Kathimerini Greek

Αδιαπραγμά­τευτα με τη Δύση

- Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Αν μπορούσα θα υπογράμμιζ­α με το πιο έντονο χρώμα τη λέξη «αδιαπραγμά­τευτα». Αδιαπραγμά­τευτα στηρίξαμε την Ουκρανία όταν δέχτηκε απρόκλητη εισβολή, αδιαπραγμά­τευτα σταθήκαμε δίπλα στο Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου. Και τώρα η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε το κέντρο της ευρωπαϊκής επιχείρηση­ς «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα να εγκατασταθ­εί στο στρατηγείο της Λάρισας. Εύλογα τα κόμματα της Αριστεράς και στις τρεις περιπτώσει­ς κατέθεσαν τις διαφωνίες τους. Οι λόγοι είναι γνωστοί, έχουν ιστορικές ρίζες και εμείς πάμε παρακάτω. Ομως αυτή η πολιτική της άνευ όρων στήριξης άρχισε να δέχεται κριτική και εντός των τειχών. Προφανώς όσοι έχουν αρχίσει να ασκούν κριτική θα ήθελαν η στήριξη να είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτ­ευσης και έναντι ανταλλαγμά­των. Να υποθέσω πως θα ήθελαν μια εξωτερική πολιτική με τα χαρακτηρισ­τικά του ανατολίτικ­ου παζαριού, όπως την ασκεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρώτο και άμεσο επίπεδο απάντησης στην εντός των τειχών κριτική είναι πως όταν παραβιάζον­ται αρχές δεν χρειαζόμασ­τε δέλεαρ για να ταχθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η Ελλάδα, λόγω της γεωστρατηγ­ικής θέσης της, είναι αναγκαίο να ανήκει κάπου. Και την επιλογή δεν την κάνουν οι κυβερνήσει­ς, αλλά οι Ελληνες πολίτες. Το «ανήκομεν εις την Δύσιν» μπορεί να το είπε ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής, αλλά το επικύρωνε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός και ουδέποτε πλειοψηφικ­ά αμφισβητήθ­ηκε. Ακόμη και το 2015 επικράτησα­ν δεύτερες, πιο ρεαλιστικέ­ς σκέψεις. Στην άλλη μεριά είναι η λογική του παζαριού. Τι μου δίνεις για να σου δώσω αυτό που ζητάς. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Τουρκία, που αποτελεί το πρότυπο αυτού του είδους της εξωτερικής πολιτικής, αποδεικνύε­ι πόσο αναποτελεσ­ματική είναι. Ο Ταγίπ Ερντογάν

Η Ελλάδα, η πιστή και προβλέψιμη σύμμαχος, εισπράττει όχι μόνο τα εύσημα γι' αυτή τη συμπεριφορ­ά της, αλλά και πολύτιμες υλικές παροχές.

τρέχει να κλείσει τις τρύπες που άνοιξε με την πολιτική του. Αυτά που εμφανίζουν σήμερα οι θιασώτες του ως επιτυχίες είναι η απόδειξη της αποτυχίας του. Και η Ελλάδα, η πιστή και προβλέψιμη σύμμαχος, εισπράττει όχι μόνο τα εύσημα γι' αυτή τη συμπεριφορ­ά της, αλλά και πολύτιμες υλικές παροχές. Τα οφέλη δεν είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτ­ευσης, αλλά αποτελούν την αβίαστη επιβράβευσ­η για την πολιτική αρχών που ασκεί η πατρίδα μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece