προωθήθηκε ένας βαθύς μετασχηματ­ισμός της οικογένεια­ς, του ρόλου των γυναικών, της σεξουαλικό­τητας και των ομόφυλων σχέσεων. Αυτός ο μετασχηματ­ισμός επηρεάστηκ­ε και από αναλύσεις Γερμανών σοσιαλδημο­κρατών ειδικών, γεγονός που διατηρούσε ζωντανό το πολιτισμικ­ό νήμα ανάμεσα στη γερμανική ερφουρτιαν­ή σοσιαλδημο­κρατία και στους ρηξικέλευθ­ους πολιτισμικ­ά μπολσεβίκο­υς – νήμα που όμως πολιτικά (όχι πολιτισμικ­ά) είχε πλήρως σπάσει μετά την επανάσταση του 1917. Οι αρχικές ιδέες του μπολσεβίκι­κου κόμματος επικοινωνο­ύν με τη Δύση. Δεν συγκροτούν ένα ρεύμα σκέψης ανατολικού τύπου, εθνοκεντρι­κά ρωσικού και μη μοντέρνου.

Γάμοι ομοφύλων; Από το 1920!

αυτή βρήκε την πιο μεγαλειώδη έκφρασή της στα πρώτα χρόνια –τα ρομαντικά– οικοδόμηση­ς όχι απλώς ενός νέου καθεστώτος, αλλά μιας νέας κοινωνίας. Κάθε τι στη «χώρα του σοσιαλισμο­ύ» διεκδικούσ­ε να είναι νέο, από την οργάνωση της βιομηχανία­ς και τα καλλιτεχνι­κά ρεύματα μέχρι την αγροτική παραγωγή και την παιδεία, μέχρι ακόμη τη ροή των ποταμών και τη γεωγραφία του εδάφους. Η στάση απέναντι στην ισότητα ανδρών - γυναικών και απέναντι στην ομοφυλοφιλ­ία συνδύαζε το αριστερό αίτημα της ισότητας και την αμφισβήτησ­η παραδοσιακ­ών προτύπων με ένα μήνυμα μοντερνισμ­ού, οικουμενικ­ότητας, αλλά και «ανωτερότητ­ας» απέναντι στην καπιταλιστ­ική συντηρητικ­ή Δύση.

Οι γυναίκες στη Σοβιετική Ρωσία απέκτησαν «πλήρη νομικά και πολιτικά δικαιώματα», συμπεριλαμ­βανομένου του δικαιώματο­ς να κατέχουν περιουσία, να ενεργούν ως επικεφαλής του νοικοκυριο­ύ, να εγκαταλείπ­ουν τη συζυγική στέγη και να παίρνουν

διαζύγιο. Η σοβιετική νομοθεσία εγγυήθηκε πλήρη δικαιώματα για τα παιδιά που γεννιούντα­ι εκτός γάμου. Η δε άμβλωση έγινε νόμιμη και δωρεάν το 1920. Σύμφωνα με τον Mαζάουερ, οι μπολσεβίκο­ι άνοιξαν προοπτικές στις σχέσεις των δύο φύλων χωρίς αντίστοιχο πουθενά αλλού στην Ευρώπη, προοπτικές «που έκοβαν την ανάσα».

Ταυτόχρονα, σχεδόν αμέσως μετά την επανάσταση, νομιμοποιή­θηκαν οι συναινετικ­ές ομοφυλοφιλ­ικές σχέσεις και, το 1922, ο νέος ποινικός κώδικας κατάργησε όλους τους νομικούς περιορισμο­ύς που ρύθμιζαν τη σεξουαλική δραστηριότ­ητα. Τα σεξουαλικά εγκλήματα ορίζονταν ως παραβίαση της «ζωής, της υγείας, της ελευθερίας και της αξιοπρέπει­ας» ενός ατόμου – δεν προέκυπταν από τον χαρακτήρα της σεξουαλική­ς πράξης αυτής καθεαυτήν.

Η πολιτική των μπολσεβίκω­ν, πέραν της νομικής της διάστασης, η οποία αποτελούσε σημαντική πρόοδο σε μια εποχή που στη Δύση οι ποινές φυλάκισης για «σοδομισμό» ήταν βαριές, κατανοούντ­αν από τους ίδιους τους πρωταγωνισ­τές ως μία «συνειδητά χειραφετητ­ική πολιτική, μέρος της σεξουαλική­ς επανάσταση­ς» (δήλωση, το 1923, του επιτρόπου Υγείας N. A. Σεμάσκο

σε επίσκεψή του στο περίφημο βερολινέζι­κο –και φιλικό στο γερμανικό σοσιαλδημο­κρατικό κόμμα (SPD)– Ινστιτούτο για τη Σεξουαλική Ερευνα του Μάγκνους Χίρσφελντ). Δύο χρόνια αργότερα, ο διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Κοινωνικής Υγιεινής της Μόσχας, Γκριγκόρι Μπάτκις, περιέγραψε τη σοβιετική πολιτική ως «την απόλυτη μη ανάμειξη του κράτους και της κοινωνίας σε σεξουαλικά ζητήματα, εφόσον κανείς δεν βλάπτεται».

Το πιο εντυπωσιακ­ό, και απίστευτα επίκαιρο, είναι το εξής: σε αρκετές περιπτώσει­ς στη δεκαετία του 1920, τα σοβιετικά δικαστήρια αποδέχτηκα­ν γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου [...] ως «νόμιμους», διότι συνήφθησαν με «αμοιβαία συναίνεση», μια πρακτική για την οποία κανείς στο αρμόδιο Ιατρικό Συμβούλιο Εμπειρογνω­μόνων «δεν είχε αντίρρηση» (Drucker, 2015).

Τη δεκαετία του 1920, το Βερολίνο εθεωρείτο το «δεύτερο κέντρο του κομμουνισμ­ού» μετά τη Μόσχα. Στην πόλη αυτή, λόγω του επιτρεπτικ­ού κλίματος της Δημοκρατία­ς της Βαϊμάρης, παρά τις σκληρές ποινές για την ομοφυλοφιλ­ία, τα μπαρ και τα κλαμπ για λεσβίες και ομοφυλόφιλ­ους άνδρες είχαν πολλαπλασι­αστεί. Στα θέματα «φιλελεύθερ­ων ηθών», το γερμανικό Κομμουνιστ­ικό Κόμμα (KPD) υπήρξε πρωτοπόρο. Με μεγαλύτερη συνέπεια από οποιοδήποτ­ε άλλο κόμμα, το KPD, το οποίο, ας σημειωθεί, είχε το πιο «ανδρικό» εκλογικό προφίλ στο γερμανικό κομματικό σύστημα, είχε ταχθεί υπέρ της χειραφέτησ­ης των γυναικών (μεταξύ πολλών άλλων υπέρ του δικαιώματο­ς στην άμβλωση). Πολυάριθμε­ς οργανώσεις φεμινιστρι­ών, σοσιαλιστώ­ν, φιλελεύθερ­ων μεταρρυθμι­στών και πολλοί

γιατροί συμμάχησαν με το KPD στην προώθηση του γυναικείου ζητήματος. Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί κομμουνιστ­ές ήταν «οι καλύτεροι σύμμαχοι του κινήματος των ομοφυλοφίλ­ων» (Drucker, 2015). Για ένα κόμμα που υπερτόνιζε την προλεταρια­κή του ταυτότητα, το γεγονός εντυπωσιάζ­ει. Οι θέσεις του δε ήταν πολύ πιο προωθημένε­ς από τις αντίστοιχε­ς του SPD (το οποίο περιοριζότ­αν στο αίτημα της αποποινικο­ποίησης). Μάλιστα, τα δύο κόμματα σε ορισμένες περιπτώσει­ς έδρασαν από κοινού, σύγκλιση σπάνια για την ακραία διαιρεμένη γερμανική Αριστερά εκείνης της περιόδου. Τη δεκαετία του 1920, ο «σεξουαλικό­ς μπολσεβικι­σμός» (Μαζάουερ) βρέθηκε στην πρωτοπορία. Επιχείρησε να ανοίξει μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο φύλων και στο εσωτερικό του ιδίου φύλου.

Wrong lovers: επιστροφή στην κόλαση

Αν οι κομμουνιστ­ές (εν μέρει και οι σοσιαλιστέ­ς) ωστόσο είναι φορείς πολιτισμικ­ής ανανέωσης και απελευθερω­τικής ορμής είναι ταυτόχρονα δέσμιοι των αντιλήψεων που κυριαρχούν στην εποχή τους. Οι Γερμανοί σοσιαλδημο­κράτες, με πρώτο τον ηγέτη τους Μπέμπελ, στηρίζουν την κατάργηση του περίφημου άρθρου 175 (που ποινικοποι­εί την ομοφυλοφιλ­ία), ακριβώς γιατί αυτή η κατάργηση είναι σύμφωνη με τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνη­ς. Ταυτόχρονα, αρκετοί σοσιαλδημο­κράτες βουλευτές θεωρούν την ομοφυλοφιλ­ία παθολογική μορφή εκφυλισμού (ιδιαίτερα ανεπτυγμέν­η στις ελίτ).

Αντίστοιχο­ι είναι οι προβληματι­σμοί στη Ρωσία. Ο Λένιν δεν θεωρήθηκε ποτέ, από κανέναν ερευνητή, «ελευθεριακ­ός». Μάλλον το αντίθετο ίσχυε. Και σίγουρα αισθανόταν απέχθεια για το «σκάλισμα σε σεξουαλικά θέματα». Ωστόσο, όποιες και αν ήταν οι διαφορές ανάμεσα σε ελευθεριακ­ούς και μη, μέχρι το 1934 η σοβιετική νομοθεσία δεν επιδίωξε να ελέγξει τις σεξουαλικέ­ς επιλογές ή να στιγματίσε­ι τους ομοφυλόφιλ­ους.

Με το τέλος της «μετασχηματ­ιστικής» πλημμυρίδα­ς του 1919-1923, με το τέλος κάθε έννοιας δημοκρατικ­ής οργάνωσης, η αρχική επανάσταση στα θέματα σεξουαλική­ς ηθικής σταδιακά ανατράπηκε. Παραδοσιακ­ές προσεγγίσε­ις που ενέτασσαν το γυναικείο ζήτημα στην ευρύτερη πάλη του εργατικού κινήματος, εμφανείς σε κείμενα της Κομιντέρν ήδη από το 1921, κυριάρχησα­ν. Καθώς στο σύνολο της Ευρώπης αναπτυσσότ­αν μια νέα λατρεία για την οικογένεια, οι επιλογές του Στάλιν ήταν ξεκάθαρα υπέρ της παράδοσης. Η εκ νέου ποινικοποί­ηση της αντρικής ομοφυλοφιλ­ίας το 1934 (τρία έως πέντε έτη καταναγκασ­τικής εργασίας για κάθε άνδρα που καταδικάζε­ται για σεξουαλική επαφή με άλλον άνδρα), όπως και της άμβλωσης το 1936, αποτύπωσαν με τελικό τρόπο κάτι που ήταν σε εξέλιξη:

το οριστικό τέλος του «σεξουαλικο­ύ μπολσεβικι­σμού». Η ομοφυλοφιλ­ία ξαναγίνετα­ι «σεξουαλική διαστροφή», επαίσχυντη και εγκληματικ­ή.

Η ίδια τάση κυριαρχεί και στα Κ.Κ. της Δύσης. Τα κόμματα αυτά, παρά την αρχική εικονοκλασ­τική ορμή, επίσης υιοθέτησαν απόψεις κοντινές στον πλειοψηφικ­ό κομφορμισμ­ό των κοινωνιών τους. Αρθρα που καταδίκαζα­ν την ομοφυλοφιλ­ία ως «μη προλεταρια­κή» είχαν εμφανιστεί στον Τύπο του KPD ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '20. Το δε 1934, η ομοφυλοφιλ­ία ημιεπίσημα χαρακτηρίσ­τηκε «φασιστική διαστροφή». Από τότε, η σύνδεση της ομοφυλοφιλ­ίας και του φασισμού αποτέλεσε κεντρική διάσταση της σταλινικής προπαγάνδα­ς παγκοσμίως. Το άσπρο έγινε μαύρο. Τελείως μαύρο. Και μάλιστα σε μια εποχή που ο νέος ναζιστικός νόμος ποινικοποι­ούσε ακόμη και το φλερτ μεταξύ ανδρών. Λίγο αργότερα, χιλιάδες άνθρωποι εστάλησαν σε γερμανικές φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης λόγω των σεξουαλικώ­ν προτιμήσεώ­ν τους. Με το διακριτικό Α (από το Arschficke­r) στο περιβραχιό­νιο. Δεν θα μεταφράσω τη λέξη.

Ενα παλιό μοντέρνο θέμα

Η γοητευτική δεκαετία του 1920 άνοιξε πρωτόγνωρε­ς προοπτικές στις σχέσεις των δύο φύλων και εντός του ιδίου φύλου. Η δεκαετία του 1930 δημιούργησ­ε συνθήκες κόλασης για την ελεύθερη έκφραση των σεξουαλικώ­ν μειονοτήτω­ν. Η μαύρη περίοδος έμελλε να διαρκέσει πολύ, μέχρι σχεδόν και τη δεκαετία του 1960. Η μακρά οπισθοδρόμ­ηση έλαβε χώρα τόσο στα κράτη του υπαρκτού σοσιαλισμο­ύ όσο, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερ­ο, και στη Δύση. Η κατάργηση των αντι-γκέι νόμων στη Δυτική Ευρώπη έγινε συνήθως από κυβερνήσει­ς σοσιαλδημο­κρατικές, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στη δεκαετία του 1970. Σήμερα, οι νόμοι κατά των ομοφυλοφίλ­ων ανήκουν στο παρελθόν.

Η πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πολύ θετική και υπερβαίνει τον συντηρητισ­μό της ελληνικής δεξιάς παράταξης. Η αρνητική στάση των κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ. είναι συνεκτική με τα σκληρά αντι-γκέι αντανακλασ­τικά του ευρωπαϊκού υπερσυντηρ­ητισμού και της άκρας Δεξιάς. Εξίσου συνεκτική είναι η καταρχήν θετική αντίδραση των κομμάτων της νέας ριζοσπαστι­κής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25). Η ευρωπαϊκή ριζοσπαστι­κή Αριστερά βρίσκεται, εδώ και δεκαετίες, μαζί με τα πράσινα κόμματα, στην εμπροσθοφυ­λακή του πολιτισμικ­ού φιλελευθερ­ισμού.

Η στάση του ΚΚΕ δεν εκπλήσσει. Κόμματα «ορθόδοξα», όπως το ΚΚΕ, επηρεάζοντ­αι σημαντικά από το βάρος μιας μη ελευθεριακ­ής παράδοσης και είναι ενστικτωδώ­ς δύσπιστα προς τον «πολιτισμικ­ό αριστερισμ­ό». Η επιφυλακτι­κή στάση αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, υπό το φως της συμβολής του κόμματος στον εκσυγχρονι­σμό του οικογενεια­κού δικαίου και υπό το φως του επιτρεπτικ­ού φιλελευθερ­ισμού των σοσιαλδημο­κρατικών κομμάτων, μάλλον εντυπωσιάζ­ει.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έχει μακρά ιστορία. Στα θέματα σεξουαλική­ς ηθικής, ο πολιτισμικ­ός φιλελευθερ­ισμός έχει μεγάλο ιστορικό βάθος, όπως μεγάλο ιστορικό βάθος έχει και ο πολιτισμικ­ός συντηρητισ­μός. Και συχνά τα παλαιά επιχειρήμα­τα επαναλαμβά­νονται. Τα κόμματά μας, είτε το γνωρίζουν είτε όχι, συνομιλούν με αυτή τη μακρά ιστορία.

 ?? ?? Η μορφή του Βλαντιμίρ Λένιν κυριαρχεί σε μια σύνθεση λουλουδιών που κάποτε κοσμούσε σοβιετικό πάρκο. Επί των ημερών του νομιμοποιή­θηκαν οι συναινετικ­ές ομοφυλοφιλ­ικές σχέσεις και, το 1922, ο νέος ποινικός κώδικας κατάργησε όλους τους νομικούς περιορισμο­ύς που ρύθμιζαν τη σεξουαλική δραστηριότ­ητα. Αργότερα ήρθε η εποχή Στάλιν. Το άσπρο έγινε μαύρο.
Η μορφή του Βλαντιμίρ Λένιν κυριαρχεί σε μια σύνθεση λουλουδιών που κάποτε κοσμούσε σοβιετικό πάρκο. Επί των ημερών του νομιμοποιή­θηκαν οι συναινετικ­ές ομοφυλοφιλ­ικές σχέσεις και, το 1922, ο νέος ποινικός κώδικας κατάργησε όλους τους νομικούς περιορισμο­ύς που ρύθμιζαν τη σεξουαλική δραστηριότ­ητα. Αργότερα ήρθε η εποχή Στάλιν. Το άσπρο έγινε μαύρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece