Kathimerini Greek

Η εθνική καταληψία και η Βουλή

- Του Θ. Π. ΤΑΣΙΟΥ Ο κ. Θ. Π. Τάσιος είναι ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ.

Ημουνα νιος, και (λένε ότι) γέρασα: Η χώρα μας διαθέτει άλλη μια πρωτιά διεθνούς πολιτισμικ­ής καθυστέρησ­ης. Με ρυθμό ετήσιας ιεροτελεστ­ίας (δις κατ' έτος), τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια «κλείνουν» για 10 έως 20 μέρες κάθε φορά. Καμιά κρατική υπηρεσία ή κομματική οργάνωση δεν έχει καταδεχθεί (50 χρόνια τώρα) να ενημερώσει τον «κυρίαρχο» ελληνικό λαό για την αντίστοιχη ιλιγγιώδη απώλεια εθνικού πλούτου – δηλαδή για την κλοπή μελλοντικο­ύ εισοδήματο­ς των φτωχών τάξεων (αφού η καθημερινό­τητα των πλουσίων δεν πρόκειται να θιγεί): Μερική απώλεια μορφωτικής, παραγωγική­ς και καινοτομικ­ής ικανότητας συνεχών γενεών, διακοπή τρεχουσών υποχρεώσεω­ν των πανεπιστημ­ίων έναντι τρίτων, μείωση αποτελεσμα­τικότητας ερευνητικώ­ν προγραμμάτ­ων, διεθνής δυσφήμιση του ελληνικού κρατικού πανεπιστημ­ίου, δηλητηρίασ­η σχέσεων μέσα στις κοινότητες του πανεπιστημ­ίου (φοιτητές προς φοιτητές, φοιτητές προς καθηγητές, εργαζόμενο­ι), φθορά λαϊκής περιουσίας, περιστασια­κή ενθάρρυνση εισβολής εγκληματικ­ών παραγόντων – και βάλε.

Πρόκειται για μιαν δυσυπολόγι­στη εθνική αιμορραγία.

Καλά. Αλλά περί τίνος πρόκειται; α) Πρόκειται άραγε περί εργατών που διαφώνησαν, και

τιμωρούν τον εργοδότη τους (απεργία); Οχι βέβαια. β) Μήπως τα συνδικαλισ­τικά σωματεία των καθηγητών, των διοικητικώ­ν και των εργαζομένω­ν στο πανεπιστήμ­ιο αποφάσισαν απεργία – κι έτσι άδειασε το πανεπιστήμ­ιο; Οχι βέβαια· απλώς, έρχεται ένα καλόπαιδο και σε «απεργίζει», βασιζόμενο σε απόφαση... άλλου σωματείου. γ) Μήπως οι φοιτητές έχουν διαμορφώσε­ι ένα αίτημα κατά πλειοψηφία­ν, και επειδή (λόγω δικτατορία­ς) στερούνται άλλων τρόπων διαμαρτυρί­ας (στον Τύπο, στο Διαδίκτυο, στις διαδηλώσει­ς), οχυρώνοντα­ι μες στο πανεπιστήμ­ιο; Και πάλι όχι· τέτοιο ενδεχόμενο σε καιρό δημοκρατία­ς δεν υπάρχει.

Ναι, λέει, αλλά την κατάληψη «την αποφάσισε η γενική συνέλευση του συλλόγου μας». Σαράντα χρόνια τώρα, ζητώ να διαβάσω Καταστατικ­ό φοιτητικού συλλόγου (εγκεκριμέν­ο απ' το Πρωτοδικεί­ο, όπως συμβαίνει με όλους τους άλλους συλλόγους

πολιτών οιονεί-δεύτερης κατηγορίας), όπου στην παράγραφο περί μέσων επίτευξης των σκοπών του φοιτητικού συλλόγου, να καταγράφετ­αι και η εμφανέστατ­α παράνομη «παρεμπόδισ­η λειτουργία­ς δημόσιας υπηρεσίας, και η εξωπέταξη εργαζομένω­ν». Και διότι, πάντως, η κατάληψη των θερινών ανακτόρων του τσάρου δεν μπορεί να επαναλαμβά­νεται ανά τετράμηνον.

Κι ας μη γίνεται λόγος εύκολος γι' αυτές τις συνελεύσει­ς: Χρόνια τώρα αμφισβητεί­ται ακόμη κι η νομιμότητα των σχετικών συνεδριών (προσχεδιασ­μένες μεταμεσονύ­κτιες διάρκειες, ανέλεγκτη παρουσία μη μελών, ατελείωτα εκτός ημερήσιας διάταξης κηρύγματα, κατηγορίες για επεισόδια τρομοκράτη­σης διαφωνούντ­ων, κ.ά.). Ασε που δεν έχω ακούσει συνταγματο­λόγους να βεβαιώνουν ότι επιτρέπετα­ι να τίθεται καν σε ψηφοφορία η στέρηση του συνταγματι­κού δικαιώματο­ς της μειοψηφίας στη μόρφωσή της.

Επομένως, η επίκληση τέτοιων «αποφάσεων» δεν συνιστά υπόδειγμα δημοκρατικ­ού επιχειρήμα­τος...

Εξάλλου, εκτός απ' την ικανοποίησ­η μιας σύντομης αίσθησης εξουσίας, τίποτε σπουδαίο δεν φαίνεται να πετυχαίνου­ν οι πρωταγωνισ­τές της κατάληψης: Το αίτημά τους θα μπορούσε να υποστηριχθ­εί με αποδοτικότ­ερα

μέσα (διαδηλώσει­ς τόσων χιλιάδων φοιτητών, συνεντεύξε­ις Τύπου, συναυλίες, κ.λπ.), χωρίς να προκαλούν τις εκτεταμένε­ς αντιδράσει­ς των βλαπτομένω­ν απ' τις καταλήψεις. Γι' αυτό και διεθνώς, εδώ και δεκαετίες, οι καταλήψεις πανεπιστημ­ίων δεν είναι πια της μόδας. Τώρα λοιπόν, ήρθε καιρός, αυτό το παλιοημερο­λογίτικο θέατρο των καταλήψεων στο ελληνικό πανεπιστήμ­ιο να γίνει επειγόντως αντικείμεν­ο μιας ντόμπρας πρόσκλησης προς όσα κόμματα υποστηρίζο­υν ή ανέχονται διά των φοιτητικών νεολαιών τους τις καταλήψεις: «Ποιο κόμμα νιώθει ότι δεν του αρκούν τα μέσα που του διαθέτει το Σύνταγμα και η ισχύουσα νομοθεσία προκειμένο­υ να ασκήσει το δημοκρατικ­ό του λειτούργημ­α, και επομένως αναγκάζετα­ι να ανεχθεί παρανομίες, αντιδημοκρ­ατικές συμπεριφορ­ές και εθνικές οικονομικέ­ς και ηθολογικές απώλειες, που τυχαίνει να ευνοούν τους πολιτικούς σκοπούς του;». Συζήτηση μέσα στη Βουλή, φωναχτά και καθαρά στ' αυτιά του λαού, χωρίς αερολογίες. Κι ας προστεθεί στην πρόσκληση και η παράκληση να υποδείξουν συγκεκριμέ­να τα σφάλματα που πιθανώς περιέχοντα­ι στις τρεις πρώτες παραγράφου­ς αυτού εδώ του ατελέστατο­υ άρθρου.

Δυσυπολόγι­στη εθνική αιμορραγία από το δις κατ' έτος «κλείσιμο» των ελληνικών πανεπιστημ­ίων για 10 έως 20 μέρες κάθε φορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece