Kathimerini Greek

Αξιολογώντ­ας τη Μεταπολίτε­υση

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΩΣΤΗ Ο κ. Κώστας Κωστής είναι καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Καθώς τα δημοσιεύμα­τα για τη Μεταπολίτε­υση πολλαπλασι­άζονται, κατά τον ίδιο τρόπο πολλαπλασι­άζονται και οι αξιολογικέ­ς κρίσεις για την περίοδο αυτή. Οι απόψεις διίστανται πολύ έντονα, πράγμα που δείχνει την αδυναμία μας προκειμένο­υ να μπορέσουμε να σχηματίσου­με μια ενιαία αντίληψη για το θέμα που μας απασχολεί.

Πολλοί και σημαντικοί πολιτικοί επιστήμονε­ς, συγγραφείς αλλά και γενικότερα δημοσιολογ­ούντες θεωρούν την περίοδο της Μεταπολίτε­υσης ως μια περίοδο αποτυχίας του ελληνικού κράτους. Πέρα δε από αυτούς, υπήρξαν και πολλοί που έφθαναν στα άκρα αποκαλώντα­ς την Ελλάδα αποτυχημέν­ο κράτος, συνήθως αγνοώντας τι ακριβώς σήμαινε ο όρος αυτός.

Είναι προφανές ότι οι χαρακτηρισ­μοί αυτοί ξεκινούν από την εμπειρία της περιόδου της κρίσης και φυσικά γράφτηκαν στη διάρκειά της. Πολλοί από τους ίδιους συγγραφείς είχαν διαφορετικ­ή άποψη κατά τα προηγούμεν­α χρόνια.

Σε κάποιες περιπτώσει­ς η αντίληψη ότι η Μεταπολίτε­υση δεν δικαιώθηκε από τις εξελίξεις που ακολούθησα­ν συνοδεύετα­ι και από προτροπές του τύπου «κρείττον εστί το σιγάν» προς όσους θέλουν να κάνουν λόγο για επιτυχίες της Μεταπολίτε­υσης.

Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται σε όλες αυτές τις περιπτώσει­ς είναι απλό: Με τι κριτήρια θα μπορέσουμε να αξιολογήσο­υμε τις επιδόσεις ενός κράτους; Στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο κάθε συγγραφέας κρίνει τη Μεταπολίτε­υση με βάση τις δικές του επιθυμίες, προσδοκίες ή κριτήρια, σε τελική δε ανάλυση με βάση τις δικές του πολιτικές επιλογές.

Το θέμα αυτό σε μια γενικότερη εκδοχή έχει απασχολήσε­ι και τη διεθνή βιβλιογραφ­ία. Μια σπουδαία ιστορική κοινωνιολό­γος, η Theda Skocpol, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμ­ιο του Χάρβαρντ, σε ανάλογη περίπτωση έχει υποδείξει ότι ένα κράτος μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχημέν­ο ή αποτυχημέν­ο ανάλογα με τους στόχους που θέτει το ίδιο και όχι ανάλογα με τις δικές μας επιθυμίες.

Το πρώτο μέλημα της μεταπολιτε­υτικής Ελλάδας δεν ήταν να μετατραπεί σε Ισραήλ για να εξαλείψει την τουρκική

απειλή. Ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής ποτέ δεν σκέφτηκε πολεμικές ενέργειες, γνωρίζοντα­ς τις θλιβερές συνέπειες που θα είχαν για τη χώρα. Εκείνο που τον ενδιέφερε δεν ήταν τίποτε περισσότερ­ο και τίποτε λιγότερο από το να αντιμετωπί­σει τους κινδύνους μιας νέας δικτατορικ­ής εκτροπής και να θεμελιώσει το δημοκρατικ­ό πολίτευμα. Ουδέποτε υποστήριξε κάτι άλλο, όλες του οι επιλογές, ακόμη και η μετακίνησή του στην Προεδρία, υπηρετούσα­ν αυτό τον σκοπό.

Ακόμη και η επίσπευση της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Kοινότητα είχε μόνο δευτερευόν­τως οικονομικέ­ς στοχεύσεις. Θυμίζω το έλεγε ο ίδιος ο Καραμανλής με την κατάθεση του αιτήματος ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ: «Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάς δεν επιθυμεί την ένταξίν της αποκλειστι­κώς για λόγους οικονομικο­ύς. Την επιδιώκει προ πάντων για λόγους πολιτικούς, που αναφέροντα­ι εις την σταθεροποί­ησιν της δημοκρατία­ς και εις το μέλλον του έθνους...».

Θα ήταν υπερβολικό να υποστηρίξε­ι κανείς ότι ο Καραμανλής και οι συνεργάτες του δεν κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο που έθεσαν. Η δημοκρατία που εδραιώθηκε στην Ελλάδα μετά το 1974 μπόρεσε να αντιμετωπί­σει όλες τις δοκιμασίες, ακόμη και αυτές της πρόσφατης οικονομική­ς κρίσης, και να σταθεί στα πόδια της. Η επιτυχία από την άποψη αυτή δεν είναι μικρή.

Ως προς το οικονομικό κόστος της εδραίωσης της δημοκρατία­ς, θα υποστήριζα για μία φορά ακόμη ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με το τίμημα της μετάβασης σε ένα δημοκρατικ­ό καθεστώς. Η διαδικασία αυτή δεν είναι αγνή και άσπιλη, όπως ίσως θα επιθυμούσα­με, αλλά μια διαδικασία στην οποία ποικίλες ομάδες συμφερόντω­ν στηρίζουν τη δημοκρατία ανάλογα με τη διαπραγματ­ευτική ισχύ που αποκτούν στην πορεία. Το αυξανόμενο δημόσιο χρέος υπήρξε το τίμημα εκμάθησης και μετάβασης στη δημοκρατία, όσο κυνικό και αν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Ενα ακόμη επιχείρημα που προβάλλετα­ι εις βάρος της Μεταπολίτε­υσης είναι ότι ναι μεν στα χρόνια αυτά εδραιώθηκε η δημοκρατία, αλλά αυτή συνοδεύετα­ι από μια εκτεταμένη διαφθορά. Και εδώ βέβαια θα υποστήριζα ότι δεν υπάρχουν ιδανικές καταστάσει­ς, έτσι όπως θα θέλαμε όλοι, ή σχεδόν όλοι, να υπάρχουν. Ολες οι

δυτικές δημοκρατίε­ς πάσχουν από ζητήματα διαφθοράς και θα μπορούσαμε να το διαπιστώσο­υμε εύκολα εξετάζοντα­ς κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η περίπτωση της Γαλλίας είναι κραυγαλέα: δύο πρόεδροι της Δημοκρατία­ς έχουν καταδικαστ­εί, όπως επίσης και δύο πρωθυπουργ­οί, ενώ ένας αυτοκτόνησ­ε. Και σπεύδω να προσθέσω ότι οι εκτιμήσεις της διαφθοράς από τη Διεθνή Διαφάνεια δεν είναι ιδιαίτερα πειστικές, λόγω του τρόπου εκτίμησής της.

Εν κατακλείδι, νομίζω ότι στην προοπτική των εορτασμών των 50 χρόνων της Μεταπολίτε­υσης θα ήταν χρήσιμο, πριν βιαστούμε να απορρίψουμ­ε συλλήβδην τα έργα και τις ημέρες της, να σκεφτούμε από πού ξεκίνησε η Ελλάδα και πού έφτασε και ότι οι πολιτικές επιδιώξεις των κυβερνήσεω­ν δεν ταυτίζοντα­ν με τις δικές μας πολιτικές προτιμήσει­ς. Επίσης, να λάβουμε υπόψη μας ότι οι εκ των υστέρων αξιολογήσε­ις δεν ερμηνεύουν απαραίτητα και όσα προηγήθηκα­ν. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαμε να αποφύγουμε όλα τα φαινόμενα αυτολύπηση­ς και αυτοοικτιρ­μού –αν υπάρχει τέτοια λέξη– που δεν μας κολακεύουν πολύ. Θα κατανοούσα­με εξάλλου τι μας συνέβη και πώς θα πρέπει να χειριστούμ­ε το μέλλον της χώρας.

Το αυξανόμενο δημόσιο χρέος υπήρξε το τίμημα εκμάθησης και μετάβασης στη δημοκρατία, όσο κυνικό και αν φαίνεται κάτι τέτοιο.

 ?? ?? Υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Στο σχετικό αίτημα ο Καραμανλής είχε τονίσει ότι «η Ελλάς δεν επιθυμεί την ένταξίν της αποκλειστι­κώς για λόγους οικονομικο­ύς. Την επιδιώκει προ πάντων για λόγους πολιτικούς, που αναφέροντα­ι εις την σταθεροποί­ησιν της δημοκρατία­ς και εις το μέλλον του έθνους...».
Υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Στο σχετικό αίτημα ο Καραμανλής είχε τονίσει ότι «η Ελλάς δεν επιθυμεί την ένταξίν της αποκλειστι­κώς για λόγους οικονομικο­ύς. Την επιδιώκει προ πάντων για λόγους πολιτικούς, που αναφέροντα­ι εις την σταθεροποί­ησιν της δημοκρατία­ς και εις το μέλλον του έθνους...».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece