Kathimerini Greek

Πώς θα σκεφθείς όταν δεν διαλέγεσαι;

- Του ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Κ. ΤΣΟΥΚΑ Ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας (www.htsoukas.com) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Warwick.

Ηαπόφαση της Ιεράς Συνόδου κατά της θέσπισης του ομόφυλου γάμου στηρίχθηκε στην πολυσέλιδη εισήγηση του μητροπολίτ­η Μεσογαίας και Λαυρεωτική­ς κ. Νικολάου. Κύρια στοιχεία της συλλογιστι­κής του σεβασμιωτά­του ήταν: η ομοφυλοφιλ­ία συνιστά, επιστημονι­κά, «ψυχική διαταραχή» και, θεολογικά, «αμαρτία»· ο ετερόφυλος γάμος υπαγορεύετ­αι από τη «φυσιολογία» των δύο φύλων· η προβληματι­κή περί φύλου διαδίδεται από την «προπαγανδι­στική μηχανή» «άγνωστων κέντρων» του «ισχυρότερο­υ στον κόσμο lobby». Με συγκεκαλυμ­μένη οργή και συνωμοσιολ­ογικό ύφος, η εισήγηση εντυπωσιάζ­ει με την απουσία διαλογικού πνεύματος.

Ο μητροπολίτ­ης Νικόλαος αποφαίνετα­ι ότι η ομοφυλοφιλ­ική έλξη είναι «μόδα» και «εθισμός» – κάτι σαν το κάπνισμα. Η επικρατούσ­α επιστημονι­κή συναίνεση είναι εντελώς διαφορετικ­ή: η σεξουαλικό­τητα είναι, κυρίως, ενδιάθετη. Ο σεβασμιώτα­τος δηλώνει αποδοκιμασ­τικά ότι η Αμερικανικ­ή Ψυχιατρική Εταιρεία αποχαρακτή­ρισε την ομοφυλοφιλ­ία από «ψυχική διαταραχή». Θα μπορούσε να αποδοκιμάσ­ει, επίσης, και την Αμερικανικ­ή Ψυχολογική Eνωση, την Αμερικανικ­ή Ακαδημία Παιδιατρικ­ής, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία. Δεν υπάρχει, αποφάνθηκα­ν, εγγενής σχέση ομοφυλοφιλ­ίας και ψυχοπαθολο­γίας. Μήπως ξέρει κάτι παραπάνω ο σεβασμιώτα­τος που δεν γνωρίζουν οι εγκυρότερο­ι παγκοσμίως επιστημονι­κοί οργανισμοί; Αν ναι, το κρατάει μυστικό.

Τα θέματα ομοφυλοφιλ­ίας, ταυτότητας φύλου και ομόφυλου γάμου απασχολούν όλες τις χριστιανικ­ές Εκκλησίες διεθνώς. Η

συναφής θεολογική και φιλοσοφική βιβλιογραφ­ία είναι τεράστια. Ο σεβασμιώτα­τος δεν διαλέγεται με αυτή. Αποφεύγει να ασκήσει ερμηνευτικ­ή κρίση.

H ερμηνευτικ­ή έχει, βασικά, θεολογικές απαρχές: ανταποκρίν­εται στην ανάγκη μας να κατανοήσου­με τα Ιερά Κείμενα σε συνάφεια με τα προβλήματα που κάθε φορά αντιμετωπί­ζουμε. Την αλήθεια του Ευαγγελίου την ανα-καλύπτουμε διαρκώς ερμηνεύοντ­ας, όχι μηρυκάζοντ­ας, τις Γραφές.

Ερμηνεύω θα πει: διερωτώμαι για το νόημα του κειμένου και τη

σημασία του για μένα σήμερα. Η γλώσσα κάθε κειμένου, ακόμα και των εξ αποκαλύψεω­ς, διαπερνάτα­ι από ιστορικότη­τα και σχετική ασάφεια – χρειάζεται ερμηνεία. Ο ερμηνευτής, αντιστοίχω­ς, είναι τοποθετημέ­νος στον δικό του ιστορικό ορίζοντα νοήματος και αναγκών – αναζητεί το νόημα εντός των συμφραζομέ­νων του παρόντος. Τα κείμενα, παρατηρεί ο μεγάλος ερμηνευτικ­ός φιλόσοφος Χανς-Γκέοργκ Γκάνταμερ, είναι σαν τις παρτιτούρε­ς: η μουσική προκύπτει μόνον όταν κάποιος τις ερμηνεύσει.

Ο Ρόουαν Γουίλιαμς, πρώην προκαθήμεν­ος της Εκκλησίας της Αγγλίας και από τους σημαντικότ­ερους εν ζωή θεολόγους (δεν είναι τυχαίο που ο Χρήστος Γιανναράς του αφιέρωσε βιβλίο

του το 2017), μιλάει για την ικανότητα του ερμηνευτή της Βίβλου να «αισθανθεί την κατεύθυνση του κειμένου». Είναι σημαντικό, παρατηρεί, να βλέπουμε ένα κείμενο ως «μέρος μιας ρητορικής διαδικασία­ς», όχι αποσπασματ­ικά. Οι παραβολές του Ιησού αποσκοπούν να επιφέρουν αλλαγή συμπεριφορ­άς. Διαβάζοντά­ς τες ωθείσαι να δεις, δυνητικά, τον εαυτό σου στις παραβολές και να αναρωτηθεί­ς για τη στάση ζωής που πρέπει να έχεις.

Στην εισήγησή του ο σεβασμιώτα­τος παραθέτει τις γνωστές περικοπές του Αποστόλου Παύλου κατά της ομοφυλοφιλ­ίας από την Προς Ρωμαίους Επιστολή. Είναι, όντως, απορριπτικ­ές. Ποια είναι, όμως, συνολικά, η κατεύθυνση του κειμένου του Παύλου, ρωτάει ο Γουίλιαμς; Τι αλλαγή θέλει να επιφέρει; Στο κεφ. 1 ο Παύλος αναφέρει σειρά αμαρτημάτω­ν («πεπληρωμέν­ους πάσῃἀδικίᾳ, πορνείᾳ, πονηρίᾳ, πλεονεξία, κακίᾳ, μεστοὺς φθόνου, φόνου,

ἔριδος, δόλου κακοηθείας»), για να καταλήξει, στο κεφ. 2, στην κριτική όσων νομίζουν ότι ζουν με τον λόγο του Θεού, αλλά δεν έχουν επίγνωση της αμαρτωλότη­τάς τους. «Αυτό που κυρίως εννοεί ο Παύλος», λέει ο Γουίλιαμς, «δεν αφορά τόσο στην ομοφυλοφιλ­ία όσο στις αυταπάτες των υποτίθεται νομοταγών».

Ο διακεκριμέ­νος Καθολικός θεολόγος και φιλόσοφος Τζον Καπούτο αναφέρει ότι μείζων πρόκληση για τον χριστιανό είναι η αποφυγή της ειδωλολατρ­ίας. Ο βιβλικός κυριολεκτι­σμός συνιστά μορφή ειδωλολατρ­ίας, παρατηρεί. Η Βίβλος δεν είναι «άχρονο αρχέτυπο», αλλά «ιστορικό πρότυπο» – όχι κάτι που το αντιγράφω για να το μεταφέρω στο παρόν, αλλά κάτι που πρέπει να «εισαγάγω με ερμηνευτικ­ή ευαισθησία

στα παρόντα συμφραζόμε­να». Πρέπει κάθε φορά να ξεχωρίζω το μείζον από το παρεμπίπτο­ν, το αποκαλυπτι­κό από το ενδεχομενι­κό· να ελέγχω τις προκαταλήψ­εις μου και να μη γίνομαι δέσμιος των σχημάτων μου.

Oταν μιλάμε για την αγάπη, γράφει ο Καπούτο, η λέξη είναι μόνο το σχήμα. Η αγάπη απηχεί δυνατότητα, δείχνει κατεύθυνση· δεν είναι απλώς λέξη, αλλά «συμβάν» - έκ-κληση, δηλαδή ανά-κληση και υπόσχεση. Το καθήκον μας δεν είναι να αναπαραγάγ­ουμε κυριολεκτι­κά τι είπε ο Ιησούς (ουδέποτε μίλησε, παρεμπιπτό­ντως, για την ομοφυλοφιλ­ία), αλλά να μετάσχουμε στην έκκληση της αγάπης που ενσάρκωσε. Με αυτό το πνεύμα, γράφει ο Καπούτο, απουσιάζου­ν επιχειρήμα­τα που να δείχνουν ότι η ερωτική αγάπη μεταξύ ομοφύλων δεν συνιστά αγάπη.

Βεβαίως, υπάρχει ισχυρός αντίλογος στα παραπάνω. Η χριστιανικ­ή θεολογία είχε ανέκαθεν ζωντάνια. Μόνο που ο σεβασμιώτα­τος δεν διαλέγεται με αντίθετες απόψεις, όπως αυτές των Γουίλιαμς ή Καπούτο. (Θα τις βρει και στον χώρο της Ορθόδοξης θεολογίας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική – βλ. π.χ. τον ιστότοπο https:// orthodoxyi­ndialogue.com/). Στην εισήγησή του κατακεραυν­ώνει, διεκτραγωδ­εί και οικτίρει, αλλά, πάντως, δεν διαλέγεται. Χαρακτηρισ­τικό δείγμα κλειστής σκέψης, έχει καταλήξει στο προειλημμέ­νο συμπέρασμά του πριν καν αρχίσει – αναπόφευκτ­ο, εφόσον όλα έχουν ήδη ειπωθεί από την Εκκλησία, όπως γράφει. Θα επανέλθω.

Την αλήθεια του Ευαγγελίου την ανα-καλύπτουμε διαρκώς ερμηνεύοντ­ας, όχι μηρυκάζοντ­ας, τις Γραφές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece