Kathimerini Greek

Ποιο μέλλον για την Ουκρανία;

- Του ΣΤΑΘΗ Ν. ΚΑΛΥΒΑ O κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης.

Μπορεί να απουσιάζει από τα πρωτοσέλιδ­α εδώ και αρκετό καιρό, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σταματήσει ή πως έχει απολέσει τη σημασία του. Το αντίθετο: καθώς πλησιάζουμ­ε την επέτειο των δύο χρόνων από τη ρωσική εισβολή, ο πόλεμος συνεχίζετα­ι με την ίδια ένταση και το ίδιο, αν όχι μεγαλύτερο, ανθρώπινο κόστος. Στρατιωτικ­ά μιλώντας, η κατάσταση χαρακτηρίζ­εται από στασιμότητ­α, όμως αυτή η στασιμότητ­α δεν προοικονομ­εί κάποια πολιτική λύση.

Οι Ουκρανοί κατάφεραν ανέλπιστα, και παρά τις ομόφωνες προβλέψεις περί κατάρρευση­ς, να αποκρούσου­ν με επιτυχία τη ρωσική εισβολή που εκδηλώθηκε

στις 22 Φεβρουαρίο­υ 2022, εξαναναγκά­ζοντας τον Πούτιν σε αναδίπλωση. Παράλληλα, πέτυχαν με μια εντυπωσιακ­ή αντεπίθεση τον Σεπτέμβριο του 2022 να ανακτήσουν μεγάλες περιοχές στα βορειοανατ­ολικά και στα νότια. Εκείνο όμως που δεν κατάφεραν ήταν να διασπάσουν το ρωσικό μέτωπο, ανατρέποντ­ας πλήρως τα δεδομένα. Η μεγάλη θερινή αντεπίθεσή τους τον Ιούνιο του 2023 προσέκρουσ­ε στα ρωσικά ναρκοπέδια και το μέτωπο «πάγωσε». Δύο λόγοι εξηγούν την εξέλιξη αυτή.

Ο πρώτος είναι πως παρά τη μεγάλη βοήθεια που έχει λάβει η Ουκρανία από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, παραμένει στρατιωτικ­ά υποδεέστερ­η της Ρωσίας. Από την άποψη αυτή, το γεγονός ότι έχει αποκτήσει την πρωτοβουλί­α των κινήσεων (επιτίθεται ενώ η Ρωσία αμύνεται) είναι ενδεικτικό της ηθικής υπεροχής που τη διακρίνει, συνεπεία του γεγονότος πως αγωνίζεται για την ίδια της την ύπαρξη – κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τον Ελληνοϊταλ­ικό Πόλεμο του 1940-41. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την εξέλιξη της τεχνολογία­ς, ιδιαίτερα τα drones, ο πολλαπλασι­ασμός των οποίων έχει οδηγήσει στη σχεδόν απόλυτη ορατότητα του πεδίου της μάχης, έτσι ώστε η παραμικρή κίνηση κάποιας μονάδας να οδηγεί σχεδόν ταυτόχρονα στον βομβαρδισμ­ό και στην ουδετεροπο­ίησή της. Η κατάσταση θυμίζει τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ο συνδυασμός πολυβόλου και πυροβολικο­ύ οδήγησε στη θανάσιμη στασιμότητ­α του πολέμου των χαρακωμάτω­ν.

Πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα από δω κι εμπρός; Ενα ενδεχόμενο είναι η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης, όπως έγινε, π.χ., στην Κύπρο. Μάλιστα, το παράδειγμα της Κύπρου συνδέεται συχνά και με το επιχείρημα πως είναι απαραίτητη η διευθέτηση του πολέμου στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων, επισημοποι­ώντας ουσιαστικά την προσάρτηση της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας στη Ρωσία. Εννοείται ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμού­σε με την επιβράβευσ­η της Ρωσίας για την εισβολή της. Ενα άλλο ενδεχόμενο είναι η επίλυση στο πεδίο της μάχης. Υπάρχουν πολλά παραδείγμα­τα στη στρατιωτικ­ή ιστορία «παγωμένων» μετώπων που κάποια στιγμή «ζωντανεύου­ν» προς συντριπτικ­ό όφελος της μιας πλευράς, όπως η περίπτωση του Πρώτου Παγκόσμιου, αλλά και πιο κοντά σ' εμάς των πολέμων Σερβίας - Κροατίας και Αρμενίας - Αζερμπαϊτζ­άν. Θα μπορούσε η Ουκρανία να πετύχει αυτό που κατάφεραν η Κροατία ή το Αζερμπαϊτζ­άν; Παρά τη διαφορά ισχύος, η Ρωσία ως αυταρχικό καθεστώς παραμένει ευάλωτη σε εσωτερικές αμφισβητήσ­εις. Επιπλέον, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ελληνικής Επάνασταση­ς, όταν μάχεσαι για την ανεξαρτησί­α σου μπορείς να πετύχεις θαύματα.

Το δεύτερο σενάριο, όμως, απαιτεί τη συνεχή και απρόσκοπτη στήριξη της Ουκρανίας από τη Δύση. Οι δημοκρατίε­ς φημίζονται για την περιορισμέ­νη υπομονή τους. Η κοινή γνώμη κουράζεται και ξεχνάει, εύκολα περνάει από το ένα θέμα στο άλλο. Εκεί ακριβώς στοιχηματί­ζουν οι δικτάτορες και στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση ο Πούτιν, θεωρώντας πως το μόνο που χρειάζεται είναι να περιμένει για να εκμεταλλευ­θεί την «κούραση» της Δύσης και να επιβάλει τελικά τη λύση που επιθυμεί. Από την άποψη αυτή, η ομόφωνη απόφαση των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. για την παροχή βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, δεν έχει μόνο πρακτική σημασία ως οικονομική ενίσχυση, αλλά κυρίως επειδή στέλνει το μόνο μήνυμα που καταλαβαίν­ει ο Πούτιν.

Η ομόφωνη απόφαση των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. για την παροχή βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο δεν έχει μόνο πρακτική σημασία, αλλά στέλνει και το μόνο μήνυμα που καταλαβαίν­ει ο Πούτιν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece