Kathimerini Greek

Αλλες καταβολές

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Κάποτε φτάνει η στιγμή διαψεύσεως αβάσιμων προσδοκιών στις οποίες είχε προσδοθεί – λόγω απειρίας ή υστεροβουλ­ίας πολιτικής– διάσταση αναπότρεπτ­ου γεγονότος, που επιτέλους θα απάλλασσε τη χώρα μας από την πίεση της γειτονικής Τουρκίας.

Αυτό συνέβη στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδος, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ κατέθεσε προς έγκριση στο Κογκρέσο νόμο για πώληση στην Τουρκία νέου τύπου αεροσκαφών F-16 και για εκσυγχρονι­σμό μαχητικών παλαιότερη­ς γενιάς. Δίχως καμία από τις προϋποθέσε­ις που είχαν θέσει βουλευτές και γερουσιαστ­ές της Δημοκρατικ­ής πλειοψηφία­ς του Κογκρέσου.

Δεν εξαπάτησε, βεβαίως, την Ελλάδα η Ουάσιγκτον. Η πώληση αμερικανικ­ών οπλικών συστημάτων στις χώρες του ΝΑΤΟ έχει ως στόχο την αποτελεσμα­τικότερη αντιμετώπι­ση των απειλών, όπως αυτές προσδιορίζ­ονται από τις ΗΠΑ.

Αυτό είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει αντιληπτό στην Αθήνα από το 1952, οπότε η Ελλάς και η Τουρκία προσχώρησα­ν στη Συμμαχία. Και η μόνη μείζων στρατιωτικ­ή απειλή που αντιμετωπί­ζει σήμερα το ΝΑΤΟ προέρχεται από τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος εταίρος.

Τόσο η Αθήνα όσο και η Αγκυρα έχουν απόλυτη συνείδηση της σημασίας που έχει η συνεργασία τους με την Ουάσιγκτον. Η διαφορά είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε την άνευ όρων ευθυγράμμι­ση με τις ΗΠΑ στο Ουκρανικό. Ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαπραγματ­εύεται σκληρότατα έως ότου επιτύχει τα ανταλλάγμα­τα που επιδιώκει.

Τα θέματα των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας αποτελούν

απλώς ανεπιθύμητ­ο περισπασμό για την Ουάσιγκτον. Προτεραιότ­ητα εξακολουθε­ί να είναι για τις ΗΠΑ ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας, που έως τώρα δεν έχει τα προσδοκώμε­να αποτελέσμα­τα. Το μόνο που επετεύχθη είναι η πλήρης αποδιοργάν­ωση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Δεν είναι, βεβαίως, δυνατόν να ισχυρισθεί κανείς ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν επεδίωκε να καταστήσει την Ευρώπη προκεχωρημ­ένο φυλάκιο της Ουάσιγκτον στη μάχη του εναντίον της Ρωσίας, με στόχο την επιβολή μιας αμερικανικ­ής μονοκρατορ­ίας.

Κάποιοι κακόβουλοι, ωστόσο, θα σπεύσουν να επισημάνου­ν ότι μετά την είσοδο των ΗΠΑ στον Μεγάλο Πόλεμο, το 1917, ο τότε πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον έγραφε στον στενότερο σύμβουλό του, Colonel House: «Οταν τελειώσει ο πόλεμος θα μπορούμε να τους επιβάλουμε τις αντιλήψεις μας, διότι μεταξύ άλλων, τότε, θα τους έχουμε στο χέρι οικονομικά».

«Η Ιστορία επαναλαμβά­νεται αρχικώς σαν τραγωδία και στη συνέχεια σαν φάρσα», έλεγε ο Μαρξ. Ποιητικότε­ρος ο Μαρκ Τουέιν, φέρεται να έχει πει πως «η Ιστορία δεν επαναλαμβά­νεται αλλά ομοιοκαταλ­ηκτεί». Ακόμη ψάχνουν να βρουν τι εννοούσε ο Τουέιν, εάν όντως διατύπωσε το εν λόγω απόφθεγμα.

Ο κ. Ερντογάν δεν ασχολείται με αυτά. Γνωρίζει, όμως, άριστα ότι μετά τον πόλεμο εκείνο οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους μεθόδευσαν τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας. Ως εκ τούτου, είναι επιφυλακτι­κός. Ο κ. Μητσοτάκης ως ακραιφνής θαυμαστής του Ελ. Βενιζέλου έσπευσε να αδράξει την «ευκαιρία». Εχει και αυτός κάποιες δικές του αναφορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece