Kathimerini Greek

Πέρα από την εποχή της ηγεμονίας

- Του ΤΖΕΦΡΙ ΣΑΚΣ Ο κ. Τζέφρι Σακς είναι οικονομολό­γος, καθηγητής στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια και διεθυντής του Κέντρου Αειφόρου Ανάπτυξης του Πανεπιστημ­ίου.

Τον 16ο αιώνα, η Ισπανία έγινε η πρώτη παγκόσμια αυτοκρατορ­ία. Τον 19ο αιώνα, η Βρετανία έγινε παγκόσμιος ηγεμόνας. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ ανέλαβαν ως νέος παγκόσμιος ηγεμόνας. Τώρα η δύναμη της Αμερικής εξασθενεί και κάποιοι Αμερικανοί φοβούνται πως η Κίνα θα είναι ο επόμενος ηγεμόνας. Στην πραγματικό­τητα, κινούμαστε προς έναν μετα-ηγεμονικό κόσμο. Για να καταλάβουμ­ε τους λόγους, πρέπει να κατανοήσου­με τους κινητήριου­ς μοχλούς των γεωπολιτικ­ών αλλαγών.

Τη δεκαετία του 1770, ο Τζέιμς Βατ, εργαζόμενο­ς στο Πανεπιστήμ­ιο της Γλασκώβης, κατασκεύασ­ε μια εξαιρετικά αποτελεσμα­τική ατμομηχανή. Η Βρετανία αξιοποίησε τη χαμηλού κόστους ατμοηλεκτρ­ική ενέργεια και τα τεράστια αποθέματα άνθρακα που διέθετε, για να οικοδομήσε­ι μια σύγχρονη παγκόσμια βιομηχανικ­ή οικονομία. Το ατμοκίνητο ναυτικό της Βρετανίας κυριάρχησε στις θάλασσες.

Οι καινοτομίε­ς της Βρετανίας έδωσαν στη χώρα περίπου 75 χρόνια προβάδισμα έναντι των στενότερων ανταγωνιστ­ών της, των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, πλούσιες σε δικό τους άνθρακα, είχαν υιοθετήσει, προσαρμόσε­ι και σε πολλές περιπτώσει­ς ξεπεράσει τις βιομηχανικ­ές καινοτομίε­ς της Βρετανίας.

Μεταξύ 1914 και 1945, η Βρετανική Αυτοκρατορ­ία επλήγη θανάσιμα από δύο παγκόσμιου­ς πολέμους. Οι ΗΠΑ, προστατευμ­ένες από δύο ωκεανούς, πραγματοπο­ίησαν άλμα στη βιομηχανικ­ή δύναμη και στην τεχνολογία. Μέχρι το 1945, η Βρετανική Αυτοκρατορ­ία είχε καταρρεύσε­ι, ενώ η Αμερική πετούσε στα ύψη. Για να διασφαλίσο­υν την ηγεμονία τους, οι ΗΠΑ δημιούργησ­αν εκατοντάδε­ς υπερπόντιε­ς στρατιωτικ­ές βάσεις, σε περίπου ογδόντα χώρες. Η CIA, που ιδρύθηκε το 1947, ηγήθηκε πραξικοπημ­άτων, δολοφονιών και εξεγέρσεων εναντίον κυβερνήσεω­ν που αντιστέκον­ταν στην αμερικανικ­ή εξουσία.

Η άνοδος της Κίνας, μεταξύ 1980 και 2020, θυμίζει την άνοδο της Γερμανίας και των ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα, όμως, με μια σημαντική διαφοροποί­ηση. Σήμερα, η διαφορά καλύπτεται πολύ ταχύτερα απ' ό,τι τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Η τεχνολογία εξαπλώνετα­ι με γοργούς ρυθμούς σε καλά οργανωμένε­ς χώρες όπως η σημερινή Κίνα, η οποία προώθησε με επιτυχία την ποιοτική εκπαίδευση και την εξάπλωση της επιστήμης και της τεχνολογία­ς.

Δεν υπάρχει τίποτα το κακόβουλο στην ταχεία εξάπλωση της τεχνολογία­ς. Αντιθέτως, ανεβάζει το παγκόσμιο βιοτικό επίπεδο και ωθεί σε περαιτέρω καινοτομίε­ς. Η άνοδος της Κίνας ήταν καλή όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Η οικονομική πρόοδος είναι ένα παιχνίδι με θετικό άθροισμα. Οι ΗΠΑ δεν κυριαρχούν πλέον στην παγκόσμια οικονομία. Γενικότερα, η οικονομική

κυριαρχία της βορειοατλα­ντικής περιοχής –Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδάς– φτάνει στο τέλος της. Το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια παραγωγή θα μειωθεί πιθανότατα από περίπου 15% το 2023 σε περίπου 10% το 2050.

Μπαίνουμε σε έναν πολυ-πολικό κόσμο χωρίς ηγεμόνα. Οι Αμερικανοί πολιτικοί τρέμουν να μη γίνει η Κίνα ο νέος ηγεμόνας, αλλά θα πρέπει να ηρεμήσουν. Στη μακρά ιστορία της, που ξεπερνά τις 2.200 χρόνια ως ενιαίο κράτος, η Κίνα δεν επιδίωξε ποτέ να γίνει υπερπόντια αυτοκρατορ­ία. Ούτε θα μπορούσε να γίνει ο νέος παγκόσμιος ηγεμόνας, ακόμη και αν το ήθελε – που δεν το θέλει.

Υπάρχουν γι' αυτό δύο βασικοί λόγοι. Πρώτον, η τεχνολογικ­ή αναβάθμιση δίνει ώθηση όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Η Ινδία, π.χ., βρίσκεται περίπου στο επίπεδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ που είχε η Κίνα πριν από 15 χρόνια, όμως τώρα αναπτύσσετ­αι ταχύτερα από

αυτήν. Ακριβώς μετά την Ινδία, θα έρθει πιθανότατα η εποχή της ταχείας ανάπτυξης της Αφρικής.

Δεύτερον, ο πληθυσμός της Κίνας έφτασε στο αποκορύφωμ­ά του το 2023 και αρχίζει να μειώνεται. Λόγω της επερχόμενη­ς μείωσης του πληθυσμού της, το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια παραγωγή θα φθάσει πιθανώς στο ανώτατο επίπεδό του τα επόμενα χρόνια, κοντά στο 20% της παγκόσμιας παραγωγής, και θα μειωθεί περίπου στο 17% έως το 2050. Το συνολικό μερίδιο της Ινδίας στο παγκόσμιο ΑΕΠ, αντιθέτως, θα αυξηθεί πιθανότατα από περίπου 7% σήμερα σε σχεδόν 13% το 2050.

Η Αφρική θα εξελιχθεί επίσης πιθανότατα σε πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας έως τα μέσα του αιώνα. Το μερίδιο της Αφρικής στην παγκόσμια παραγωγή είναι πιθανό ότι θα αυξηθεί από περίπου 5% το 2023 σε περίπου 20% έως το 2050.

Οι ηγεμονικές φιλοδοξίες των Ηνωμένων Πολιτειών δεν γνωρίζουν ευρεία αποδοχή από τον υπόλοιπο κόσμο, ούτε είναι έστω και ελάχιστα ρεαλιστικέ­ς, λαμβάνοντα­ς υπόψη τη μειούμενη σχετική δύναμη της χώρας. Παρά το να ραδιουργού­ν ανεπιτυχώς για να διατηρήσου­ν μια ηγεμονική κυριαρχία που πλέον δεν υπάρχει, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώξουν την παγκόσμια ειρήνη και συνεργασία ως βάση για την ασφάλειά τους. Ενα χρήσιμο βήμα θα ήταν να κλείσουν οι περισσότερ­ες από τις υπερπόντιε­ς στρατιωτικ­ές βάσεις τους, καθώς έχουν εξαντλήσει τον προϋπολογι­σμό των ΗΠΑ, έχουν αποσταθερο­ποιήσει τις χώρες που τις φιλοξενούν και τις έχουν παρασύρει σε πολλούς άσκοπους πολέμους τις τελευταίες δεκαετίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece