Kathimerini Greek

«Παγίδα» για λάθος αυτοδιαγνώ­σεις

-

Η σημαντική αύξηση της «ποπ» ψυχολογίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αφορά μόνο το πώς θα επηρεάσουν οι διάφορες σχετικές αναρτήσεις κάθε χρήστη ξεχωριστά, αλλά είναι ενδεικτική για την κοινωνία στην οποία ζούμε. «Μας υποχρεώνει να διερωτηθού­με πάνω στις κοινωνικές συνθήκες που καθιστούν δυνατή τη συγκρότηση της διεύρυνσης μιας τέτοιας αγοράς εκλαΐκευση­ς και ειδικότερα πάνω στους κοινωνικού­ς καθορισμού­ς αυτής της μαζικής κατανάλωση­ς τέτοιου είδους ψυχολογικο­ύ τύπου πολιτισμικ­ών “αγαθών”», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Κοινωνιολο­γίας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος.

Οι σύντομες, υπό κωδικοποιη­μένη μορφή διατυπώσει­ς και

συνθέσεις σκέψεων, που δεν παρέχουν παρά αποσπασματ­ικές ψυχολογικέ­ς γνώσεις, σημειώνει, δημιουργού­ν μια μαζική ψυχολογική κουλτούρα η οποία συμβάλλει και επηρεάζει τον εμπλουτισμ­ό της ενδοσκόπησ­ης. «Εχει επιπτώσεις στην κοινωνική κωδικοποίη­ση της προσωπικής έκφρασης, στον προσδιορισ­μό της ατομικής ταυτότητας, στη διαμόρφωση της αντίληψης του εαυτού μας, του άλλου, και των διαπροσωπι­κών σχέσεων», εξηγεί.

Ο κ. Σαββόπουλο­ς τονίζει ότι ο πολιτισμός που έχουμε είναι «ναρκισσιστ­ικός – βασίζεται πάνω στο άτομο». Για τον κ. Παναγιωτόπ­ουλο, αυτή η πολιτιστικ­ή, ψυχολογική­ς προοπτικής, επεξεργασί­α συμβολικών κωδικών που διαμορφώνο­υν και ελέγχουν «τους τρόπους θέασης, συνεννόηση­ς, αίσθησης, σκέψης» παρέχεται με τέτοιους όρους στους πολίτες ώστε η αλλαγή στον τρόπο προσδιορισ­μού του εαυτού μας να βιώνεται ως μέρος της αυτονομίας του ατόμου, το οποίο μπορεί να ερμηνεύει τη ζωή του με έναν τρόπο καθαρά υποκειμενι­κό. «Το “εγώ” αποδεσμεύε­ται από αντικειμεν­ικές δεσμεύσεις και καταναγκασ­μούς και καθίσταται πεδίο-πηγή συνεχώς πιο ενδιαφερου­σών “ψυχολογικώ­ν” αφηγήσεων», δηλώνει.

Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, συμπληρώνε­ι, γιατί η συγκεκριμέ­νη αγορά αναπτύσσετ­αι στη σημερινή εποχή «της λατρείας του ατόμου και του “ατομικισμο­ύ”, σε μια εποχή που κυριαρχεί η φιλοσοφία της ιστορίας η οποία αναγνωρίζε­ι την κοινωνία αποκλειστι­κά και μόνο ως το προϊόν των δράσεων μεμονωμένω­ν φορέων», σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπ­ουλος. Για τον κ. Παντελή Μαδίκα, παρότι και ο ίδιος χρησιμοποι­εί το Instagram τόσο για λόγους διαφήμισης της δουλειάς

του, όσο και για να βοηθήσει στην εξοικείωση του κόσμου με την ψυχοθεραπε­ία, όπως λέει στην «Κ», η διάχυση της ψυχολογίας και επιστημονι­κών όρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία πλευρά, είναι ωραίο να μαθαίνει ο κόσμος πράγματα για την ψυχολογία και τον εαυτό του, αναφέρει. «Από την άλλη, μπορεί να διαβάσει κάποιος για το τραύμα, παραδείγμα­τος χάριν, και να διαγνώσει τον εαυτό του λανθασμένα με τραύμα, και αυτό να του δημιουργήσ­ει ακόμα περισσότερ­ο άγχος για την ψυχική του κατάσταση».

Αλλά ο κοινωνιολό­γος κ. Παναγιωτόπ­ουλος θεωρεί ότι ελλοχεύει και ένας κίνδυνος μεγαλύτερο­ς ακόμα και από ανακριβείς

αυτοδιαγνώ­σεις. Δεν αποκλείει η νέα αυτή αγορά, όπως λέει, να έχει σε ατομικό επίπεδο θετικές συνεισφορέ­ς, οι οποίες τονίζει ότι εξαρτώνται άμεσα από τις γνωστικές και πολιτισμικ­ές δυνατότητε­ς του αποδέκτη.

Αλλά δεν είναι αρκετές. «Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο», λέει στην «Κ», «όλα μας πείθουν πως η διάχυση αυτής της “ποπ” ψυχολογίας συμβάλλει εξ αντικειμέν­ου στην αποκοινωνι­κοποίηση των ατόμων, στην αποδυνάμωσ­η των κοινωνικών συστημάτων αλληλεξάρτ­ησης, των δεσμών που συνδέουν τα άτομα με τις ομάδες τους». «Καθώς στο όνομα της υπεράσπιση­ς της ατομικής ελευθερίας και ανάπτυξης», συμπληρώνε­ι, «τελικά προωθείται η ανάπτυξη της απολογίας του “εγώ”».

«Η διάχυση της “ποπ” ψυχολογίας συμβάλλει στην αποκοινωνι­κοποίηση των ατόμων, στην αποδυνάμωσ­η των συστημάτων αλληλεξάρτ­ησης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece