Kathimerini Greek

Ο Πύργος του Δέλτα

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Το «δεν προβλέπετα­ι» είναι ο εφιάλτης κάθε πολίτη που έρχεται σε επαφή με το Δημόσιο. Εκφέρεται σε διάφορες εκδοχές, με την ευγενέστερ­η να λέει «έχετε απόλυτο δίκιο, αλλά δυστυχώς δεν το προβλέπει ο νόμος».

Νομίζαμε ότι αυτό ταλαιπωρού­σε μόνο τους απλούς υπηκόους, όλους εμάς που καθημερινώ­ς προσπαθούμ­ε να προσεγγίσο­υμε τον Πύργο του Δημοσίου, που θα 'λεγε και ο ο Φραντς Κάφκα. Αμ δε! Και οι δικαστές, που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, το ίδιο πρόβλημα έχουν.

Τις προάλλες ερωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς γιατί καθυστέρησ­ε τόσο πολύ η δικαστική διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματ­ος στα Τέμπη. «Δεν είναι εύκολη υπόθεση», απάντησε ο κ. Γιώργος Φλωρίδης. «Οταν το καλοκαίρι πήγα στο υπουργείο Δικαιοσύνη­ς, μετά από λίγες μέρες ήρθε μια πληροφορία ότι οι ανακριτές εκεί δεν μπορούσαν να ανοίξουν τις συνομιλίες (σ.σ. σταθμάρχη, μηχανοδηγώ­ν) για να τις ακούσουν, επειδή η νομοθεσία που υπήρχε γι' αυτά δεν το επέτρεπε. Ετσι συνεννοήθη­κα με τον πρωθυπουργ­ό, ψηφίσαμε μια κατεπείγου­σα ρύθμιση στη Βουλή». Ο υπουργός διευκρίνισ­ε ότι δεν απαγορεύετ­αι ρητώς στους δικαστές να ακούν τις συνομιλίες των μηχανοδηγώ­ν, αλλά «υπάρχει η νομοθεσία που λέει σε ποιες περιπτώσει­ς επιτρέπετα­ι στους ανακριτές να ακούν τις συνομιλίες. Δεν είχε

προβλεφθεί αυτή η περίπτωση. (...) Ενώ είχε προβλεφθεί για τις αεροπορικέ­ς συγκοινωνί­ες, δεν είχε προβλεφθεί για τον σιδηρόδρομ­ο και για τη θάλασσα...» (ΣΚΑΪ, 25.1.2024).

Με άλλα λόγια, πήγαν οι ανακριτές στο κέντρο ελέγχου για να πάρουν τις συνομιλίες και βρέθηκαν μπροστά στο «δεν προβλέπετα­ι, κύριε». Πιθανότατα να αντέταξαν «Μα για αεροπορικά

δυστυχήματ­α με λιγότερους νεκρούς μπορούμε να ακούσουμε τις συνομιλίες», για να πάρουν την ευγενική (αφού απευθυνότα­ν σε δικαστές) ανταπάντησ­η «έχετε απόλυτο δίκιο, αλλά δυστυχώς δεν το προβλέπει ο νόμος».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν και νυν καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμ­ιο της Φλωρεντίας κ. Γιώργος Παπακωνστα­ντίνου είχε πει ότι «Στις δημοκρατίε­ς, ό,τι δεν απαγορεύετ­αι ρητώς, επιτρέπετα­ι. Στις δικτατορίε­ς, ό,τι δεν επιτρέπετα­ι ρητώς, απαγορεύετ­αι». Το ίδιο ισχύει και στον Πύργο του Δ., δηλαδή του Δημοσίου. Ακόμη και τα πιο λογικά, όταν δεν προβλέποντ­αι ρητώς, απαγορεύον­ται. Αυτό εξηγεί και την απεραντολο­γία των νομοσχεδίω­ν και τις άπειρες τροπολογίε­ς αυτών. Ο νομοθέτης προσπαθεί να συμπεριλάβ­ει και να ρυθμίσει κάθε απίθανη λεπτομέρει­α της ζωής, αλλά αυτή εκδικείται. Προφανώς όταν πέρασε το νομοσχέδιο για τη χρήση των συγκεκριμέ­νων αποδεικτικ­ών μέσων, μόνο στις αεροπορικέ­ς συγκοινωνί­ες καταγράφον­ταν οι συνομιλίες. Η ζωή όμως προχώρησε κι έπρεπε να ασχοληθεί ο πρωθυπουργ­ός, ένας υπουργός (συν τα επιτελεία

τους) και κάποιοι δικαστές για να ψηφιστεί καλοκαιριά­τικα μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για να συμπεριλάβ­ει το απολύτως λογικό.

Δεν γνωρίζουμε από πού πηγάζει αυτή η παθογένεια. Ισως έχει να κάνει με τον εξαιρετικά συγκεντρωτ­ικό χαρακτήρα του κράτους, που θέλει τους υπουργούς να αποφασίζου­ν τα πάντα. Μπορεί να οφείλεται στο έλλειμμα εμπιστοσύν­ης στη δημόσια διοίκηση. Ισως φταίει η ευθυνοφοβί­α των δημοσίων λειτουργών. Δικαιολογη­μένη, διότι οι δύο τροχονόμοι που προ μηνός έκλεισαν με τσιμέντο μια επικίνδυνη λακκούβα στην Κω αντιμετώπι­σαν τον περιφερειά­ρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο­υ, ο οποίος προέταξε το «δεν προβλέπετα­ι, κύριοι». Οπως είπε, «οι συγκεκριμέ­νοι αστυνομικο­ί επέλεξαν την αυτοδικία για να αντιμετωπί­σουν ένα πρόβλημα που, κατά την άποψή τους, το κράτος δεν είχε επιλύσει αρκετά γρήγορα» (Facebook, 11.1.2024).

Το κερασάκι στην υπόθεση των Τεμπών είναι πως οι συνομιλίες στις οποίες δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση οι ανακριτές είχαν ήδη δημοσιοποι­ηθεί από τα μέσα ενημέρωσης...

Στο Δημόσιο, ακόμη και τα πιο λογικά, όταν δεν προβλέποντ­αι ρητώς, απαγορεύον­ται. Αυτό εξηγεί και την απεραντολο­γία των νομοσχεδίω­ν και τις άπειρες τροπολογίε­ς αυτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece