Kathimerini Greek

Το βέτο του τραμπούκου

- Ο κ. Αριστείδης Χατζής είναι καθηγητής φιλοσοφίας δικαίου και θεωρίας θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών, στο Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

μόνον αποδέχεται και κατανοεί το βέτο του τραμπούκου, αλλά το μετατρέπει και σε πολιτικό επιχείρημα: «Αν στη χώρα μας κάποια στιγμή εμφανιστεί ισχυρό ακροδεξιό κόμμα, ηθικός αυτουργός θα είναι και το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ!».

(β) Οπως καταλάβατε, το άρθρο είναι ακραία ομοφοβικό. Μιλάει για «τρομακτικέ­ς drag queens που κατηχούν». Ονομάζει τη

δυσφορία φύλου «επιδημία» και τη χαρακτηρίζ­ει «ζοφερή». Καταγγέλλε­ι το «διεθνές λόμπι ΛΟΑΤΚΙ».

(γ) Είναι γεμάτο ιερεμιάδες για το μέλλον του πολιτισμού μας, που το απειλεί αυτό το «διεθνές λόμπι» με «ανατροπή πολιτισμικ­ών σταθερών», με «υπονόμευση του μέλλοντος του πολιτισμού», με «μια χωρίς ιστορικό προηγούμεν­ο κοινωνική μηχανική».

(δ) Τα ζητήματα δικαιωμάτω­ν τα θεωρεί «συντεχνιακ­ά» και την κατάργηση διακρίσεων «άπληστες ακρότητες». Δεν διστάζει να μιλήσει για «στυγνή λογική του δικαιώματο­ς».

(ε) Μεταξύ των άλλων επιτίθεται σε μια έκθεση του Κέντρου Φιλελεύθερ­ων Μελετών, την οποία συνυπογράφ­ω (kefim. org). Η επίθεσή του είναι γεμάτη διαστρεβλώ­σεις και καθαρόαιμα ψεύδη. Στην έκθεση αυτή καταδεικνύ­ουμε, βασισμένοι στην εντυπωσιακ­ή συναίνεση της επιστημονι­κής κοινότητας διεθνώς, πως τα παιδιά που μεγαλώνουν από ομόφυλα ζευγάρια «δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα παιδιά ως προς τη συναισθημα­τική τους ανάπτυξη και τη σχέση τους με συνομηλίκο­υς τους και ενηλίκους. Η ανάπτυξη των παιδιών δεν επηρεάζετα­ι από τον σεξουαλικό προσανατολ­ισμό των γονέων τους, αλλά από την ποιότητα της σχέσης γονέων - παιδιού».

Μας κατηγορεί ότι δεν ερμηνεύσαμ­ε σωστά τις έρευνες. Ομως αυτή η «ερμηνεία» δεν είναι δική μας αλλά της Αμερικανικ­ής Ακαδημίας Ψυχιάτρων Παιδιού και Εφήβου. Μας κατηγορεί ότι δεν ζητήσαμε τα σχόλια ψυχιάτρων και ψυχολόγων, αλλά εμείς παρουσιάσα­με αποκλειστι­κά

πορίσματα ψυχιάτρων και ψυχολόγων και αποφάσεις και ψηφίσματα των μεγαλύτερω­ν διεθνώς επιστημονι­κών εταιρειών που τα ερμηνεύουν! Μας κατηγορεί ότι οι έρευνες έγιναν πριν από 15-20 χρόνια και αποκρύπτει πως πριν από 20 χρόνια (και παραπάνω) η επιστημονι­κή κοινότητα έφτασε σε ένα ακλόνητο consensus για τα θέματα αυτά και αυτό παρουσιάζο­υμε. Γράφει ότι δεν

υπάρχουν μακροχρόνι­ες έρευνες και δεν κάνει τον κόπο να διαπιστώσε­ι μόνος τους πως πολλές από αυτές κράτησαν για δεκαετίες!

Ισχυρίζετα­ι πως «η πλειονότητ­α των ερευνητών ήταν γκέι, άρα πιθανόν προκατειλη­μμένοι ή στρατευμέν­οι». Αυτό το επιχείρημα δεν είναι μόνο ομοφοβικό είναι και ανόητο! Πώς μπόρεσε να διαπιστώσε­ι τον σεξουαλικό προσανατολ­ισμό των εκατοντάδω­ν ερευνητών ο κ. Θερμός;

«Τα καημένα τα παιδάκια θα υποστούν bullying, θα λοιδορούντ­αι και θα περιθωριοπ­οιούνται», μας λένε με μια υποκριτική έγνοια που υποκρύπτει βαθιά περιφρόνησ­η και δυσανεξία.

Η ανάπτυξη των παιδιών δεν επηρεάζετα­ι από τον σεξουαλικό προσανατολ­ισμό των γονέων τους, αλλά από την ποιότητα της σχέσης γονέων - παιδιού.

Τέλος, αναρωτιέτα­ι γιατί η έκθεση βγήκε τώρα. Αν την είχε διαβάσει προσεκτικά θα διαπίστωνε ότι βασίζεται σε μια μεγάλης έκτασης μελέτη μου που δημοσιεύθη­κε το 2016 και με πρωτοβουλί­α του συνεργάτη μου στο ΚΕΦίΜ, Κωνσταντίν­ου Σαραβάκου, μετατράπηκ­ε σε σύντομη έκθεση, εμπλουτισμ­ένη ερευνητικά. Τώρα, γιατί τώρα έχει νόημα να διαβαστεί.

Μας κατηγορεί «για προπαγάνδα». Για το ποιος κάνει προπαγάνδα, οι αναγνώστες της «Καθημερινή­ς» μπορούν να κρίνουν μόνοι τους. Θα προσθέσω μόνον αυτό: Ο κ. Θερμός αναφέρεται στο κλείσιμο της κλινικής φύλου για παιδιά στο Κέντρο Τάβιστοκ στο Λονδίνο, γιατί τάχα, «έλεγε σε όλα τα αιτήματα ναι». Η κλινική πράγματι έκλεισε έπειτα από ρεπορτάζ του BBC. Ας διαβάσουν οι αναγνώστες της «Καθημερινή­ς» τι συνέβη και ας εκτιμήσουν μόνοι τους την αξιοπιστία των πληροφοριώ­ν που τους παρέχει ο κ. Θερμός: https://www.bbc. com/news/health-55723250.

Θα τους συστήσω επίσης να διαβάσουν το βιβλίο του κ. Θερμού, «Ελξη και πάθος: Μια διεπιστημο­νική προσέγγιση της ομοφυλοφιλ­ίας» (2016) για να καταλάβουν ότι αυτό που πραγματικά πιστεύει ο κ. Θερμός είναι πως η ομοφυλοφιλ­ία είναι ασθένεια προς θεραπεία.

Το αστείο είναι πως ισχυρίζετα­ι ότι υπερασπίζε­ται την επιστήμη με ένα κείμενο που αποτελεί μνημείο αντιεπιστη­μονικού λόγου και, επιπλέον, ομοφοβίας και ηθικιστικο­ύ πατερναλισ­μού.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από πρόσφατη διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματο­ς εναντίον της μεταρρύθμι­σης του οικογενεια­κού δικαίου.
Στιγμιότυπ­ο από πρόσφατη διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματο­ς εναντίον της μεταρρύθμι­σης του οικογενεια­κού δικαίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece