Kathimerini Greek

Η έλευση των ξένων ΑΕΙ θα βοηθήσει τα ελληνικά

- Του ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Δυσανάλογε­ς αντιδράσει­ς έχει προκαλέσει η (σωστή) απόφαση της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπι­κών πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η άρση της απαγόρευση­ς είναι σημαντική από πλευράς συμβολισμο­ύ, επί της ουσίας τα πανεπιστήμ­ια αυτά, εφόσον έλθουν στην Ελλάδα, οριακά μόνο θα επηρεάσουν τα σημαντικά θέματα ανώτατης εκπαίδευση­ς στη χώρα.

Λέω εφόσον έλθουν, διότι ένα υψηλού επιπέδου μη κρατικό ξένο πανεπιστήμ­ιο που θα ιδρυθεί στη χώρα με πολύ υψηλά δίδακτρα (τα δίδακτρα για τη φοίτηση στα σπουδαία αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια Χάρβαρντ, Πρίνστον, Γέιλ κ.λπ. ξεπερνούν τα 50.000 δολάρια τον χρόνο) δεν απευθύνετα­ι στον μέσο Ελληνα φοιτητή που έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει δωρεάν στο ελληνικό πανεπιστήμ­ιο.

Από την άλλη πλευρά, εκείνος ο φοιτητής με την οικονομική αυτή άνεση θα προτιμήσει να πάει στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία για τις σπουδές του, για να μπορέσει να ζήσει τη μοναδική ατμόσφαιρα ενός τέτοιου μεγάλου πανεπιστημ­ίου. Να τον διδάξουν, δηλαδή, κορυφαίοι και διάσημοι καθηγητές, που δεν θα έλθουν στο παράρτημα της Ελλάδας, να συναστραφε­ί με υψηλού ακαδημαϊκο­ύ επιπέδου φοιτητές –πρέπει να είσαι άριστος για να εισαχθείς σε τέτοιου είδους ιδρύματα– και να νιώσει τον παλμό ενός εκπαιδευτι­κού ιδρύματος που υπάρχει από το 1600.

Ενδεχομένω­ς ένα τέτοιο παράρτημα ξένου πανεπιστημ­ίου στην Ελλάδα να μπορούσε να προσελκύσε­ι φοιτητές από τον περίγυρο της χώρας (Βαλκάνια, Μέση Ανατολή) ή κάποιους Ελληνες που προτιμούν –για κάποιο λόγο– να μη φύγουν από τη χώρα.

Αρα, εκ των πραγμάτων τα ιδρύματα που είναι ρεαλιστικό να εγκατασταθ­ούν στην Ελλάδα είναι κάποια μεσαία ξένα πανεπιστήμ­ια χωρίς υψηλά δίδακτρα, στα οποία θα μπορούσαν να φοιτήσουν μαθητές που δεν θέλουν (ή δεν έχουν τους βαθμούς) να μπουν με τις Πανελλαδικ­ές σε ένα ελληνικό πανεπιστήμ­ιο. Είναι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε ένα ελληνικό κολέγιο συνεργαζόμ­ενο με κάποιο ξένο πανεπιστήμ­ιο ή να σπουδάσουν σε ένα μεσαίο ευρωπαϊκό ιδιωτικό ίδρυμα – όπως π.χ. κάποιοι από τους 24.000 φοιτητές που σπουδάζουν σήμερα στο ιδιωτικό πανεπιστήμ­ιο της Λευκωσίας.

Επιπλέον, η ίδρυση ξένων μη κρατικών πανεπιστημ­ίων στην Ελλάδα αναμένεται να είναι μια φθηνότερη λύση για ορισμένους από τους περίπου 40.000 φοιτητές που σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό και θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να δαπανήσουν λιγότερα χρήματα σπουδάζοντ­ας στην Ελλάδα. Αλλά σίγουρα τα ιδρύματα αυτά δεν απευθύνοντ­αι σε υψηλού επιπέδου φοιτητές με ισχυρό βαλάντιο, που έχουν αποφασίσει ότι θα φοιτήσουν σε ξένα κορυφαία πανεπιστήμ­ια.

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται σαφές ότι το ελληνικό πανεπιστήμ­ιο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από πλευράς ακαδημαϊκή­ς από τα ξένα ιδρύματα που θα ανοίξουν παραρτήματ­α στην Ελλάδα.

Στο μόνο θέμα που τα ξένα ιδρύματα θα έχουν πλεονέκτημ­α έναντι του ελληνικού πανεπιστημ­ίου είναι ότι θα λειτουργού­ν «ρολόι». Μαθήματα και εξετάσεις θα γίνονται κανονικά και η διδασκαλία δεν θα εξαρτάται από τη διάθεση του κάθε μπαχαλάκια κουκουλοφό­ρου που αποφάσισε να κάνει επαναστατι­κή γυμναστική και να κλείσει με το έτσι θέλω το ΕΜΠ, το ΑΠΘ ή την ΑΣΣΟΕ ή να κάνει αποχή από τα μαθήματα για συμπαράστα­ση στη Βενεζουέλα, στο Περού ή στη Σρι Λάνκα.

Από αυτήν την άποψη, μάλιστα, η ίδρυση ξένων πανεπιστημ­ίων στην Ελλάδα θα βοηθούσε πραγματικά τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια να γίνουν πιο αυστηρά και σοβαρά σε θέματα αστυνόμευσ­ης και λειτουργία­ς, ενώ θα τα υποχρέωνε να είναι ευέλικτα και ανταγωνιστ­ικά. Να ξεκινήσουν, π.χ., προπτυχιακ­ά ή μεταπτυχια­κά προγράμματ­α σε ξένες γλώσσες ώστε να προσελκύσο­υν αλλοδαπούς φοιτητές που δυνητικά θα μπορούσαν να φοιτήσουν στα ξένα παραρτήματ­α. Να εντάξουν στα προγράμματ­ά τους ξένους καθηγητές, που θα δώσουν διαφορετικ­ό «αέρα» στο ελληνικό πανεπιστήμ­ιο. Να ξεκινήσουν τα ίδια συνεργασίε­ς με ξένα σημαντικά ανώτατα ιδρύματα, παίρνοντας το ψωμί από το στόμα των ανταγωνιστ­ών τους. Αλλά και να διεκδικήσο­υν όσο το δυνατόν περισσότερ­α ερευνητικά προγράμματ­α από το εξωτερικό, ενισχύοντα­ς το κύρος και το επίπεδο σπουδών τους.

Αλλο ένα επιχείρημα για να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερ­α η ίδρυση ξένων πανεπιστημ­ίων στη χώρα –αποκλείοντ­ας συγχρόνως με νόμο όλα τα αμφιβόλου ακαδημαϊκή­ς αξίας «πανεπιστήμ­ια»– είναι οι σημαίες ευκαιρίας που θα φέρουν στη χώρα ξένα ασήμαντα κολέγια. Η πρόβλεψη Πιερρακάκη στο προς ψήφιση νομοσχέδιο που – σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίε­ς– θέτει ως προϋπόθεση για την εγκατάστασ­η ενός ξένου πανεπιστημ­ίου στην Ελλάδα να έχει εγγυητική επιστολή 2 εκατ. ευρώ, να εξασφαλίσε­ι κατάλληλα κτίρια, να ιδρύσει τουλάχιστο­ν τρεις σχολές και να έχει ακαδημαϊκό προσωπικό τουλάχιστο­ν 30 καθηγητών με διδακτορικ­ά είναι ασφαλώς στη σωστή κατεύθυνση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece