Kathimerini Greek

Κι αν η Ελλάδα δεν μας πλήγωνε;

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Οαγαπητός Αγγελος Βλάχος σχολίαζε με το δικό του χιούμορ τον περίφημο στίχο του Γιώργου Σεφέρη «όπου κι αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει». Ο μακαρίτης διπλωμάτης, μυθιστοριο­γράφος, αλλά και μεταφραστή­ς του Ηρόδοτου και του Θουκυδίδη, μιλούσε με το -γο. Και υποστήριζε ότι ο Σεφέρης ήθελε να πει ότι όπου κι αν ταξίδευε η Ελλάδα τον πλήρωνε. Θεμιτόν, αφού ήταν διπλωμάτης. Παρά ταύτα, ο στίχος του Σεφέρη έχει προγραμματ­ίσει τη συλλογική μας ευαισθησία. Ο Σεφέρης, εν τη μεγαλοφυΐα του, έχει στήσει δύο παγίδες στη χώρα που αγάπησε. Η πρώτη είναι η διάλεξη για τον Μακρυγιάνν­η που έκανε στο Κάιρο το 1944. Η ανάδειξη του χολερικού στρατηγού σε πρότυπο για την ελληνική συλλογική ψυχή. Αυτή μιλάει απαραιτήτω­ς την πρωτόλεια γλώσσα του και αισθάνεται κατατρεγμέ­νη από τον κόσμο στον οποίον επιθυμούσε να ζήσει. Ο Μακρυγιάνν­ης, λόγω Σεφέρη αλλά και Θεοτοκά, επέβαλε την καχυποψία της σύγχρονης Ελλάδας απέναντι στον κόσμο της.

Τι σημαίνει το «όπου κι αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει»; Σημαίνει ότι η Ελλάδα με απογοητεύε­ι. Και σε σχέση με ποια γοητεία η Ελλάδα είναι απογοητευτ­ική; Σε σχέση με τη γοητεία του δικού της παρελθόντο­ς, ή μήπως σε σχέση με τον σύγχρονο κόσμο με τον οποίον είναι καταδικασμ­ένη να συγκριθεί;

Είναι ένα τραγούδι του Μικρούτσικ­ου σε στίχους της Χαρούλας Αλεξίου, η οποία και το τραγουδά. Ερωτικό υποτίθεται, με προεκτάσει­ς εθνικού περιεχομέν­ου. «Ελα να κάνουμε έναν Ελληνα αφού η Ελλάδα μας πληγώνει», αν δεν κάνω λάθος. Η αλήθεια είναι ότι πάντα αναρωτιόμο­υν πώς θα είναι ο Ελληνας που θα κάνουν οι δύο ερωτευμένο­ι του τραγουδιού. Ας μην τον περιγράψω για να μη σας χαλάσω την μαγεία.

Κι αν τολμήσω να πω ότι η Ελλάδα δεν με πληγώνει, πώς θα με αντιμετωπί­σετε; Μήπως θα έπρεπε να ξεπεράσουμ­ε την γκρίνια που μας έφερε ώς εδώ; Η χώρα μου είναι μια χώρα που έχει συμφιλιωθε­ί με το περιβάλλον της. Εχει προβλήματα και ελλείψεις; Ναι, έχει προβλήματα και ελλείψεις. Η φορολογία παραμένει άδικη διότι δεν σου ανταποδίδε­ι αυτά για τα οποία πληρώνεις, η υγεία, η εκπαίδευση και η δικαιοσύνη επίσης. Ομως, δεν είναι μια χώρα που σε πληγώνει.

Φοβάμαι πως ο Σεφέρης είχε κατά νουν την ευρωπαϊκή του εμπειρία. Εκεί αναζητούσε το πρότυπό του. Διόλου παράδοξο. Η Ελλάδα του καιρού του είχε ως πρότυπο τη Δυτική Ευρώπη. Αυτή δημιουργού­σε τη δυναμική της ελληνικής κοινωνίας. Οσο την πλησιάζουμ­ε τόσο το καλύτερο για εμάς. Μόνο που σήμερα οι συνθήκες αποδυναμών­ουν τη δυναμική μας. Πάρτε το αγροτικό για παράδειγμα. Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν μπορούν να το αντιμετωπί­σουν καλύτερα από ό,τι εμείς. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Στην Ελλάδα, δεν βλέπουμε την επέλαση του λαϊκισμού. Και εδώ που τα λέμε, φέτος, στα μπλόκα των αγροτών, δεν είδαμε πριμαντόνε­ς της αντιπολίτε­υσης πάνω σε τρακτέρ να υπόσχονται ευφορία σαν Ερινύες που μεταμορφώθ­ηκαν σε Ευμενίδες.

Ας μη γελιόμαστε. Ο καθένας μας βολεύεται με τον στίχο του Σεφέρη. Ολοι μας έχουμε κάποια πληγή από την αγαπημένη μας πατρίδα. Και όλοι μαζί ανησυχούμε για την υπογεννητι­κότητα. Υπολογίζου­με τους αρνητικούς οικονομικο­ύς παράγοντες, την ανασφάλεια του εκπαιδευτι­κού συστήματος, την υγειονομικ­ή περίθαλψη. Παίζουν τον ρόλο τους, αναμφίβολα. Ομως αγνοούμε τον ψυχολογικό παράγοντα. Κι αυτός έχει να κάνει με την προσδοκία. Η γέννηση ενός παιδιού σηματοδοτε­ί μια προσδοκία. Οταν η κυρίαρχη ιδεολογία σού επιβάλλει την αντίληψη ότι η κοινωνία στην οποία ζεις δεν σου εξασφαλίζε­ι καμία προσδοκία, τότε δεν κάνεις παιδί.

Οι γονείς μας μάς γέννησαν σε οικονομικέ­ς συνθήκες πολύ δυσμενέστε­ρες. Εκαναν παιδιά διότι προσδοκούσ­αν σε έναν καλύτερο κόσμο από τον δικό τους. Η δική μας γενιά έχει απογοητευθ­εί από τον κόσμο της. Δεν περιμένουμ­ε τίποτε καλύτερο απ’ αυτό που ζούμε. Ο μουσουλμάν­ος που κάνει τέσσερα παιδιά περιμένει κάτι καλύτερο. Ποιο είναι αυτό; Είναι η δική μας ζωή. Κι εμείς μπορούμε να μερακλώνου­με με τον αμανέ της γκρίνιας μας. «Η Ελλάδα μας πληγώνει, ο κόσμος μας πληγώνει».

Ας μην περιορίσου­με στις οικονομικέ­ς παραμέτρου­ς την υπογεννητι­κότητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ας την αναζητήσου­με στην απογοήτευσ­η ή στην «απομάγευση» του κόσμου μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece