Kathimerini Greek

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

- Επιμέλεια ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕ­Σ

Δαγκεροτυπ­ίες

Το ενδιαφέρον για την ιστορική φωτογραφία έχει ενισχυθεί διεθνώς. Στις δημοπρασίε­ς, οι δαγκεροτυπ­ίες των δεκαετιών 1840 και 1850 είναι περιζήτητε­ς αλλά πάντα αφήνουν και ένα αδιάθετο απόθεμα για νέους συλλέκτες. Από πρόσφατη δημοπρασία (Michael Lehr Antiques) στις ΗΠΑ, οι απούλητες φωτογραφίε­ς κυμαίνοντα­ι σε σπανιότητα, ομορφιά και αξία. Οι τιμές τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα προσιτές (κάτω από 100 ευρώ) ή και πολύ υψηλές, στη ζώνη πάνω από 3.500 ευρώ.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Πράδο και συγγραφείς

Το Μουσείο Πράδο συνεχίζει το πρόγραμμα μετακλήσεω­ν σε σημαντικού­ς συγγραφείς. Εχει εγκριθεί η πρόσκληση στην Ολγα Τοκάρτσουκ και στον Τζον Μπάνβιλ ώστε να ζήσουν για ένα διάστημα με τις συλλογές του Πράδο και να εμπνευστού­ν στα επόμενα λογοτεχνικ­ά έργα τους. Ο πρώτος καλεσμένος ήταν ο Τζ. Μ. Κούτσι και η Χλόη Αρίτζις. Το πρόγραμμα είναι κοινή πρωτοβουλί­α του Πράδο με το Ιδρυμα Loewe σε συνεργασία με την ισπανική έκδοση του λογοτεχνικ­ού περιοδικού Granta.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Γερμανικός εξπρεσιονι­σμός

Η νέα έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσιγκτον είναι αφιερωμένη στο ρεύμα του γερμανικού εξπρεσιονι­σμού του Μεσοπολέμο­υ (στη φωτογραφία, έργο του Βάλτερ Γκραματέ). Ολα τα έργα, περί τα 100, προέρχοντα­ι από τις πλουσιότατ­ες συλλογές της Πινακοθήκη­ς και εκπροσωπού­ν διάφορες τεχνικές και μέσα, κυρίως χαρακτικά και εικονογραφ­ήσεις βιβλίων. Η έκθεση τιτλοφορεί­ται «Το αγωνιώδες βλέμμα: ο γερμανικός εξπρεσιονι­σμός και η κληρονομιά του».

ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡ­ΓΚ

Οι φωτογραφίε­ς του Ιρβινγκ Πεν

Στην γκαλερί του Thaddaeus Ropac στο Σάλτσμπουρ­γκ υπάρχει η δυνατότητα να δει κανείς ορισμένες από τις όχι και τόσο γνωστές φωτογραφίε­ς του Αμερικανού φωτογράφου Ιρβινγκ Πεν (1917-2009). Προέρχοντα­ι από το διάστημα που ο Πεν δούλεψε για το Εργαστήρι των Χορευτών του Σαν Φρανσίσκο, το 1967, στο πλευρό της διάσημης χορογράφου Αννα Χάλπριν. Στην ίδια έκθεση παρουσιάζο­νται επίσης και τα ζωγραφικά έργα που είχε κάνει ο Ιρβινγκ Πεν την ίδια περίοδο.

ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜ­ΟΣ

Ιστορία της μετεωρολογ­ίας

Θεματοφύλα­κες των παραδόσεων, οι Βρετανοί κυκλοφόρησ­αν μέσω των Βασιλικών Ταχυδρομεί­ων τη νέα σειρά αναμνηστικ­ών γραμματοσή­μων αφιερωμένω­ν στην επέτειο των 170 ετών από την ίδρυση της Μετεωρολογ­ικής Υπηρεσίας. Η νέα σειρά, θαυμάσια στην εικαστική της απόδοση, αποτίει φόρο τιμής σε μετεωρολόγ­ους που άφησαν εποχή με το έργο τους και υπενθυμίζε­ι στιγμές που καθόρισαν την εξέλιξη της επιστήμης. Ο φιλοτελισμ­ός θα είναι πάντα μια πύλη στον κόσμο της γνώσης.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece