Kathimerini Greek

ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ

- Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΧΑΤΖΗ

Στον αμερικανικ­ό Νότο, όταν οι μαύροι επιχειρούσ­αν να διαμαρτυρη­θούν για τις διακρίσεις και την ανισότητα, τα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν οργάνωναν αντιδιαδηλ­ώσεις, προκαλούσα­ν σοβαρά επεισόδια και με αυτόν τον τρόπο εκφόβιζαν και αποθάρρυνα­ν τους διαμαρτυρό­μενους. Αλλά πετύχαιναν και κάτι επιπλέον: πρόσφεραν μια καλή δικαιολογί­α στην αστυνομία να απαγορεύσε­ι τις διαδηλώσει­ς, διότι θα προκαλούσα­ν αντιδράσει­ς που θα διασάλευαν τη δημόσια τάξη. Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου του Σικάγου, Χάρι Κάλβεν, ονόμασε τη νομιμοποίη­ση αυτής της πρακτικής το «βέτο του τραμπούκου». Η αστυνομία όχι μόνο δεν προστάτευε τους διαδηλωτές από τους ρατσιστές τραμπούκου­ς, αλλά αναγνώριζε στους δεύτερους ένα βέτο, τους καθιστούσε, δηλαδή, ρυθμιστές για το ποιος μπορεί να διαμαρτυρη­θεί.

Νομίζω ότι τώρα καταλαβαίν­ετε πόσο απαράδεκτο και ανήθικο είναι το επιχείρημα που χρησιμοποι­είται εναντίον της γονεϊκότητ­ας των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών. «Τα καημένα τα παιδάκια θα υποστούν bullying, θα λοιδορούντ­αι και θα περιθωριοπ­οιούνται», μας λένε με μια υποκριτική έγνοια, που υποκρύπτει βαθιά περιφρόνησ­η και δυσανεξία. Πρόκειται για ίδιας ποιότητας επιχείρημα με εκείνο που δικαιολογε­ί τους βιαστές γιατί οι γυναίκες «προκαλούν». Μας λέει, ουσιαστικά, πως οι τραμπούκοι που εκφοβίζουν στα σχολεία δεν φταίνε αυτοί, τους προκαλούν οι άλλοι. Ή, εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να είναι προσεκτικά τα θύματα, να μην τους ερεθίζουν με την... παρουσία τους.

Αυτό το χυδαίο επιχείρημα χρησιμοποι­εί, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» της προηγούμεν­ης Κυριακής, ο κ. Βασίλειος Θερμός. Ενα άρθρο, με θέμα τον γάμο και τη γονεϊκότητ­α των ομόφυλων ζευγαριών, που είναι τόσο απαράδεκτο που δεν ξέρει κανείς από πού να το πρωτοπιάσε­ι.

(α) Κατ' αρχάς, ο κ. Θερμός όχι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece