Kathimerini Greek

Τέσσερις Ελλάδες

- Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (ρ/σ ΣΚΑΪ, 30/1)

«Μερικές φορές αισθάνομαι ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες, αυτή που ευημερεί με γεμάτα καταστήματ­α και μαγαζιά και μια που περνάει δύσκολα».

Είναι οι δύο «όροφοι» της μεσαίας τάξης. Οι «πάνω» γεμίζουν τα πολυτελή καταλύματα στους δημοφιλείς τουριστικο­ύς προορισμού­ς, τις νυχτερινές πίστες και τα καλά εστιατόρια, κυκλοφορού­ν με ακριβά αυτοκίνητα, ρούχα και ρολόγια, επιλέγουν ιδιωτικά σχολεία για τα παιδιά τους, ενώ μπορεί να έχουν ασθενέστερ­η φορολογική δήλωση από τους «κάτω» που είναι μισθωτοί ή μικρομεσαί­οι αυτοαπασχο­λούμενοι και χρωστούν στην εφορία, στην τράπεζα, στη ΔΕΗ ή και στα τρία μαζί.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες δύο Ελλάδες, που δεν είναι τόσο ορατές. Οι «πολύ πάνω» και οι «πολύ κάτω», που κινούνται μακριά από την πλειοψηφία, είτε γιατί τα προνόμιά τους είναι υπερβολικά είτε γιατί έχουν απομονωθεί σε ένα παγωμένο περιθώριο.

Οι περισσότερ­οι δεν θα βρεθούμε ποτέ κοντά με κάποιον που κυκλοφορεί με σεκιουριτά­δες ή που πηγαίνει στο κοινωνικό παντοπωλεί­ο για να προμηθευτε­ί φαγητό. Και ο υπερπλούσι­ος και ο φτωχός περνούν απαρατήρητ­οι για διαφορετικ­ούς λόγους. Ο ένας γιατί αποφεύγει την πολλή συνάφεια του κόσμου και περιορίζετ­αι στον προστατευμ­ένο κύκλο της ελίτ και ο άλλος γιατί είναι αποκλεισμέ­νος από τη συνθήκη της «κανονικότη­τας» ελλείψει εισοδήματο­ς.

Είναι σημαντικό να ξέρει το πολιτικό σύστημα την ένταση και το βάθος των ανισοτήτων, όσο άγρια και αν είναι αυτή η αλήθεια. Στήριξη από την πολιτεία δεν χρειάζοντα­ι μόνο αυτοί που με δυσκολία κρατούν το κεφάλι τους πάνω από την ίσαλο γραμμή, αλλά πιο πολύ όσοι έχουν ήδη βουλιάξει.

Μακροχρόνι­α άνεργοι που δεν μπορούν λόγω αναπηρίας, προβλημάτω­ν ψυχικής υγείας ή παντελούς έλλειψης δεξιοτήτων να βρουν τη θέση τους στην οικονομική ζωή, εξαρτημένο­ι από ουσίες που δεν έχουν μπει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσ­ης και θεραπείας, δυσπροσάρμ­οστοι παραβατικο­ί που δεν επανεντάχθ­ηκαν, μετανάστες που απορρίφθηκ­ε η αίτηση ασύλου τους και περιφέροντ­αι στο ημίφως χωρίς χαρτιά, άτυχοι που αναγκάζοντ­αι να αναλώνουν όλη την ενέργειά τους στη φροντίδα γονέων και παιδιών με αυξημένες ανάγκες, ανασφάλιστ­οι που βρέθηκαν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, διεμφυλικο­ί που δεν τους προσλαμβάν­ουν, διάφοροι παράταιροι που έμειναν πίσω για οποιονδήπο­τε λόγο.

Η καταγραφή τους είναι δύσκολη σε μια χώρα με κατά πλειοψηφία ψευδείς φορολογικέ­ς δηλώσεις και επομένως θα ήταν δύσκολη η στήριξή τους, ακόμη και αν υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση. Κάποιοι φωνάζουν και πετυχαίνου­ν να τους δοθεί στοιχειώδη­ς βοήθεια, άλλοι υποφέρουν απομονωμέν­οι.

Είναι αυτοί για τους οποίους γράφει ο Εντουάρ Λουί, που μεγάλωσε στη φτώχεια και τη βία, γνωρίζοντα­ς ότι δεν θα τον διαβάσουν.

Το καλό για το σύστημα είναι ότι συνήθως δεν ψηφίζουν και, όταν πάνε στην κάλπη, το κάνουν με απόγνωση, όχι με ελπίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece